RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Від бронхіту – молоко з медом і дихальна гімнастика

Однак із хронічною недугою варто звернутися до лікаря

Хронічний бронхіт – неприємне захворювання, яке часто загострюється саме в холодну пору року. Часто його називають недугою курців, але чи так це насправді?

Бронхіт – запальне захворювання бронхів із переважним ураженням їхньої слизової оболонки, – говорить Оксана ВОЄВІДКА, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ. – Бронхіт розрізняють на гострий і хронічний. При хронічному бронхіті клітини, що виділяють слиз (які вистилають стінки бронхів), товщають і створюють занадто багато слизу. Слизова оболонка бронхів набрякає.
Ці набряки звужують проходи, утруднюючи рух повітря і його проникнення у глибокі відділи легень (альвеоли). Становище ускладнюється тим, що набряки в дихальних проходах перешкоджають роботі епітелію, а це означає, що ні слиз, ні хвороботворні мікроби не видаляються з дихальних шляхів і проникають в легені. У результаті дихальні інфекції, включаючи гострий бронхіт і пневмонію, є звичайними ускладненнями хронічного бронхіту, що ще більше ускладнює роботу дихальної системи.
Причина виникнення хронічного бронхіту пов’язано з впливом на слизову оболонку бронхів шкідливих домішок: тютюнового диму, вихлопних газів тощо.

Важливі симптоми
Першим симптомом є постійний кашель, з яким виділяється багато слизу, особливо вранці. Утруднення дихання посилюються, особливо у зв’язку з фізичними навантаженнями. За подальшому розвитку хвороби шкіра через низький рівень кисню в крові часто набуває синього відтінку, іноді спостерігається припухлість і набряклість всього тіла. Згубними ускладненнями хронічного бронхіту є застійна серцева недостатність, гостра затримка дихання, емфізема легенів.
Тому у разі хронічного бронхіту не варто жартувати. Краще зверніться до лікаря, який призначить необхідне лікування. Щодо народних засобів, то ними не варто замінювати основне лікування, а застосовувати їх можна, лише узгодивши з вашим лікарем.

Народні засоби, які полегшать стан 
- Розтерти 1 жовток, 0,5 ч. л. соди і 1 ст. л. меду. Все це залити 1 скл гарячого молока, пити повільно, бажано випити перед сном.
- 1 скл свіжого морквяного соку змішати з кількома ложками меду. Приймати по 1 ст. л. протягом доби 4-5 разів.
- 1 ст. л. подрібненої трави хвоща польового заварюють 2 скл окропу, настоюють 2-3 год., проціджують. Приймати по 1 ст. л. 5-6 разів на добу.
- Якщо, незважаючи на вжиті заходи, хвороба посилюється, заявиться жар, кашель стає глибшим, тоді на грудях, ближче до горла, а також на ступні покладіть гірчичники і тримайте їх, доки вистачить терпіння.
- Замість чаю або кави хворому краще пити гаряче молоко з медом і дрібкою солі, проте мед попередньо необхідно прокип’ятити, інакше некип’яченим мед тільки посилить кашель.
- До 1 скл молока (яке закипіло) додати 1 ст. л. козячого жиру. Розмішати, доки не розплавиться, додати 1 ч. л. меду, і на кінчику ложки соди. Перемішати і випити гарячим. Після цього полежати 2-3 год. у ліжку, добре закутавшись. Лікування можна доповнювати розтирання рук, ніг, грудей, спини розтопленим жиром. Після цього також слід добре закутатися в теплі речі на 2-3 год.
- При гострому бронхіті 100 г меленого насіння льону, 20 г порошку плодів анісу, 20 г порошку кореня імбиру ретельно змішати з 0,5 кг часниково-медової суміші. Приймати по 1 ч. л. тричі на день за 30 хв. до їди.

Лікувальна гімнастика
Кулачки

Початкове положення: стоячи, ноги - на ширині плечей, руки вільно опущені, всі м’язи розслаблені.
Виконання: різкий, голосний і короткий вдих через ніс з одночасним стисненням рук в кулачки; потім - вільний видих через рот з одночасним випрямленням пальців рук.
Чотири повтори. Відпочинок - три-п’ять секунд. І знову - виконання. Зробити шість підходів.

Скидання вантажу
Вихідна позиція: стоячи, ноги - на ширині плечей, руки - на поясі, пальці стиснуті в кулаки.
Виконання: на вдиху руки опускаємо вздовж тіла, розтискаючи кулаки і максимально розтопирюючи пальці, неначе скидаємо тягар з плечей і рук; на видиху повертаємося у вихідне положення. Рекомендується робити 12 підходів по вісім вдихів-видихів.
На вдиху потрібно максимально напружувати плечі і м’язи рук. На видиху губи розтискати лише злегка.

Накачування м’яча
Початкове положення: стоячи, плечі і руки розслаблені і опущені, ноги - на ширині плечей.
Виконання: виконуючи різкий, енергійний вдих через ніс, нахилитися трохи вперед, голову опустити, плечі округлити, руки вивести вперед, розслабити і звісити. На видиху через рот прийняти вихідне положення. Зробити 12 повторень по вісім нахилів.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
27-12-2015, 15:10
Коментарів 0 Переглядів 23 840


Тут також є QR-код із посиланням на вікіпедію із інформацією про Лева Когута

Урочисті події провели символічно біля флагштока
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут також є QR-код із посиланням на вікіпедію із інформацією про Лева Когута


Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом

На полях кластера "Картопля" Компанії "Контінентал" приступили до збору врожаю. Викопувати почали ранні продовольчі та насіннєві сорти культури. Роботи стартували на Львівщині та Тернопільщині. Загалом у цьому сезоні Компанія вирощує картоплю на площі 1870 га у Львівській і Тернопільській областях: 1150 га займає чипсова, 429 га — продовольча та 292 га — насіннєва.


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Ідея акції в тому, щоб давати нове життя вживаним ноутбукам, планшетам, смартфонам і перетворювати їх на реальний інструмент для навчання. Таким чином можна підтримати родини, яким дійсно потрібен цей подарунок.

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя