RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Радикуліт та інфаркт – хвороби дачників

На городі працюйте до 11.00 і робіть перерви кожні 20-30 хвилин

Літо – довгоочікувана пора. Багато з нас із задоволенням проводять вихідні, а часом і всю відпустку на дачі. Свіже повітря і фізичні навантаження, безумовно, більше корисні, ніж шкідливі, проте фахівці радять не забувати, чим може загрожувати виїзд на дачу.

– За зиму ми відвикли багато і активно рухатися, тому навіть невеликі фізичні навантаження можуть викликати швидку втому і задуху, – говорить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – На городі потрібно працювати, прислухаючись до себе. Десь закололо, зашуміло, стиснуло – кидайте все. Ви ж не хочете просто з дачі відправитися до лікарні?

Не нашкодьте серцю
За словами лікаря, оптимальний час для роботи на дачній ділянці, особливо для літніх людей – до 10.00-11.00. Кожні 20-30 хвилин бажано робити перерви. За великого бажання продовжте роботу якомога ближче до заходу сонця. Якщо вологість повітря висока, працювати треба знову ж дуже обережно, стежачи за рівнем артеріального тиску, оскільки ті навантаження, що раніше переносилися нормально, у цих умовах можуть спровокувати серцеві напади або навіть інфаркт.
Не стійте в нахилі занадто довго, а розпрямляйтеся поступово. Різке підняття важких предметів – теж фактор ризику, особливо для хворих на гіпертонію. В ідеалі, перш ніж братися за лопату, потрібно перевірити пульс і виміряти артеріальний тиск. Під рукою завжди повинна бути таблетка нітрогліцерину. Крім того, людям, які страждають на захворювання серця, насамоті на дачі взагалі краще не залишатися.

Хвороби брудних рук
На дачній або присадибній ділянці не завжди знайдеться чиста вода, щоб помити руки і продукти харчування, які ви захопили для перекусу.
– Найпоширеніші захворювання, якими загрожують нам невимиті руки – це гельмінтози (глисти), – зауважує Євген Горобченко. – Діти – в основній групі зараження.
Основні симптоми: біль у животі, часта нудота, блювання, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, втомлюваність, дратівливість, тривожний сон, алергії, відставання у рості та вазі.
Ще одна небезпека – розлад шлунку. Діарея, біль у животі, здуття здатні затьмарити навіть найсонячніший день. Це ще одна причина ретельно вимити перед обідом руки, фрукти і овочі. Крім того, продукти не можна залишати на сонці. Тепло дуже люблять різні бактерії. Чим більше їх накопичиться в салаті, компоті або пирозі – тим більший ризик, що ви отруїтеся.

Захистіться від комах
– Укус кліща небезпечний кліщовим вірусним енцефалітом та кліщовим бореліозом (хворобою Лайма), – говорить лікар. – Прямуючи в сад або в ліс, подбайте про те, щоб всі ділянки тіла були максимально закриті одягом. Одяг можна попередньо обприскати спеціальними репелентами, що відлякують комах, кліщів і комарів.
Якщо виявили кліща, який присмоктався, відразу видаліть його. Але ідеальний варіант – довірити цю процедуру кваліфікованому медику. Кліща потрібно захопити пінцетом і, тримаючи суворо перпендикулярно поверхні укусу, розгойдувати його і повертати навколо осі. Намагайтеся не відірвати хоботок. Якщо на шкірі залишилася чорна цятка, значить, голівка або хоботок комахи відірвалися. У такому випадку це місце необхідно обробити спиртом або йодом і видалити рештки кліща голкою. Видаляючи кліща, важливо не здавлювати його тіло, щоб не видавити вміст, а разом із ним і збудників інфекції в ранку.
Відрізнити зараженого кліща від звичайного на вигляд неможливо. Тому бажано доставити його в спеціалізовану лабораторію для дослідження. Видаленого кліща треба помістити в чистий посуд на трохи змочену водою вологу серветку. У такому вигляді його можна зберігати протягом двох діб. Якщо вам не вдалося доставити кліща, який вас вкусив, у лабораторію, і у вас не було щеплення, то необхідно якомога швидше звернутися до лікувального закладу чи інфекціоніста для введення необхідних препаратів.
Протягом місяця після укусу необхідно спостерігати за станом здоров’я і у разі підвищення температури, головного болю, нудоти відразу зверніться до лікаря.

Бережіть спину
– Якщо знаєте, що проблема зі спиною у вас є, обов’язково одягайте підтримувальні пояси, які фіксують спину, – радить фахівець. – Радикуліт не випадково називають хворобою дачників. Він може бути викликаний різними причинами: від звичайного м’язового перенапруження до грижі міжхребцевого диска. І якщо в першому випадку у людини все минає від того, що вона просто кілька днів полежала на дивані, то в останньому наслідки можуть бути більш серйозними. Щоб справа не закінчилася операцією, з походом до лікаря краще не зволікати.
Однак, що робити, якщо спину прихопило прямо на грядці? Для таких випадків Євген Горобченко радить мати в аптечці протизапальну мазь. Але найкраще не боротися з недугою, а запобігти їй.
Для цього працювати на грядці слід не навпочіпки, а сидячи на табуреті. Через кожну годину необхідно робити 10-хвилинні перерви.

Не забувайте про загострення
Проблема полягає в тому, що дачники не просто забувають про вік, а починають почуватися здоровими, а потім приходять до лікарів із загостреннями.
– Фізичне навантаження, звичайно, має позитивний імпульс, але люди перестають приймати препарати, і хронічні хвороби загострюються, – говорить Євген Горобченко. – На тлі посиленої фізичної праці часто загострюються хронічні проблеми опорно-рухової системи. Результатом буде ранкова скутість всього тіла або загострення. Бережіть себе! Не намагайтеся за один вихідний зробити план на цілий рік!
Якщо неприємність все-таки трапилася, то не чекайте розвитку ситуації. Гострий біль може стати хронічним, а хронічні недуги лікувати набагато важче і довше. У разі гострого болю обов’язково зверніться до лікаря!

До речі
Хороший засіб від радикуліту – самомасаж
Спочатку він має бути легким (3-5 хв.). Розпочати слід із погладжування, розтирання, але не глибокого, а поверхневого, легкого. Поступово треба переходити до більш глибокого масажу,який роблять протягом 5-10 хв. в ділянці попереку, крижів, сідниць і задньої поверхні стегна.
Застосовуються прийоми: погладжування, розтирання (подушечками чотирьох пальців, тильним боком долоні) і розминання.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
8-05-2016, 10:02
Коментарів 0 Переглядів 4 421

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!