![Вчені з'ясували, скільки яєць на тиждень можна їсти без шкоди здоров'ю](/uploads/posts/2025-02/egg-chicken-eggs-raw-eggs-eggshell-128885-1.webp)
Науковці провели багаторічне дослідження і виявили, що насправді яйця не шкодять здоров’ю. Попри вміст холестерину, їх можна вважати корисним продуктом.
Раніше вчені не рекомендували людям включати яйця у свій щоденний раціон. Тепер ці переконання назвали хибними.
Про це йдеться у результатах дослідження, опублікуваного у науковому журналі Nutrients, пише Medical News Today.
Вчені проаналізували дані близько 6,3 тисячі учасників дослідження здорового старіння Ранчо Бернардо, зосередженого на серцево-судинних захворюваннях, діабеті, когнітивних функціях і хворобах кісток. Його проводили з 1972 до 1974 року. Впродовж цього періоду людей запитували, скільки яєць з'їдають щотижня.
Згодом (між 1988-1991 та 1992-1996 роками) деякі учасники знову пройшли опитування щодо споживання яєць.
У 2021-му учасникам, які залишилися живими, ще раз надіслали опитування. 710 з них відповіли, надавши інформацію про своє споживання яєць та фактори, що можуть обмежувати їхнє споживання.
"Дані дослідження "Ранчо Бернардо" надали нам безпрецедентну можливість вивчити тенденції споживання яєць за 48 років", – розповіла Донна Кріц-Сілверстайн, докторка медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини та громадського здоров'я Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США).
Проаналізувавши дані, Кріц-Сілверстайн та її команда виявили, що якщо в 1972-1974 роках учасники з'їдали 4 яйця на тиждень, то в 1988-1991-х ця кількість знизилася до 2 яєць щотижня.
"Рекомендації щодо обмеження споживання яєць і холестерину в раціоні вперше запропонувала Американська асоціацією серця у 1968 році.
У той час вважалося, що харчовий холестерин (який міститься в яйцях) може підвищувати рівень холестерину в плазмі крові. Лише у 2015-му, після проведення великої кількості досліджень, від цих рекомендацій відмовилися", – зауважила Донна Кріц-Сілверстайн.
За даними 2021 року, вчені виявили, що 22,1% опитаних обмежують споживання яєць.
"Більшість вказали, що обмежили споживання яєць, оскільки вважали, що це корисніше для здоров'я, через високий вміст холестерину в яйцях, або за рекомендацією лікаря через власний високий рівень холестерину (в плазмі). Це застарілі дієтичні обмеження", – каже фахівчиня.
Тож скільки яєць варто їсти щотижня?
Ю-Мінг Ні, доктор медичних наук, кардіолог в Інституті серця і судин Memorial Care (Каліфорнія, США), рекомендує вживати не більше семи яєць на тиждень.
"В одному яйці міститься 70% добової норми холестерину, тому раджу не перестаратися. Водночас яєчні білки не мають однакової кількості холестерину, тому це оптимальна кількість", – зазначив лікар.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram