Причиною різкого зниження обсягів реалізації борошна стала неможливість рентабельно працювати в умовах адміністративного обмеження цін і подорожчання зерна. Борошномельні компанії не мають можливості підвищити ціни на борошно через жорстке держрегулювання. А собівартість виробництва, за їхніми словами, зросла через зростання цін на зернові. Борошно вже зникло з роздробу, а проблеми із забезпеченням сировиною починаються і у хлібокомбінатів, пише "Дело".
Частина підприємств і зовсім зупинили виробництво, ті ж, хто продовжує працювати, відпускають борошно невеликими партіями і в основному постійним партнерам.
Раніше точно така ситуація склалася на ринку гречки. Підприємства-переробники опинилися під пресом влади, яка активно здешевлювали популярний продукт.
Не маючи можливості підвищити ціну на свій товар компанії зовсім заморозили відвантаження, щоб не потрапляти під шквал перевірок держінспекції з контролю за цінами.
В Україні діє обмеження рентабельності виробництва борошна, граничний її рівень зафіксований на рівні 2-6%. Також борошномельні підприємства повинні погоджувати підвищення цін, якщо дельта підвищення перевищує 1% на місяць. Практика останніх місяців показує, що отримати таке узгодження дуже складно, а процедура може розтягтися на 60 днів.
При цьому вартість зерна постійно підвищується. Зараз ціни на зерно на внутрішньому ринку істотно нижче світових, проте все ж таки суттєво перевищують рівень осені-2010. Так, вартість пшениці 2-3 класу за останні півроку зросла мінімум на 25%.