Любите сало? Ось що з вашим організмом відбувається насправді

новини / Здоров'я
164
0
Любите сало? Ось що з вашим організмом відбувається насправді


Сало - один із найулюбленіших українських продуктів, але чи справді воно допомагає жити довше?

Відомий вчений-епігенетик Дмитро Краснєнков у інтерв'ю РБК-Україна пояснив, чи варто розраховувати на сало як на "суперфуд" для довголіття.



Чи можна їсти сало для довголіття: відповідь епігенетика

За словами вченого, сало не є продуктом, який би сприяв омолодженню, як дехто думає.

Хоча в ньому є корисні жирні кислоти, надлишок сала в раціоні може призвести до негативних наслідків через високу калорійність, вміст насичених жирів і холестерину.

"Сало можна їсти помірно: невеликий шматочок дасть енергію і деякі жирні кислоти. Але надлишок - шкідливий через калорії, насичені жири та холестерин", - підкреслив Краснєнков.

Він додав, що прямих досліджень впливу сала на біологічгний годинник немає, але його склад дозволяє припустити, що надмірне споживання прискорює старіння, а не сповільнює.

Вчений радить зосередитися на інших продуктах, які дійсно підтримують довголіття: овочах, фруктах, кисломолочних продуктах, рибі та корисних джерелах білка.

Як харчуватися для довголіття

Як зазначає Краснєнков, є інші українські "суперфуди", які мають потужний оздоровчий потенціал. Це буряк, гречка, квашена капуста та кефір.
Вони сприяють нормалізації обміну речовин, підтримці імунітету і можуть допомогти у збереженні молодості організму.

Одним із критичних моментів у харчуванні українців Краснєнков називає нестачу білка. Недостатнє споживання білкових продуктів із віком може призводити до втрати м'язової маси, погіршення обміну речовин і навіть пришвидшеного старіння.
Експерт підкреслює: важливо не тільки отримувати білок, а й обирати правильні його джерела.

"Надмірне споживання червоного м'яса пов'язують із прискоренням біологічного годинника. Більш здорові джерела білка - курка, риба, бобові, яйця, кисломолочні продукти", - наголошує Краснєнков.

Ще одна порада: якомога більше різнобарвних овочів і фруктів на тарілці. Кожен яскравий колір - це різні антиоксиданти та корисні сполуки для підтримки здоров'я.
Втім, фрукти, особливо дуже солодкі, потрібно їсти помірно. Ідеальним моментом для їхнього споживання є період перед фізичним навантаженням - тоді цукор із фруктів буде використаний організмом на енергію, а не накопичиться в крові.

Окрему увагу Краснєнков радить приділити споживанню Омега-3 жирних кислот - всього близько 1 грама на день позитивно впливає на біологічний годинник і допомагає сповільнювати процеси старіння.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують