За раннього виявлення більшість онкохвороб піддаються лікуванню
Учені зауважують, що на виникнення раку впливає спосіб нашого життя й те, що ми їмо. Тому варто звернути особливу увагу на раціон нашого харчування.
Учені наголошують, рак "не любить" овочі та фрукти, натомість "полюбляє" фаст-фуд, смажене та жирне. Ось чому 2/3 тарілки під час кожного прийому їжі мають займати овочі, фрукти, бобові та цільнозернові продукти (хліб та злакові). Частину тарілки, яка залишилася, можна заповнити рибою, пісним м’ясом і нежирними молочними продуктами.
Найкращі продукти від ракуКапустаБроколі, цвітна капуста, качанна капуста, брюссельська капуста, крес-салат містять індоли, які стимулюють утворення потужного антиоксиданту – ферменту глутатіонпероксидази. Для максимального збереження індолів ці овочі бажано вживати в сирому вигляді або після нетривалої обробки паром.
Соя Соєві боби і будь-які продукти, приготовлені із сої (тофу, соєвий соус) запобігають розмноженню злоякісних клітин. Крім того, вони містять ізофлавони й фітоестрогени, які мають протипухлинну активність. Соєві продукти знижують токсичний вплив опромінення та хіміотерапії.
Цибуля і часник Часник має хелаторні властивості, тобто здатність зв’язувати токсини й видаляти їх з організму. Також він активізує білі кров’яні клітини, які знищують ракові клітини. Цибуля має подібну дію.
Бурі водорості Містять багато йоду, який необхідний для щитовидної залози, яка регулює метаболізм цукру (енергії) у крові. Відомо, що, починаючи приблизно з 25 років, щитовидна залоза поступово зменшується в розмірі, і у багатьох людей з віком з’являється зниження вироблення гормонів, а це створює сприятливі умови для виникнення раку. У бурих водоростях міститься багато селену, який є потужним антиоксидантом.
Горіхи і зернята У мигдальних горішках є леатріл, натуральна речовина, в складі якої є ціанідоподібна речовина, яка є смертоносною для злоякісних клітин. Лляне і кунжутне насіння, гарбузове та соняшникове насіння містять в своїй твердій зовнішній оболонці лігнани. Це так звані фітоестрогени (речовини, що імітують гормон естроген), які сприяють видаленню надлишкового естрогену з організму. Надлишок естрогену, як відомо, стимулює виникнення гормонозалежних видів раку, зокрема раку молочної залози, яєчників і матки.
Помідори Помідори містять лікопен – потужний антиоксидант.
Риба і яйця Вони – багаті джерела омега-3 жирних кислот, які пригнічують утворення ракових клітин. Перевагу з порід риби варто надавати камбалі.
Цитруси і ягоди Цитрусові фрукти і журавлина містять біофлавоноїди, що підтримують і підсилюють антиоксидантну активність вітаміну С. У полуниці, малині та гранаті міститься еллагова кислота – сильний антиоксидант, який попереджає ушкодження генів і уповільнює зростання ракових клітин. З чорницею ми також отримуємо речовини, що запобігають окислювальним процесам і сповільнюють старіння.
Приправи Куркума (турмерик) – порошок яскраво-жовтого кольору з бульб рослини із сімейства імбирних. Куркума має хороші антиракові властивості, особливо під час лікування раку кишечнику і сечового міхура. Вона здатна зменшувати вироблення організмом особливих ензимів, пов’язаних із запальними процесами, кількість яких ненормально висока у пацієнтів з деякими видами запальних захворювань і раку.
Чай І зелений, і чорний чай містить деякі антиоксиданти, відомі, як поліфеноли (катехіни), які мають здатність перешкоджати поділу ракових клітин. Найбільш ефективний у цьому відношенні зелений чай, трохи менше – чорний.
Думка фахівця
"Важливо вчасно звернутися до лікаря"
Олександр Пересунько, кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології та радіології Буковинського державного медичного університету: – На жаль, з року в рік в Україні захворюваність на рак зростає. В Україні щорічно реєструється майже 170 тис. нових онкологічних захворювань, 85 тис. пацієнтів помирає від них.
Основна проблема в тому, що навіть при очевидних симптомах захворювання більшість пацієнтів боїться звертатися до лікаря, сприймає діагноз як смертельний вирок. Однак при сучасній діагностиці більшість онкологічних захворювань піддаються лікуванню. Сьогодні кожна третя смерть від раку в Україні зумовлена саме пізнім зверненням хворого до лікаря. Водночас при ранньому встановленні діагнозу і належному лікуванні третя частина онкологічних захворювань лікується.
На жаль, українці все ще недооцінюють негативні наслідки шкідливих звичок, в той час коли до 90% випадків раку легень викликає саме паління! Зловживання алкоголем також є однією зі значних причин розвитку раку шлунку і підшлункової залози. Окрім відмови від шкідливих звичок, до важливих факторів профілактики належить рухливий спосіб життя: щоденна рухова активність впродовж 30 хвилин знижує ризик розвитку раку на 50%.
Леся ТОКАРЮК
22-02-2016, 10:46
0
10 016