RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За торгівлю без патенту – штраф

До редакції надійшло кілька запитань щодо патентування деяких видів підприємницької діяльності. Розібратися у нормах податкового законодавства "МБ" допомогла Марія КОЦИМ’ЮК, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ в місті Чернівці.

Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності займатися певними видами підприємницької діяльності. Цей документ потрібно розмістити на видноті: вітрині магазину (ятки, кіоску), лотках, прилавках, у приміщеннях для надання побутових послуг тощо.

Де потрібно оплачувати торговий патент?

– Для отримання патенту платник подає до податкової служби за місцем сплати збору заявку про придбання торгового патенту.
Норми Податкового кодексу визначають, до якого з місцевих бюджетів платники сплачують збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, – зазначила Марія Коцим’юк.

Платники, які:

 провадять торговельну діяльність або надають платні послуги (крім пересувної торговельної мережі), торгівлю валютними цінностями, діяльність у галузі розваг – сплачують збір за місцезнаходженням пункту;

 здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу — за місцем реєстрації таких платників;

 здійснюють торгівлю на ярмарках, виставках-продажах, також сплачують збір за місцем провадження такої діяльності.

Про одноразові патенти


Податковий кодекс не передбачає отримання одноразових патентів. "Нині немає законодавчих підстав щодо сплати податку на промисел шляхом придбання одноразового патенту", – сказала податківець.

Спрощенцям патенти не потрібні

Чи можна взяти один патент для надання перукарських послуг та на торгівлю промисловими товарами вроздріб?

Марія Коцим’юк пояснила: щоби вирішити питання патентування, підприємець повинен обрати систему оподаткування: спрощену чи загальну. У разі обрання загальної системи оподаткування необхідно придбати два патенти, тобто сплачувати збір на провадження торговельної діяльності та надання платних послуг. Вартість торгового патенту – від 375 до 429 гривень на місяць, вартість патенту на перукарські послуги – 236 гривень на місяць. Платники єдиного податку звільнені від сплати такого збору.

При здійсненні таких видів діяльності на єдиному податку ставка єдиного податку залежатиме від обраної групи.

Нагадаємо, першу групу платників єдиного податку можуть обрати фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють винятково роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність із надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150 тисяч гривень.

Другу групу можуть обрати фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність із надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у галузі ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує мільйон гривень.

– Рішенням 18 сесії Чернівецької міської ради від 29 грудня 2011 року затверджено ставки єдиного податку для першої та другої груп платників єдиного податку, – каже пані Коцим’юк. – Для першої групи платників єдиного податку для таких видів діяльності, як "Послуги перукарень" та "Роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках", ставка єдиного податку – 10% від розміру мінімальної заробітної плати (2012 року – 107,3 гривні щомісяця).

Таким чином для здійснення вищевказаних видів діяльності платник податку може обрати першу групу єдиного податку і при цьому сплачувати єдиний податок 107,3 гривні щомісяця.

– У разі обрання другої групи єдиного податку за такими видами діяльності сплачують 214 грн 60 коп., оскільки у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

Платники єдиного податку, які обрали третю групу, сплачують 5% від доходів, а платники ПДВ – 3% від доходу, – зазначила фахівець.

Санкції за порушення патентування

– За порушення порядку використання торгового патенту підприємці сплачують штраф у розмірі збору на один календарний місяць (для діяльності у галузі розваг — у розмірі збору на один квартал), – розповідає пані Марія. – А за здійснення діяльності без отримання відповідних торгових патентів або з порушенням порядку використання торгового патенту, передбаченого підпунктами (крім діяльності у галузі розваг), сплачують штраф у подвійному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше подвійного його розміру за один місяць.

Також передбачено санкції й за інші подібні порушення:

 за реалізацію товарів без отримання пільгового торгового патенту або за порушення порядку його отримання та використання потрібно сплатити штраф у п’ятикратному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше п’яти­-кратного його розміру за рік;

 за здійснення торговельної діяльності без придбання короткотермінового патенту або за порушення порядку його отримання та використання накладають штраф у подвійному розмірі збору за весь строк такої діяльності;

 за здійснення діяльності у галузі розваг без отримання відповідного торгового патенту або за порушення порядку його використання підприємці сплачують штраф у восьмикратному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше восьмикратного його розміру за один квартал.

Якщо суб’єкт господарювання вчасно не сплатить суми збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності, які потребують патентування, він заплатить штраф у розмірі 50% ставок збору. 
Ліна НАГІРНЯК
16-03-2012, 11:27
Коментарів 0 Переглядів 20 938


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!