Дієтологиня назвала комбінацію продуктів, яка зміцнює організм після 50 років

Експертка назвала страву №1 для людей, старших за 50 років / Pixabay
Про це йдеться у публікації Parade.
Як зазначається, після 50 років потреби організму змінюються: він потребує більше білка, а певні мікронутрієнти стають ще важливішими для підтримки загального здоров'я.
Спортивна дієтологиня Роксана Ехсані назвала страву, яку вважає найкориснішою для людей віком 50+ — це поєднання лосося, булгуру і шпинату.
Лосось містить високоякісний білок. Дослідження показують, що людям, старшим за 50 років, може знадобитися від 1 до 1,2 г білка на кілограм маси тіла на день для боротьби з втратою м'язової маси. Тобто людині вагою 70 кг потрібно від 68 до 82 г білка на день — і одне філе лосося може дати третину норми.
Лосось також багатий на мікронутрієнти. Зокрема він є джерелом вітаміну D, вкрай важливого для зміцнення кісток і запобігання остеопорозу, підтримки імунітету та когнітивних функцій. Лосось містить цинк, вітамін А і глутамін, які теж зміцнюють імунітет. І крім того — вітамін B12, потрібний для підтримання рівня енергії.
Нарешті, лосось багатий на корисні жири — омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі. Дослідження доводять, що вони допомагають підтримувати гостроти розуму, запобігаючи зниженню когнітивних функцій і деменції.
Булгур перевершує всі інші цільнозернові продукти за вмістом клітковини й містить цілих 8 г на чашку готової каші. З віком робота травного тракту сповільнюється, тож клітковина стає ключовою поживною речовиною. Вона сприяє нормальній роботі травного тракту, запобігає закрепам, знижує рівень холестерину, підтримує баланс цукру в крові та подовжує відчуття ситості.
Булгур також є джерелом марганцю, необхідного для здоров'я кісток, і магнію, який підтримує нормальний кров'яний тиск і роботу м'язів — обидва важливі для підтримки сили в літньому віці.
Вчені довели, що люди, які їдять 2-3 порції цільнозернових продуктів щодня, можуть прожити довше, а ризик розвитку хронічних захворювань у них нижчий.
Шпинат допомагає уповільнити зниження когнітивних функцій, підтримує здоров'я кісток. Він багатий на кальцій, магній і вітамін К, потрібні для запобігання остеопорозу.
Також — містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які підтримують здоров’я очей, допомагають захиститися від вікових проблем із зором.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад