DataLife Engine > новини / Їжа > Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років

Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років

Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років


Експертка назвала страву №1 для людей, старших за 50 років / Pixabay

Про це йдеться у публікації Parade.



Як зазначається, після 50 років потреби організму змінюються: він потребує більше білка, а певні мікронутрієнти стають ще важливішими для підтримки загального здоров'я.

Спортивна дієтологиня Роксана Ехсані назвала страву, яку вважає найкориснішою для людей віком 50+ — це поєднання лосося, булгуру і шпинату.

Лосось містить високоякісний білок. Дослідження показують, що людям, старшим за 50 років, може знадобитися від 1 до 1,2 г білка на кілограм маси тіла на день для боротьби з втратою м'язової маси. Тобто людині вагою 70 кг потрібно від 68 до 82 г білка на день — і одне філе лосося може дати третину норми.

Лосось також багатий на мікронутрієнти. Зокрема він є джерелом вітаміну D, вкрай важливого для зміцнення кісток і запобігання остеопорозу, підтримки імунітету та когнітивних функцій. Лосось містить цинк, вітамін А і глутамін, які теж зміцнюють імунітет. І крім того — вітамін B12, потрібний для підтримання рівня енергії.

Нарешті, лосось багатий на корисні жири — омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі. Дослідження доводять, що вони допомагають підтримувати гостроти розуму, запобігаючи зниженню когнітивних функцій і деменції.

Булгур перевершує всі інші цільнозернові продукти за вмістом клітковини й містить цілих 8 г на чашку готової каші. З віком робота травного тракту сповільнюється, тож клітковина стає ключовою поживною речовиною. Вона сприяє нормальній роботі травного тракту, запобігає закрепам, знижує рівень холестерину, підтримує баланс цукру в крові та подовжує відчуття ситості.

Булгур також є джерелом марганцю, необхідного для здоров'я кісток, і магнію, який підтримує нормальний кров'яний тиск і роботу м'язів — обидва важливі для підтримки сили в літньому віці.

Вчені довели, що люди, які їдять 2-3 порції цільнозернових продуктів щодня, можуть прожити довше, а ризик розвитку хронічних захворювань у них нижчий.

Шпинат допомагає уповільнити зниження когнітивних функцій, підтримує здоров'я кісток. Він багатий на кальцій, магній і вітамін К, потрібні для запобігання остеопорозу.

Також — містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які підтримують здоров’я очей, допомагають захиститися від вікових проблем із зором.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад