У спеку зростає захворюваність на кишкові інфекції
Щороку, з настанням теплої пори епідеміологи констатують зростання захворюваності на кишкові інфекції з піком захворюваності у липні та серпні. Саме в ці місяці зважаючи на підвищення температури повітря до + 30 °С і вище створюються найбільш сприятливі умови для виживання та поширення збудників кишкових інфекцій.
Найбільш поширеними кишковими інфекціями в Україні, і зокрема на Буковині, є харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, шигельоз (дизентерія), ешерихіози, гепатит А, ентеро- та ротавірусні ентерити. Для більшості цих інфекцій характерний гострий початок з нудотою, блюванням та тупим болем в животі до, яких досить швидко приєднується частий водянистий пронос і загальне нездужання. В частині випадків початковими симптомами хвороби є озноб зі значним підвищенням температури тіла, болем голови та вираженою слабкістю до, яких приєднуються переймиподібні болі внизу живота та пронос.
Зараження людини кишковими інфекціями відбувається при вживанні інфікованих харчових продуктів чи води, а також через брудні руки та предмети домашнього вжитку. Найбільшу небезпеку, з огляду зараження кишковими інфекціями, становлять сирі яйця, паштети, заливні страви, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, овочеві салати зі сметаною чи майонезом, кондитерські вироби з кремом. Зараження кишковими інфекціями може відбуватися і через інші продукти харчування та страви, які готувалися з порушенням санітарно-гігієнічних норм чи зберігалася без дотримання належного холодового режиму. Причому інфіковані страви на смак і вигляд зачасти не відрізняються від безпечних та якісних.
Досить небезпечним є водний шлях зараження кишковими інфекціями оскільки за потрапляння збудників у водогін одночасно може захворіти велика кількість людей. Наразі цей шлях зараження найчастіше реалізується при використані води з відкритих водоймищ (ставків, струмків, озер, річок ) та занедбаних колодязів.
За неналежного дотримання правил особистої гігієни чи відсутності умов для виконання цих правил, зараження кишковими інфекціями може відбутися через забруднені руки. На шкіру рук збудники кишкових інфекцій можуть потрапити із будь-чого до чого ми торкаємося перебуваючи у громадських місцях (ручки дверей, перекладини для тримання у громадському транспорті, клавіші електровимикачів, гроші, іграшки тощо).
Аналізуючи причини захворюваності на кишкові інфекції населення нашого краю за попередні роки можна стверджувати наступне. Найчастіше зараження збудниками цих інфекцій відбувається при вживанні продуктів харчування куплених на стихійних ринках чи в інших місцях, не відведених для торгівлі. Досить часто причиною захворювання були готові страви (пиріжки, тістечка, чебуреки тощо) домашнього приготування та сумнівної якості куплені з необладнаних прилавків та лотків на вокзалах, ринках та в інших місцях скупчення людей. Разом з цим кишкові інфекції є частим наслідком відпочинку "на природі", коли їжа готувалася напередодні, тривало зберігалася при високій температурі, а для миття рук, посуду, овочів та фруктів використовувалася вода з відкритого водоймища. Пацієнтами інфекційних стаціонарів також були особи, які повернулися з тривалих поїздок і впродовж всієї подорожі вживали їжу приготовану чи куплену заздалегідь.
Поради щодо запобігання зараженню збудниками кишкових інфекцій у домашніх умовах:
- Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідання туалету, користування громадським транспортом, відвідування різних закладів та установ (магазин, базар, лікарня, вокзал тощо);
- Для пиття використовуйте питну бутильовану воду чи кип’ячену воду з водогону;
- Кухонне приладдя і посуд після кожного приготування та вживання їжі митйте гарячою водою, а м'ясорубку ще й ошпарюйте окропом;
- Продукти харчування, особливо готові страви, посуд та інший кухонне приладдя зберігайте у недоступному для мух місці;
- Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, особливо готові до вжитку, які продаються з необладнаних прилавків та лотків;
- Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мийте. У жодному разі не пробуйте ягоди та фрукти (черешня, вишня, полуниця, яблука, сливи тощо) під час покупки і не вживайте їх допоки не помиєте, як би чисто вони не виглядали;
- Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці. Продукти харчування, що швидко псуються, зберігайте у холодильнику при температурі не вище +6 °С: м'ясний фарш не більше 6-ти, торти, тістечка – 36-ти, смажені котлети – 24-ох, варені ковбаси – 48-ми годин. Розливне молоко, а надто куплене на ринку, обов'язково кип’ятіть;
- М’ясні салати та салати з сметаною і майонезом готуйте незадовго до їх вживання у кількості розрахованій на один прийом їжі;
- По можливості утримуйтеся в літній період від приготування в домашніх умовах заливних м'ясних і рибних страв, тортів, тістечок тощо.
Поради щодо запобігання захворюванню на кишкові інфекції під час відпочинку "на природі" (у лісі, лісопосадці, на озері, річці тощо) в літній період:
- Не включайте в меню та утримайтеся від приготування під час відпочинку "на природі" страв, які швидко псуються (заливні м'ясні і рибні страви, страви приготовленні з м’ясного фаршу, м’ясні салати, торти, тістечка тощо);
- Для доставки та зберігання продуктів харчування під час перебування "на природі" використовуйте сумки-холодильники;
- Для упаковки готових страв та напівфабрикатів використовуйте одноразові пластикові контейнери, які щільно закриваються, для упаковки у цільному вигляді овочів, фруктів, хлібобулочних виробів тощо – поліетиленові пакети;
- Майонез, олію чи сметану до овочевих салатів додавайте безпосередньо перед їх вживанням;
- Запасіться достатньою кількістю води не лише для пиття, але й для миття рук та кухонного приладдя. В жодному випадку для цих потреб не використовуйте воду із природних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, тощо);
- Харчові продукти, які не були спожиті під час відпочинку "на природі", утилізуйте. Їх подальше зберігання (навіть у холодильнику) та споживання є небезпечним з огляду зараження кишковими інфекціями.
Поради щодо запобігання захворюванню на кишкові інфекції при подорожуванні:
- Не беріть в дорогу харчові продукти, які швидко псуються. Для подорожування більш придатними є харчі, які містяться у вакуумних чи щільно заклеєних поліетиленових упаковках;
- Для зберігання продуктів у дорозі використовуйте сумки-холодильники;
- Запас харчових продуктів у дорогу розраховуйте не більше ніж на одну добу навіть за наявності сумки-холодильника;
- Для пиття у дорозі використовуйте лише бутильовану воду;
- Запасіться у дорогу побутово-індивідуальним дезінфікуючим розчином (наявні в аптечній мережі) та достатньою кількістю вологих і сухих салфеток для обробки рук перед вживанням їжі.
Якщо ж, у Вас з’явилися симптоми кишкової інфекції (нудота, блювання, пронос, біль у животі тощо) необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки хвороба може набути тяжкого перебігу.
Юрій Рандюк, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук
1-08-2016, 17:49
0
6 128