Ферментовані продукти вже давно стали частиною раціону людини. Як зазначає Федеральний центр харчування (BZfE), "використання заходів із консервування продуктів практикується протягом тисячоліть", пише NV.
У минулому це був спосіб зберегти їжу на зиму, а сьогодні ферментація поширилася повсюдно. Згідно з даними BZfE, третина продуктів, які споживають у нашій країні - включно з квашеною капустою, хлібом на заквасці, камамбером, йогуртом і кефіром — є ферментованими.
Ці продукти багаті на пробіотики — містять бактерії, які, як вважається, викликають кишкову флору, зміцнюють імунітет і навіть можуть знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Ба більше, деякі дослідження припускають, що вони можуть позитивно впливати на психічне здоров’я, попри симптоми депресії.
Ферментовані продукти проти депресії
Британська дієтологиня Емілі Лімінг в інтерв'ю The Independent пояснила, що пробіотики сприяють виробленню серотоніну — гормону, який допомагає знизити тривожність і депресивний стан. Однак представник Німецького товариства харчування (DGE) вказав, що наразі немає достатніх наукових даних, які б підтверджували цей ефект, попри спостереження про вплив харчування на психічне здоров’я.
Науковий журналіст Анджела Бехтольд зазначає, що деякі дослідження вказують на зв’язок між раціоном і розладами здоров’я, включно з депресією, але складні механізми цього стану ще належить вивчити.
Чи допомагає квашена капуста схуднути?
Дослідники Стенфордської школи медицини встановили, що десятитижневе споживання ферментованих продуктів, таких як кімчі, йогурт і комбуча, збільшує чисельність бактерій і знижує рівень запальних білків у крові. Однак доказів того, що вони безпосередньо сприяють зниженню ваги, поки немає.
За даними Deutsche Apotheker Zeitung, у деяких дослідженнях ожиріння спостерігалося збільшення відсоткового вмісту жиру під час вживання ферментованої їжі, включно з кімчі. Таким чином, зв’язок між ферментованими продуктами і схудненням залишається неясним.
Чому ж зберігається думка, що вони сприяють зниженню ваги? Справа в їхньому сприятливому впливі на мікрофлору кишківника. Здоровий кишківник підтримує обмін речовин і знижує тягу до їжі, що додатково може забезпечити підтримку стабільної ваги. Однак експерти попереджають: суворі дієти рідко дають довгостроковий результат і часто призводять до ефекту йо-йо. Це підтверджує дослідження Stiftung Warentest, згідно з яким дві популярні дієти виявляються неефективними.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram