RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Плачу від болю!»

За останні два тижні на Буковині від обмороження та переохолодження постраждали 27 осіб. П’ятеро з них – жінки. Середній вік постраждалих – 47 років. Мороз не шкодує ні безхатченків, ні людей, які просто вийшли на базар за покупками. Чимало отримали ІІІ та ІV ступені обмороження, тобто залишилися інвалідами. В обласному управлінні охорони здоров’я повідомляють, що з кожним днем жертв переохолодження на Буковині більшає. Чому люди так мерзнуть, з’ясовували кореспонденти "МБ".

Обмороження отримують цілими сім’ями

Палати опікового відділення обласної лікарні швидкої допомоги заповнені постраждалими від обморожень. Більшість пацієнтів чекає на ампутацію. Пальці ніг та рук тут відрізують жертвам морозу щодня. На стаціонарному лікуванні в лікарні перебувають четверо чоловіків з Чернівців та подружня пара, яка мешкає у районі Цецино.

Заходимо до палати опікового відділення, де перебувають Михайло та Алла Поздники. Туляться обоє на невеличкому ліжку. Кажуть, що так їм тепліше. Михайло Іванович висуває голову з-під ковдри, щоби привітатися. З іншого боку під ковдрою чути ридання. То плаче дружина Михайла Івановича. Теж висовує голову з-під ковдри і каже, що плаче від болю.

Жінка розповідає, що ноги набрякли і дуже печуть. Пальців ніг узагалі не відчуває. Чоловік же мовчки киває головою. Поздники кажуть, що обморозили собі ноги, коли збирали дрова в лісі. Живуть у невеличкому цегляному дачному будиночку на Цецино. Централізованого опалення там немає, а щоб зігрітися, треба натопити піч.

– Пішли з дружиною в ліс по дрова, снігу було багато, доводилося дертися рачки, – розповідає Михайло Поздник. – Через хуртовину довелося затриматися в лісі довше. Коли повернулися додому, ніг уже не відчували. Думали, що просто дуже замерзли. Але згодом розпочалося це пекло... Звернулися в лікарню.

Діти Поздників живуть у Криму. Сусідів теж поруч не було, щоб допомогти, бо в холодних дачних будиночках ніхто не зимує. Заледве люди дісталися до лікарні. Зараз же непокояться не лише про здоров’я, а й про роботу.

– Лікарі сказали, що пробудемо тут ще мінімум два тижні, – додає Алла Поздник, кривлячись від болю. – А як же робота? Я до обмороження працювала посудомийкою в кафе, а чоловік підробляє на сезонних роботах.

Грошей, як розповіли люди, в них немає. "Не маємо, чим платити за лікування. Боюся, що не виживемо взагалі", – скаржиться жінка.
За словами в. о. завідувача опікового відділення Ігоря Семенюка, обом Поздникам мають ампутувати пальці на ногах.

– Подружжя Михайла та Алли Поздників отримало обмороження стоп ІІ-ІІІ ступеня та пальців ніг – ІІІ та ІV ступеня, – каже Ігор Семенюк. – Пальці на ногах доведеться ампутувати. Добре, що хоч стопи залишаться.

Жертви обмороження – безхатченки та п’яні

За словами головного лікаря станції швидкої допомоги Любові Човган, щодня лікарі "швидкої" отримують по два-три виклики через переохолодження та обмороження.

– Переважно це бездомні, а також люди, які зловживають алкоголем, – каже Любов Човган. – Вони не мають можливості зігрітися та тепло одягнутися. А випивши зайвого, взагалі забувають про обережність.

Про те, що морози – найлютіший ворог безхатченків узимку, говорить і в. о. завідувача опікового відділення лікарні швидкої допомоги Ігор Семенюк.

– У більшості випадків обмороження отримують безпритульні люди, – каже він. – Дуже часто це обмороження І-ІІ ступеня, які не потребують ампутації. Проте багато людей через обмороження цього року вже стали інвалідами.

Та не тільки соціально незахищені обморожуються.

Як розповів лікар-хірург Сторожинецької районної лікарні Іван ЦИРА, обморозитися можна через елементарну легковажність.

– До групи ризику потрапляють модниці, – каже Іван Цира. – Дівчина з Буденця їхала в маршрутці у черевиках на підборах із гострими носаками. Відчула переохолодження ніг і прийшла до лікарні. Зняли черевики, а пальці вже білі і скручені. У такому взутті достатньо години перебування на морозі, щоб дістати обмороження.

Для того, щоб не обморозитися, слід носити зручне взуття. Пальці на ногах повинні почуватися вільно.
Сьогодні до відділення поступила молода жінка. Йшли з чоловіком на базар. Добряче замерзла в руки й отримала обмороження. Добре, що одразу звернулася до лікарні. Також до групи ризику потрапляють люди з пониженим тиском. У них значно швидше мерзнуть кінцівки.
Марина Корпан,
Михайло Салітра

Як не обморозитися

– Одягайтесь тепло. Взуття повинно бути на один розмір більше – щоб не стискало ноги, – радить доцент кафедри хірургії Буковинського державного медичного університету Богдан ПЕТРЮК. – У морозну погоду варто багато рухатися, не стояти на одному місці. А ще – не вживати алкоголь у надмірній кількості.

Перша допомога при обмороженні

Направити постраждалого до найближчого теплого приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг, шкарпетки та рукавиці. Одночасно з цим викликати "швидку".
При обмороженні І ступеня ділянки тіла, які охолоджені, необхідно зігріти руками до почервоніння. Пізніше накладіть ватно-марлеву пов’язку.
При обмороженні II-IV ступенів швидке зігрівання, масаж або розтирання не варто робити. Слід накласти на уражену поверхню теплоізолюючу пов’язку. Уражені кінцівки зафіксуйте за допомогою підручних засобів (шматок дошки або фанери, картон). Не потрібно розтирати уражені кінцівки снігом, бо кровоносні судини можуть постраждати.
Не можна застосовувати швидке зігрівання, безконтрольно застосовувати грілки.

Влада не готова?
Павло РОЗЕНКО,
експерт з питань соціальної політики
Центру Разумкова:
Причиною високого рівня обморожень у період морозів є два фактори: неготовність влади оперативно реагувати на надзвичайні ситуації та негативне ставлення до незабезпечених прошарків суспільства. Найбільше замерзають саме безпритульні громадяни. Владники ще не знають, як опікуватися безпритульними. Вони страждають від радянських стереотипів щодо безпритульних, вважаючи їх алкоголіками, наркоманами, неробами, які мають бути відгороджені від суспільства".
11-02-2012, 13:36
Коментарів 0 Переглядів 4 674

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.