Медики розповіли, кому можна і не можна їсти каші

новини / Здоров'я
988
0
Медики розповіли, кому можна і не можна їсти каші

Каші вважаються традиційно корисною стравою. Проте лікарі застерігають: не всі крупи покращують здоров’я, особливо за наявності хронічних недуг.

Каші можуть бути як корисними, так і шкідливими, – про це розповіла дієтологиня Марія Мухіна. Насамперед контролювати кількість каш у своєму раціоні повинні люди із зайвою вагою та хронічними захворюваннями, підкреслила експертка.



Вівсянка. У її складі міститься фітинова кислота, яка сприяє швидкому вимиванню кальцію з організму. Тому вівсянку краще не вживати частіше ніж раз на тиждень, а за наявності остеопорозу слід проконсультуватися з лікарем перед тим, як вводити цю кашу в раціон. Тим, хто страждає на нестерпність глютену, вівсяну кашу їсти не рекомендується.

Гречка. Гречана крупа містить багато корисних мікроелементів, недарма її люблять спортсмени. За словами дієтологині, гречка корисна людям, які перенесли операцію, а також вагітним жінкам. Крім того, вживання гречки підтримує здоров’я волосся і нігтів. Однак тим, хто худне, вживаючи лише одну гречку, це може спричинити головний біль і підвищену втому. За схильності до запорів і газоутворення, а також за наявності ниркової недостатності чи виразки шлунка, гречану кашу слід вживати з обережністю.

Рис. Експертка рекомендує їсти бурий рис: страви з нього нормалізують сон, активізують мозкову діяльність, сприяють виведенню зайвої рідини та покращують стан нервової системи. Білий рис не можна вживати людям, які страждають на атеросклероз і діабет. Крім того, надмірне споживання страв із рису може сприяти утворенню каменів у нирках.

Манка. Помірне вживання манної каші корисне для літніх людей – у манці міститься речовина фітин, яка покращує стан еластичної тканини й зв’язок у суглобах. Проте людям із діабетом, схильністю до ожиріння, а також дітям до трьох років манку їсти не можна.

Пшоно. Вживання пшоняної каші дуже корисне в періоди, коли організму потрібно багато сил для відновлення – наприклад, після перенесеного інсульту чи інфаркту, переломів, розтягнень і вивихів. Проте за наявності підвищеної кислотності шлунка, гастриту, виразки, подагри або хвороб нирок включати пшоняну кашу в раціон слід лише після консультації з лікарем.


Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У центрі Чернівців відкрився перший в Україні рекрутинговий центр 108 батальйону бригади "Едельвейс" - фото
«Долар слабшає через глобальні зміни»: чому долар у світі дешевшає та чого чекати українцям
Смертельна аварія у Чернівцях: водій автомобіля збив велосипедиста
«Стояли впритул до ворога»: прикордонник з Буковини про бої на Донеччині
ексклюзив
На Буковині синоптики попередили про пориви вітру
Масована нічна атака РФ: ракети летіли на Львів, під ударом захід України
28 червня, 2025
З нагоди Дня Конституції України на горі Веприк розгорнули 20-метровий прапор - фото
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим