RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Вихідці з Чернівців прославилися на весь світ
Та на їхній батьківщині про них мало хто знає.
(Початок у попередньому номері "МБ" додатка "Місто")
Продовжуємо розповідати про книгу Олени Карпенко "(Не) відомі буковинці, які змінили історію".

Першою здобула ступінь доктора наук

Сюзанна Рубінштейн (1847-1914) – австрійська психологиня, вчена-літературознавиця. Вона була першою жінкою, яка у 27 років здобула ступінь доктора наук у Бернському університеті у Швейцарії. На той час це був виклик суспільству старої Європи, де панував патріархат. Вона змогла зрівнятися з чоловіками й перевершити їх.



Сюзанна була донькою віцепрезидента Чернівецької торгово-промислової палати Ісака Рубінштейна. Сім’я проживала на вулиці Українській,18. Здібна дівчина навчалася у приватних учителів, отримала атестат. В університетах Праги, Лейпцига, Відня, Берна вивчала психологію, філософію та німецьку літературу. Одну з її праць "Психолого-естетичні нариси" вважали "неоціненним внеском у вивчення людських емоцій".
Фредерік Кеттнер (1886-1957) – австрійсько-американський педагог, філософ, письменник. Був засновником "Етичного семінару" в Чернівцях, який відвідувала поетеса Роза Ауслендер. Творець біософського вчення, пропонував заходи щодо забезпечення миру у світі.

Народився в Чернівцях. Брав участь у Першій світовій війні, був поранений. Навчався у Віденському університеті, де здобув ступінь доктора філософії. Повернувся до рідного міста, працював учителем. Пізніше емігрував до США. Заснував інститут і центр Спінози (відомого філософа, - авт.), видавав журнал. Знявся разом із нобелівськими лауреатами у документальному фільмі "Світові лідери про мир і демократію".
Йозеф Драх (1883-1941) – віденський торговець творами мистецтва та антикваріатом, висунув ідею створення єдиної Європи з єдиною європейською валютою.

Йозеф Драх був продавцем картин у Чернівцях. У 35 років переїхав до Відня і заснував там успішну торгівлю предметами мистецтва та антикваріату. Ще сто років тому він задумався про створення Європейського Союзу з єдиною валютою. Як повідомляло видання "Австрія сьогодні", у 1922 році Йозеф Драх особисто замовив дизайн банкнот "Європейський долар світу" в художника Альфреда Оффнера (ще одного чернівчанина) і навіть виготовив друковані форми. На банкноті номіналом у два європейські долари було зображено портрет австрійської лауреатки Нобелівської премії миру баронеси Берти фон Зуттнер, а з іншого боку – гасло "Геть зброю!".

Чимало видатних діячів підписали петицію Йозефа Драха, заявивши про готовність придбати акції "Європейського банку світу", який той створив. Під час війни був депортований до Польщі, загинув у концтаборі Освенцим. Колекція монет і друкарські форми Драха зберігаються у Віденському музеї історії мистецтв.

Розробив власну теорію виникнення раку

Беатріс Зуттер-Коттлар (1883-1935) – австрійська оперна співачка, примадонна Франкфуртської опери у 1920-х роках, виступала на кращих сценах відомих оперних театрів Європи.

У Чернівцях Беатріс здобула початкову освіту. Музичний талант розвинула в Музичному товаристві, яке діяло в місті. У 23 роки відбувся її дебют на професійній сцені у Страсбурзі. Виступала у придворному театрі. Викладала в консерваторії, зокрема навчала вокалу свою землячку – майбутню зірку оперної сцени Віоріку Урсуляк. Славу і визнання Беатріс здобула у Франкфурті, де виконувала провідні арії у найвідоміших операх. Її називали найкращим лірико-драматичним сопрано Європи. На жаль, не збереглося жодного запису голосу примадонни.



Каспер Блонд (1889-1964) – австрійський хірург, вважався відомим фахівцем з раку. Народився в Чернівцях у родині булочника. Вищу освіту здобув у Віденському університеті, де здобув ступінь доктора медицини. Брав участь у Першій світовій війні, потрапив у російський полон. Був засланий до Сибіру, звідки йому вдалося втекти.

Працював хірургом у Віденській лікарні, госпіталях Британії. В 1940 році здобув ступінь магістра Королівського коледжу лікарів. У своїй книзі "Печінка і рак: нова теорія раку" розповів про розроблену ним альтернативну теорію виникнення онкозахворювань. Він вважав, що лікування раку вимагає відновлення пошкодженої печінки, яка є воротами до хвороби. При цьому заперечував застосування будь-якої променевої терапії чи проведення операції. І рекомендував вегетаріанську дієту як терапію. Наводив приклади, коли хворих на рак успішно лікували соками, йогуртом, сирими овочами та фруктами.

Фредерік Андерманн (1930-2019) – один із найвидатніших канадських неврологів. Уперше описав синдром, який назвали його іменем. Удвох із дружиною були першопрохідцями у діагностиці та генетиці епілепсії.

Майбутній вчений народився у Чернівцях, які пізніше відвідав двічі. Батько Фредеріка був співвласником фабрики. Сім’я проживала на нинішній вулиці Заньковецької. Хлопець навчався в елітній школі. У 1950 році емігрував до Канади. Здобув ступінь доктора медицини в університеті Монреаля. Вільно володів німецькою, румунською, французькою, англійською мовами та їдиш. Усе життя пропрацював в Монреальському неврологічному інституті-лікарні. Фредерік Андерманн дуже любив природу і тварин. Подружжя вирощувало на своїй фермі норвезьких поні.

Фредерік Целнік (1885-1950) – актор театру і кіно, один із найуспішніших режисерів німецького німого кіно, постановник розважальних фільмів-оперет.

У Чернівцях Фредерік брав участь в аматорських театральних виставах. На прохання батька вивчав право у Віденському університеті. Але вирішив змінити професію юриста і стати актором. Він заснував власну продюсерську компанію та фірму з виробництва фільмів. Зняв фільм "Ткачі", який вважають однією з найкращих екранізацій за творами Гаутмана в історії німецького кіно. Зняв перший повноформатний звуковий фільм.

Рудольф К. Коммер (1886-1943) – журналіст, театральний критик, беззмінний імпресаріо Макса Райнгардта, одного з найвидатніших театральних режисерів ХХ століття.

Про цього загадкового чернівчанина написані роман та повість. Вищу освіту Рудольф здобув у Відні, де здобув докторський ступінь і почав працювати кореспондентом газети. Був знайомий з нобелівським лауреатом Джоном Голсуорсі, переклав на німецьку мову шість його п’єс. У листах до кінозірки Марлен Дітріх він завжди підписувався "Рудольф К. Коммер з Черновіц".

Придбати книгу Олени Карпенко "(Не)відомі буковинці, які змінили історію" можна у книгарнях "Букініст" і на вулиці Кобилянської.
Підготувала Надія БУДНА

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
21-10-2022, 13:59
Коментарів 0 Переглядів 1 531

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.