
Ніацин або вітамін B3 - це важливий мікроелемент, який підтримує загальне здоров’я організму. Його нестача може викликати втому, проблеми з травленням і навіть депресію.
Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).
Що відомо про ніацин
Вітамін бере участь у понад 400 ферментативних реакціях, зокрема в утворенні енергії, роботі мозку, підтримці здоров’я шкіри та нервової системи. Організм також може синтезувати ніацин з амінокислоти триптофану.
Ніацин корисний тим, що:
потрібен для вироблення енергії на клітинному рівні (через NAD і NADP)
підтримує роботу нервової системи та мозку
сприяє нормальному стану шкіри
допомагає зменшити втому (у разі дефіциту)
У фармакологічних дозах може знижувати рівень "поганого" холестерину.
Впажливо знати, що легкий дефіцит ніацину може проявлятися втомою, дратівливістю, безсонням, головним болем. У важких випадках розвивається пелагра: три "Д" - дерматит, діарея, деменція.
"У великих дозах ніацин (нікотинова кислота) може спричинити так званий "ніациновий флеш" - почервоніння, жар, поколювання шкіри. Це не небезпечно, але може бути несподіваним", - пояснила дієтолог.
В яких продуктах міститься
Вітамін B3 можна отримати з продуктів харчування. У 100 г продукту міститься така кількість:
індичка (варене філе) - 10-13 мг
тунець (смажений, філе) - 10-18 мг
тунець консервований - 10-11 мг
куряче філе (варене) - 10-13 мг
яловичина (смажена) - 8-9 мг
арахіс (смажений) - 12-14 мг
гриби портобелло - 3-4 мг
печінка яловича (смажена) - 13-15 мг
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram