RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Життя після інфаркту

Вживайте фрукти та овочі і слідкуйте за тиском

Щороку в Україні стається приблизно 50 тисяч інфарктів міокарду. І це лише офіційні дані – у реальності ця цифра вища, як мінімум, утричі. Протягом перших п’яти років після інфаркту у приблизно 20% пацієнтів стається повторний інфаркт.

Про те, як уникнути повторної катастрофи, ми розмовляємо із Наталією ЗАПОЛОВСЬКОЮ, лікарем-кардіологом міської лікарні №4.
– Для багатьох інфаркт стає поштовхом для переосмислення життя, його цінностей, перегляду свого ставлення до оточуючих, – говорить Наталія Євгенівна. – Хочеться жити повноцінно, реалізовуючи себе. Тому для початку варто переглянути своє минуле життя. З’ясувати, що призвело до інфаркту і як запобігти його повторенню.
Для більшості інфаркт міокарда – це наслідок коронарної хвороби серця, причиною якої здебільшого є атеросклероз. І якщо людина може вплинути на спосіб життя, артеріальний тиск, рівень цукру, холестерину в крові, то вік, стать, спадковість ми не можемо змінити. Тому, щоб знизити ризик повторного інфаркту, потрібно займатися профілактикою.

Порада 1. Негайно позбудьтеся поганих звичок
Слід негайно відмовитися від паління. Курці після інфаркту живуть удвічі менше! Те саме стосується алкоголю.
Порада 2. Контролюйте тиск і ритм серця
Придбайте в аптеці тонометр і двічі на день вимірюйте ці два показники, бажано в один і той самий час доби. Нормальні показники тиску не повинні перевищувати 140\90 мм рт. ст. незалежно від віку. Пульс, виміряний у спокої, може коливатися в межах 60-70 на 1 хв.
Порада 3. Зверніть увагу на харчування
Дієта після інфаркту передбачає зниження вживання тваринних жирів, вершкового масла, вершків, яєць. Відмовтеся від продуктів, які багаті на холестерин. Більше вживайте рослинну олію, рибу, птицю, морепродукти, фрукти та овочі. Кухонна сіль дозволена у кількості 3-5 г на добу.
Порада 4. Слідкуйте за холестерином
Підвищений холестерин може сприяти повторному інфаркту. Особливо важливо контролювати рівень ліпопротеїдів низької щільності, який повинен становити менше 1,8 ммоль/л. Після перенесеного інфаркту слід приймати холестеринознижувальні препарати (статини) незалежно від рівня холестерину в крові. Періодично визначайте рівень глюкози крові. Якщо він підвищений – зверніться до лікаря. Цукровий діабет значно погіршує перебіг хвороби.
Порада 6. Рухайтеся
Людина, яка перенесла інфаркт, змушена знижувати свою фізичну активність, внаслідок чого розвивається гіподинамія, яка негативно впливає на загальний стан організму, посилює порушення кровообігу
Після інфаркту не варто вести "диванний" спосіб життя. Рекомендують робити щоденну домашню роботу, звичайно, в розумних межах, виконувати комплекс лікувальних фізичних вправ. Людям, які перенесли інфаркт міокарду, необхідно обрати гімнастику, ходьбу, біг підтюпцем або звичайну прогулянку. Фізичні вправи треба виконувати щодня протягом 30-40 хв., однак їхня інтенсивність не повинна викликати погіршення стану. Не слід займатися фізичною працею після їди або на холоді. Уникайте роботи під прямим сонцем або вниз головою.
Стежте за пульсом та артеріальним тиском.
Якщо з’явився стискаючий біль у грудях або підвищилися серцебиття, тиск, негайно припиніть вправи чи роботу. Чоловікам, які перенесли інфаркт, не варто піднімати вантаж, що перевищує 10-15 кг, для жінок ця вага взагалі має становити не більше 3-5 кг. Усі фізичні вправи повинні чергуватися з відпочинком тривалістю 20-30 хв.
Порада 7. Ліки
Поставтеся дуже уважно до призначення лікаря. Якщо вам виписали препарати, що нормалізують тиск і розріджують кров, а також медикаменти, які нормалізують рівень холестерину, обов’язково приймайте весь комплекс, а не щось одне.
Не будьте байдужими до себе! Пам’ятайте, що лікування має бути постійним і будь-які самочинні зміни негативно відіб’ються на вашому здоров’ї. Чітко дотримуйтеся рекомендацій лікаря.

Важливо!
Контролюйте вагу та об’єм талії!
Для чоловіків норма – талія до 102 см, а для жінок – до 88 см. Надлишкова вага визначається за допомогою розрахунку індексу маси тіла (ІМТ).

I=m\h(у квадраті)

де:
m – маса тіла в кілограмах
h – зріст у метрах.
Якщо ваш індекс маси тіла у межах 18,5-24,9, ваша вага нормальна. Якщо ж більший – надлишкова, тому варто змінити харчування.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
4-12-2015, 12:01
Коментарів 0 Переглядів 11 739


Тут також є QR-код із посиланням на вікіпедію із інформацією про Лева Когута

Урочисті події провели символічно біля флагштока
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут також є QR-код із посиланням на вікіпедію із інформацією про Лева Когута


Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом

На полях кластера "Картопля" Компанії "Контінентал" приступили до збору врожаю. Викопувати почали ранні продовольчі та насіннєві сорти культури. Роботи стартували на Львівщині та Тернопільщині. Загалом у цьому сезоні Компанія вирощує картоплю на площі 1870 га у Львівській і Тернопільській областях: 1150 га займає чипсова, 429 га — продовольча та 292 га — насіннєва.


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Ідея акції в тому, щоб давати нове життя вживаним ноутбукам, планшетам, смартфонам і перетворювати їх на реальний інструмент для навчання. Таким чином можна підтримати родини, яким дійсно потрібен цей подарунок.

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя