RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Від весняної депресії втечіть на природу

Морська капуста та фізичні вправи допоможуть позбутися нудьги

Разом із настанням весни непомітно підкрадається до нас і весняна депресія… Хтось намагається її не помічати, а когось повністю захоплює сезонна нудьга.

– У кожного з нас час від часу трапляються ситуації, які засмучують, – говорить Марина ТИМОФІЄВА, доцент кафедри психології та соціології БДМУ. – Інколи вони здатні довести до відчаю та депресії. Надворі незабаром весна, природа насичується фарбами, але чомусь підсилюється поганий настрій, виникає почуття самотності і пригніченості, постійна втома, втрата смаку до життя, безсоння, відсутність апетиту, небажання спілкуватися з людьми.

Чому ми нудьгуємо
За словами Марини Пилипівни, існує багато теорій, які пояснюють причини виникнення депресії. Водночас депресія – це наша реакція на зміни (клімату, форми одягу, світлового дня, фарб, що оточують) і відсутність готовності прийняти ці зміни.
– Ще причинами депресії є наші так звані "помилки мислення", – зауважує психолог. – Якщо їх вчасно не усвідомити, ми ризикуємо стати песимістами з підвищеною тривогою.

"Помилки мислення" – це спосіб думання, який легко приводять нас до негативних висновків.

Помилка 1. Чорно-біле мислення: це означає бачити все або цілковито чорним, або цілковито білим, не припускаючи, що існує безліч відтінків сірого. Тоді людина думає, що речі є або хороші, або погані, люди – або добрі, або лихі. Проблема такого мислення в тому, що воно не є правдою, бо в реальному житті ми найчастіше стикаємося з різними відтінками сірого.

Помилка 2. Емоційне узагальнення – це помилка переконання такого роду: "якщо я так відчуваю, то так воно і є". У житті ми переконуємося, що це не завжди правда.

Помилка 3. Передбачування – це помилка думання, коли ви нібито знаєте, що трапиться у майбутньому, але ж насправді може бути зовсім інше. А ви вже негатив "навішали" на себе.

Помилка 4. "Читання" думок – це переконання в тому, що ми знаємо думки інших, хоч і не маємо на це доказів. Наші здогадки можуть бути помилковими.

Помилка 5. Гіперузагальнення – виведення глобальних висновків з однієї конкретної події.

Як допомогти собі?
– Спробуйте уявити розумніший та практичніший спосіб думання про ту чи іншу річ, – радить Марина Тимофієваю. – Якщо це конкретна проблема, яка вас пригнічує, то придумуйте якомога більше способів її вирішення. Запитайте себе: "Що б ви сказали другові, якби він мав ті думки і почуття, що маєте тепер ви?", "Як би ви подивилися на ситуацію, якщо б не були в депресії?"
Навесні, коли змінюється світловий день, загострюються хронічні захворювання, нашому організму особливо потрібна допомога. Вилікувати депресивний стан можна самостійно, але для цього потрібно чимало зусиль. Для того, щоб вийти з депресивного стану, потрібні яскраві враження, які змусять прокинутися й радіти життю.
У такі періоди треба вирватися з чотирьох стін на великий простір. Природа лікує душу. Важливо дотримуватись нормального режиму дня, який включає: здоровий сон (саме в темний час доби, а не коли прийдеться), правильне харчування, більше вітамінів та продуктів, що містять йод (цвітна і морська капусту, морська риба), фізичні навантаження в розумній кількості.
Потрібно зайнятися чимось новим або згадати абсолютно старе. Спробуйте ввести розмаїтість у повсякденну рутину. Переключитись на інший різновид діяльності.
Хваліть себе, радійте кожному маленькому успіху у своєму житті. Станьте комусь потрібним. Створіть так званий "мішечок щастя" – складайте до нього всі дрібнички, пов’язані з позитивними подіями, що відбуваються у вашому житті: щасливий квиток, прикрасу з новорічної ялинки, пелюстки квітів від коханої людини тощо. Коли трапляться сумні хвилини (а від них не застрахований навіть супероптиміст), перебирайте "щасливі спогади" – і поганий настрій відступить.
Вміння жити "тут і зараз" суттєво додає сил і настрою. Чому? Тому що наша психічна енергія (і, як наслідок, фізична) завжди перебуває там, де наразі наші думки.

Важливо!
Якщо є депресія, то з нею відразу необхідно боротися, а не запускати її. Пам’ятайте, чим раніше ви почнете боротися з депресією, тим швидше ви позбудетеся її і будете радіти новому дню.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
28-02-2016, 10:57
Коментарів 0 Переглядів 3 404


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!