* Реклама
Наближаються різдвяні та новорічні свята й українці починають готуватися до них, заздалегідь купуючи щось особливе і смачненьке. Ікра - класичний делікатес для святкового столу, що додає вишуканості: ЇЇ подають на бутербродах з маслом, млинцях, тарталетках, з вершковим сиром, яйцями, сметаною, зеленню, авокадо чи лимоном.
Ікра риб є одним з найдорожчих і найпопулярніших делікатесів у світі, що користується великим попитом серед споживачів. Одним з найулюбленіших делікатесів ікру роблять її смакові якості. Проте, її цінність не обмежується лише смаком. Ікра є одним із кращих джерел повноцінного білку, який відсутній в інших продуктах. Повноцінні білки становлять 30 % складу ікри, а ліпіди мають значну кількість есенційних жирних кислот.
Ікра - безумовно головний продукт, який може бути на святковому столі. І щоб ваше свято не було зіпсоване, потрібно уважно підходити до вибору цього продукту.

На що потрібно звернути увагу при виборі ікри та як її перевірити після покупки?
Штучну ікру досить часто називають "білковою". Проте до такої належить ікра, яка отримана з білкової сировини – желатину, молока, яєць, соєвих добавок тощо. Інші види штучної ікри називати "білковими" не варто, оскільки вони не мають у своєму складі білкових речовин або містять їх у незначній кількості. Такі продукти правильніше було б називати штучною або імітованою ікрою. Розрізняють наступні види штучної ікри: білкова, виготовлена на основі гелеутворювачів, на основі різних морських водоростей, на основі м’яса риб та ікри натуральної, штучна ікра в кремах, соусах, заливках.
Для виробництва ікри чорної імітованої використовують жовтки яєць курячих, риб’ячий жир, молоко та ікру оселедців, як барвну речовину – екстракт чайного листя і розчин трихлорного заліза. Вміст вологи у продукті – 62–65%, білків – 11–12%., жирів – 22–24%., мінеральних речовин – 1,4%., вуглеводів – 0,8 %.
Ікра червона імітована зерниста випускається у невеликій кількості. Її отримують із соняшникової або кукурудзяної олії, криля, харчового жиру з риб, гідролізату білкового, солі, желатину, води, кислот аскорбінової та сорбінової, глюконату натрію. Хімічний склад: білки – 6%, жири – 20%, мінеральні речовини – 1%, волога – 72%.
Як відрізнити справжню ікру від імітованої?
Існує безліч міфів про ікру, в тому числі як відрізнити справжню від імітації, наприклад:
- імітована ікра на відміну від справжньої має різкий характерний запах
- імітована ікра – це кульки абсолютно одинакові за формою, кольором та вагою
- натуральна ікра має так звану жирову "цятку", а штучна не має
Ми не рекомендуємо користуватися жодним з перерахованим вище міфів, вони навряд чи допоможуть.
В домашніх умовах дієвий спосіб перевірки ікри тільки один - прокип’ятити ікринки якийсь час. Білок під впливом температури згорнеться, ікринки побіліють і стануть твердими. Штучна ікра може просто розчинитися.
Однак, щоб не переживати через якість ікри, не кип’ятити її кожного разу, вибирайте ікру у перевіреного продавця і насолоджуйтеся незабутнім смаком вашого улюбленого продукту.
А щоб переконатися у справжності ікри, необхідно провести дослідження у випробувальних лабораторіях.
Випробувальна лабораторія Чернівецької філії ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" надає послуги з проведення випробувань ікри натуральної на відповідність Нормативним документам України та виявлення фальсифікованої продукції. Запрошуємо до співпраці контролюючі служби, заклади торгівлі та громадського харчування, всіх споживачів ікри. Висока кваліфікація та досвід роботи фахівців випробувальної лабораторії Чернівецької філії гарантують отримання завжди достовірного та максимально точного результату проведених випробувань.
Контакти:
Ел. адреса: buk_vl@ifdcsms.com.ua, 0503742093







