* Реклама
Турецька кухня — одна з найяскравіших, найстаріших та найрізноманітніших у світі. У ній поєднується дух Османської імперії, ароматні східні прянощі, простота й користь продуктів Середземноморʼя, щедрість кочових традицій. Окремий напрям у ній займає випічка.
Насправді секретів турецької кухні дуже багато і всі вони формувалися віками. Спробуймо проаналізувати особливості та з їх урахуванням приготуймо разом ароматні симіти! Для українців вони можуть стати варіантом випічки, десерту, закуски та хліба з нотками Азії.

Характерні особливості турецької кухні
Страви національних кухонь світу мало готувати. Їх потрібно знати, розуміти, зважати на особливості регіону, приготування та рецептури:
- Турецька кухня — це справжній мікс традицій Європи та Азії, оскільки в ній тісно переплелися такі кулінарні стилі: імперські багаті застілля, прості селянські рецепти Анатолії, пахлава від Арабського світу, морепродукти щедрого Середземноморʼя, пироги та мʼясо Балкан. Завдяки характерному різноманіттю рецепти турецької кухні включають безліч продуктів, не тільки локальних. Це дозволяє готувати турецькі страви в себе вдома, повторюючи ідентичний смак і аромат.
- Щоденна основа раціону — бобові, овочі та зелень. Баклажани, нут і сочевиця, квасоля, кабачки, помідори й перець ідеально смакують до мʼясних страв, але й окремих салатів, закусок та тушкованих варіацій турки готують досхочу.
- Культ мʼяса: гриль, кефте, кебаб. Турецьке мʼясо — не просто популярний продукт. Навколо нього сформувалася ціла кулінарна культура. Вона повʼязана з маринадами, спеціями, соусами, способом приготування (переважно на відкритому вогні) та подачею.
- Солодкі десерти, як у казці. Пряні, липкі, текучі й дуже, дуже солодкі. Найзнаменитіші з них — лукум, баклава, кюнефе, ашуре. До сніданку, обіду та вечері з горнятком кави турецькі господині завжди подають східні яскраві солодощі.
- Хліб — усьому голова, він культ і святиня. Хліб присутній на кожному столі, подається до супу, до чаю і святкового застілля. Найпопулярніші види: екмек, симіт, піта, піде й лаваш.
Рецепт турецьких симітів з кунжутом
Симіти — це улюблений перекус у турецьких родинах. Готується він легко і просто, а набір продуктів адаптований під український асортимент товарів.
Тобі знадобиться:
- 500 г борошна;
- 20 г "Львівських дріжджів";
- 10 г солі;
- 30 г цукру;
- 60 г олії;
- 280–300 г води;
- 100 г кунжуту для декору.
Розділи тісто на 6 частин, а кожну з них — на дві. Загалом вийде 12 кульок. Знову залиш їх на 15 хвилин під рушником. Розкатай кулі у формі джгутів довжиною 35 см, переплети по два джгути між собою і сформуй з цієї косиці бублики. Викладай на деко, нехай ще підійдуть протягом 30 хвилин, а потім випікай близько 15 хвилин при 210°C.
Смачного!