
Каші вважаються традиційно корисною стравою. Проте лікарі застерігають: не всі крупи покращують здоров’я, особливо за наявності хронічних недуг.
Каші можуть бути як корисними, так і шкідливими, – про це розповіла дієтологиня Марія Мухіна. Насамперед контролювати кількість каш у своєму раціоні повинні люди із зайвою вагою та хронічними захворюваннями, підкреслила експертка.
Вівсянка. У її складі міститься фітинова кислота, яка сприяє швидкому вимиванню кальцію з організму. Тому вівсянку краще не вживати частіше ніж раз на тиждень, а за наявності остеопорозу слід проконсультуватися з лікарем перед тим, як вводити цю кашу в раціон. Тим, хто страждає на нестерпність глютену, вівсяну кашу їсти не рекомендується.
Гречка. Гречана крупа містить багато корисних мікроелементів, недарма її люблять спортсмени. За словами дієтологині, гречка корисна людям, які перенесли операцію, а також вагітним жінкам. Крім того, вживання гречки підтримує здоров’я волосся і нігтів. Однак тим, хто худне, вживаючи лише одну гречку, це може спричинити головний біль і підвищену втому. За схильності до запорів і газоутворення, а також за наявності ниркової недостатності чи виразки шлунка, гречану кашу слід вживати з обережністю.
Рис. Експертка рекомендує їсти бурий рис: страви з нього нормалізують сон, активізують мозкову діяльність, сприяють виведенню зайвої рідини та покращують стан нервової системи. Білий рис не можна вживати людям, які страждають на атеросклероз і діабет. Крім того, надмірне споживання страв із рису може сприяти утворенню каменів у нирках.
Манка. Помірне вживання манної каші корисне для літніх людей – у манці міститься речовина фітин, яка покращує стан еластичної тканини й зв’язок у суглобах. Проте людям із діабетом, схильністю до ожиріння, а також дітям до трьох років манку їсти не можна.
Пшоно. Вживання пшоняної каші дуже корисне в періоди, коли організму потрібно багато сил для відновлення – наприклад, після перенесеного інсульту чи інфаркту, переломів, розтягнень і вивихів. Проте за наявності підвищеної кислотності шлунка, гастриту, виразки, подагри або хвороб нирок включати пшоняну кашу в раціон слід лише після консультації з лікарем.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram