Борошно може зникнути з полиць магазинів

новини
1 554
0
Причиною різкого зниження обсягів реалізації борошна стала неможливість рентабельно працювати в умовах адміністративного обмеження цін і подорожчання зерна. Борошномельні компанії не мають можливості підвищити ціни на борошно через жорстке держрегулювання. А собівартість виробництва, за їхніми словами, зросла через зростання цін на зернові. Борошно вже зникло з роздробу, а проблеми із забезпеченням сировиною починаються і у хлібокомбінатів, пише "Дело".

Частина підприємств і зовсім зупинили виробництво, ті ж, хто продовжує працювати, відпускають борошно невеликими партіями і в основному постійним партнерам.
Раніше точно така ситуація склалася на ринку гречки. Підприємства-переробники опинилися під пресом влади, яка активно здешевлювали популярний продукт.
Не маючи можливості підвищити ціну на свій товар компанії зовсім заморозили відвантаження, щоб не потрапляти під шквал перевірок держінспекції з контролю за цінами.

В Україні діє обмеження рентабельності виробництва борошна, граничний її рівень зафіксований на рівні 2-6%. Також борошномельні підприємства повинні погоджувати підвищення цін, якщо дельта підвищення перевищує 1% на місяць. Практика останніх місяців показує, що отримати таке узгодження дуже складно, а процедура може розтягтися на 60 днів.

При цьому вартість зерна постійно підвищується. Зараз ціни на зерно на внутрішньому ринку істотно нижче світових, проте все ж таки суттєво перевищують рівень осені-2010. Так, вартість пшениці 2-3 класу за останні півроку зросла мінімум на 25%.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують