RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Патріарха чекають у новому храмі

На межі Чернівців і Герцаївського району стоїть білборд. З одного боку вітання Патріарху Кирилу, з іншого – митрополиту Володимиру. Президента Віктора Януковича з плакатів не вітають. Хоча його також очікують другого жовтня на освяченні Свято-Троїцького собору в Банченах. Як переконує губернатор Михайло Папієв, найбільшого в Східній Європі. У самому монастирі скромніші: храм називають одним із найбільших в Україні.

Митрополит Володимир через перелом не подорожує. А ось візит патріарха й президента оповитий таємницею. Деталей не розголошують. При цьому Михайло Папієв прогнозує: на святі очікують від 50 до 100 тисяч людей. Він закликав усіх приїхати до Банчен, щоби помилуватися новозбудованим храмом.

"Нова дорога – це добре"

Останнього тижня обласна влада готується до приїзду гостей авральними темпами. Новий асфальт на трасі від Чернівців до Молниці вкладають цілодобово. Високі гості проїдуть рівною, як дзеркало, дорогою. Нею люди у селах тішаться найбільше.

–Хай президент щороку приїжджає, але в різні села, – жартують селяни. А хтось і додає: "І нехай високих посадовців везуть не центральною трасою, а через села".

Одна з фірм, яка виконує роботи на трасі, київська фірма "Юнікобуд". До святкувань у Банченах повинні капітально відремонтувати 20,8 кілометра дороги.

– Були проблеми з постачанням матеріалу. Дуже довго його везуть із Коростеня, – розповів нам минулого понеділка Анатолій Островський, головний інженер фірми "Юнікобуд". –Але ми встигнемо. Працюємо цілодобово. Зробимо нову розмітку, встановимо нові дорожні знаки. Ті, що у вас, не відповідають жодним стандартам. Коли закінчимо, дорога вам сподобається. Вона буде зовсім іншою.
Фінансують роботи з держбюджету. Як розповів Роман МАЙОР, начальник служби автомобільних доріг в області, це плановий об’єкт. На нього заплановано 30 мільйонів гривень. Кошти підрядники отримають, коли виконають всі роботи.

Залишаться Герцаївському району після візиту і сім автобусних зупинок – відремонтованих, яскравих. ТОВ "Еркербуд" минулого понеділка вже закінчувала їх облаштування. Одну нову фірма встановила на повороті з траси до монастиря.

Готуються до візиту високих гостей хто як може. У селі Горбова приміщення амбулаторії і сільради, розташовані біля центральної дороги. Тут понищений дерев’яний паркан замінили на новий. Сільського голову ми не застали, але місцеві розповіли, що все роблять на ентузіазмі. "Згадали про суботники", – жартує одна з жінок. Хоча і заперечують, що їм наказали прибрати городи. "Якщо кукурудза ще зелена, то як її збирати? – дивується пані Галина. – Нам такого не говорили". Місцеві розповідають, що у неділю в селі два весілля. "Життя триває. Не може такого бути, щоби люди весілля й хрестини не робили, бо приїжджають високопоставлені чиновники", – розмірковує чоловік. І додає: "А нова дорога – це добре".

Сотні людей працюють, немов у мурашнику

У селах дорогою до Банчен селяни живуть звичним життям.

– А то що наше свято? – знизав плечима молодий чоловік, що уздовж траси в Молниці вів за мотузку корову. І показав рукою, мовляв, самі бачите, як готуються. "А що зміниться? – ділиться думками. – Ця частина району і так не потерпала: є газ, є дороги… Паломників багато, круті авто сюди їздять".

Вже на самому повороті до монастиря чоловік згрібає на городі стерню. Переконує, що жодних попереджень прибрати город не отримував. "Просто люблю, коли в мене чисто", – каже. Він іншого віросповідання, тому не цікавиться, що відбувається в монастирі. "Спочатку казали, що має приїхати і Путін, і Янукович… Тепер ніби тільки патріарх і президент. А більше нічого не знаю", – махає рукою.

Свято-Троїцький собор видно з траси здалеку. Його нові купола яскраво виблискують золотом на сонці. Сотні людей, немов у мурашнику, кладуть тротуарну плитку, вистеляють рулонні газони, висаджують квіти…

Коли ми приїхали, з собору вийшли настоятель монастиря отець Михайло Жар та митрополит Онуфрій. Насторожено подивилися на фотоапарат. "Готуємося до свята. Більше нічого сказати не можу", – зауважив митрополит. І покрокував довкола собору. За хвилину підійшов священнослужитель і делікатно зауважив: фотографувати тут не можна. (Марина Карасьова)


Свято-Троїцький собор – найбільш масштабна споруда Свято-Вознесенського чоловічого монастиря. Під своїми куполами храм вміщує 5 окремих храмів.

Будівництво об’єкту розпочато 2007 року за рахунок благодійних внесків.

Це двоповерхова будівля з антресолями – хором та нижнім храмом.

Загальна площа – 2000 квадратних метрів.

Верхній храм має притвор із заходу, із якого ідуть виходи до світильної лавки та сходів до хорів та нижнього храму.

У нижньому храмі, північна та західна стіни якого знаходяться у землі, розташовані основна зала для молитви, вівтар, господарські приміщення та зала для засідань.

Верхній храм має п’ять престолів із трьома вівтарями та два престоли на хорах в абсидній частині храму.

Ризниці і дияконники розташовані у невеликих приміщеннях східної клітки, які ведуть до хорів вівтарної частини храму.

Собор має п’ять світлових барабанів, перекритих куполами.


Свято-Вознесенський чоловічий монастир

Свято-Вознесенський Банченський чоловічий монастир засновано 1994 року його теперішнім настоятелем Жаром Михайлом (архімандрит Лонгін).

Загальна площа монастиря 18,8814 га.

На території монастиря 6 храмів: велика церква, мала церква, дві підземні церкви, літня церква, церква Святого Лазаря, де монахи ховають своїх померлих.

У скиту розташовані скромні келії, у яких монахи присвячують своє життя молитві та посту, а для освітлення використовують лише свічки. Сторонніх сюди пускають лише раз на рік, на свято Преображення.

На території монастиря також збудовано капличку, приміщення з келіями для монахів, триповерховий корпус для проживання монахів і гостей монастиря, зведено монастирську дзвіницю висотою 67 метрів, торік почали будівництво богадільні для інвалідів, п’ятиповерхового готелю для приїжджих.

У монастирі проживають 100 монахів. Монастир утримує та опікується 50 самотніми престарілими, які проживають у спеціальному корпусі при монастирі, та 256 дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування.
Редактор: Igor
29-09-2011, 14:13
Коментарів 0 Переглядів 4 548

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.