RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Публікації » Студенти – без дешевих обідів

Студенти – без дешевих обідів
Ось уже кілька тижнів не працюють їдальні у корпусах хімічного, математичного, філологічного та географічного факультетів Чернівецького національного університету. На дверях деяких їдалень так і залишилися вивіски "Їдальня працює щодня, окрім суботи та неділі". На деяких – просто висить колодка, жодного напису. А вхід до їдальні на математичному факультеті перегородили стендом…

"Тепер ношу їжу з дому"

На перервах черги студентів скрізь: біля кавових автоматів, кіоску з хот-догами та всілякими гам-, чіз- та чікенбургерами.
– У їдальні можна було смачно перекусити, купити щось корисне, – каже студентка третього курсу матфаку Тетяна. – А зараз на перерві лише встигаю попити кави з автомата. Та й то не завжди вдається, бо й тут черга.

Не проштовхнутися до прилавків і в магазинах неподалік резиденції ЧНУ. Студенти дивляться на продукти такими голодними очима, що здається, зараз з’їдять усе. Але що там їсти? Хіба булочки, вибір яких справді великий, та кефір. Ось і весь обід. А в їдальнях за 15-20 гривень можна було взяти салат, картоплю з м’ясом, чай і до чаю.

Двом студенткам філфаку після тривалого стояння у черзі в гастрономі вдалося купити два кекси. Дівчата зі щасливим виглядом одразу ж взялися їх їсти.

– Шкода, що їдальню закрили, – кажуть. – Бо за десять хвилин перерви не встигаєш добігти до магазину. Сьогодні у нас "вікно", ось і маємо трохи більше часу. А так сиділи б голодні.

Довколишні магазини, очевидно, добре зрозуміли безвихідь студентів. Ось і встановлюють вигідні для себе ціни. Наприклад, у центрі в супермаркеті сочник коштує 2,5 гривні, а в магазинах біля університету – 3,00-3,25 гривні. Навпроти корпусу №1 вартість хот-догу – 7,5 гривні. У кіоску в скверику біля університету – вже вісім. А віднедавна біля корпусу №1 почали продавати різноманітні кавові напої, мінімальна вартість яких – вісім гривень… Чай з лимоном в одній точці коштує дві гривні, в іншій – вже 2,75. І такі коливання цін у межах 0,5-1 гривні майже на всі продукти.

За їдальнями жалкують не лише студенти, а й викладачі. Заступник декана філологічного факультету Олександр ПОПОВИЧ зізнається: часто навідувався до їдальні.

– Останнім часом там були смачні борщі, супи, – зітхає Олександр Орестович. – Тож можна було смачно і з користю пообідати. Зараз перекусиш хіба що у їдальні корпусу №5. Але не завжди є час сходити туди. Тому почав приносити їжу з дому.

Хто більше заплатить за оренду, того і їдальня

Проректор Чернівецького національного університету Іван ГРИГОРАЩУК стверджує: все це – лише задля покращення умов харчування для студентів.

– У травні ми провели опитування студентів цих чотирьох факультетів щодо умов та якості харчування в їдальнях, – розповідає проректор. – Опитували за кількома показниками: якість страв, асортимент, вартість, обслуговування, інтер’єр. У середньому задоволених цими показниками було не більше третини опитаних. З цього ми зробили висновок, що підприємці, які орендують їдальні, не зовсім задовільно виконують свої зобов’язання. Тож коли 30 жовтня завершився термін дії договору оренди, ректорат вирішив провести конкурс. У ньому мають право взяти участь і колишні орендарі їдалень. Наразі є в середньому по двоє претендентів на точку. Але ще навіть оголошення про конкурс немає. Бо його проведення – тривала процедура. Сподіваюся, вона завершиться навесні.

Чи покращаться умови харчування в їдальнях за нових орендарів, ніхто гарантувати не може, визнає Іван Григоращук. Бо ректорат не має права висувати орендарям вимоги щодо цього. Визначальним пунктом буде вартість оренди. Хто зможе заплатити більшу оренду – той і виграє конкурс. Втім, проректор обіцяє: після завершення конкурсу серед студентів знову проведуть опитування щодо умов та якості харчування. І якщо нові орендарі недбало ставитимуться до своїх обов’язків, з ними достроково розірвуть договір.

А де ж поки що харчуватися студентам взимку – пору, коли їдальні найбільше потрібні? Іван Григоращук каже, що це обговорювали в ректораті. Вирішили: студенти, які навчаються у корпусах резиденції, можуть харчуватися у кафе на другому поверсі та їдальні корпусу №5. Щодо математиків та хіміків, то вони можуть пообідати в юристів або науковій бібліотеці.

Втім, навряд чи ці заклади зможуть задовольнити потребу такої кількості студентів у якісній і відносно дешевій їжі. А харчуючись булочками і хот-догами, за півроку можна не лише забути смак нормальної їжі, але й заробити гастрит. І якщо на конкурси і тендери ректорату вистачить часу до весни, то гастриту його "власникам" вистачить на усе життя.
Галина МАРКІВ

Зворотній зв’язок
Студентів і всіх небайдужих, які хочуть висловитися на цю тему, просимо залишати коментарі на сайті molbuk.ua або телефонувати за номером: (0372) 58-94-55. 
25-11-2011, 16:05
Коментарів 0 Переглядів 5 699

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.