Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років

новини / Їжа
526
0
Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років


Експертка назвала страву №1 для людей, старших за 50 років / Pixabay

Про це йдеться у публікації Parade.



Як зазначається, після 50 років потреби організму змінюються: він потребує більше білка, а певні мікронутрієнти стають ще важливішими для підтримки загального здоров'я.

Спортивна дієтологиня Роксана Ехсані назвала страву, яку вважає найкориснішою для людей віком 50+ — це поєднання лосося, булгуру і шпинату.

Лосось містить високоякісний білок. Дослідження показують, що людям, старшим за 50 років, може знадобитися від 1 до 1,2 г білка на кілограм маси тіла на день для боротьби з втратою м'язової маси. Тобто людині вагою 70 кг потрібно від 68 до 82 г білка на день — і одне філе лосося може дати третину норми.

Лосось також багатий на мікронутрієнти. Зокрема він є джерелом вітаміну D, вкрай важливого для зміцнення кісток і запобігання остеопорозу, підтримки імунітету та когнітивних функцій. Лосось містить цинк, вітамін А і глутамін, які теж зміцнюють імунітет. І крім того — вітамін B12, потрібний для підтримання рівня енергії.

Нарешті, лосось багатий на корисні жири — омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі. Дослідження доводять, що вони допомагають підтримувати гостроти розуму, запобігаючи зниженню когнітивних функцій і деменції.

Булгур перевершує всі інші цільнозернові продукти за вмістом клітковини й містить цілих 8 г на чашку готової каші. З віком робота травного тракту сповільнюється, тож клітковина стає ключовою поживною речовиною. Вона сприяє нормальній роботі травного тракту, запобігає закрепам, знижує рівень холестерину, підтримує баланс цукру в крові та подовжує відчуття ситості.

Булгур також є джерелом марганцю, необхідного для здоров'я кісток, і магнію, який підтримує нормальний кров'яний тиск і роботу м'язів — обидва важливі для підтримки сили в літньому віці.

Вчені довели, що люди, які їдять 2-3 порції цільнозернових продуктів щодня, можуть прожити довше, а ризик розвитку хронічних захворювань у них нижчий.

Шпинат допомагає уповільнити зниження когнітивних функцій, підтримує здоров'я кісток. Він багатий на кальцій, магній і вітамін К, потрібні для запобігання остеопорозу.

Також — містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які підтримують здоров’я очей, допомагають захиститися від вікових проблем із зором.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.