RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Горілку потрібно вміти пити, точніше, закушувати. Багато хто ігнорує цей момент застілля і дуже даремно: неправильна закуска не тільки не рятує від швидкого сп'яніння і похмілля, а й, навпаки, може йому сприяти. Чим не варто закушувати 40-градусну і що найкраще поєднується з горілкою - розповідаємо нижче.

Про це пише УНІАН.



Чим краще закушувати горілку

Перше питання на порядку денному: горілку краще запивати чи закушувати? На думку лікарів, правильно буде і закушувати, і запивати. Коли ми закушуємо, то алкоголь розподіляється в їжі, тобто, не одразу потрапляє в шлунок, і організм не отримує удару. Вода, яку ми п'ємо, розбавляє алкоголь уже в шлунку - тобто, сенс приблизно той самий.

При цьому, кажуть фахівці, якщо запивати горілку, а не закушувати, то сп'яніння настає швидше. Але ось зробити перерву на склянку води посеред застілля дуже навіть потрібно, оскільки спирт сильно зневоднює організм. Тут ідеться якраз про склянку чистої води, а не про солодкі напої або соки - вони лише створять додаткове навантаження на печінку і слизову шлунково-кишкового тракту. Тому, попри популярність коктейлів горілка + сік, на запитання, з яким соком пити горілку, лікарі відповідають однозначно: із соком пити не потрібно, вже краще - закусити.

Як правильно закушувати горілку



Правило перше: горілку потрібно закушувати обов'язково - спиртне на голодний шлунок не тільки спричиняє швидке сп'яніння і важке похмілля, а й проблеми з травленням.

Правило друге: закушувати горілку потрібно правильною їжею, яка не дасть одразу сп'яніти й заробити сильне похмілля. Краще з'їсти її трохи, ніж заштовхати в себе кілограми якоїсь їжі, яку буде важко перетравити.

Чим закушувати горілку, щоб не було похмілля:

нежирні м'ясо, птиця, риба - білки й жири в складі продукту перешкоджають впливу алкоголю на організм і знижують всмоктуваність алкоголю, але (!) жирним продукт не повинен бути, оскільки жири дають навантаження на підшлункову, печінку й жовчний міхур, а в поєднанні з алкоголем це навантаження подвоюється;
квашена капуста та інші ферментовані овочі, наприклад, квашені огірки, буряк, цибуля - пробіотики допомагають травленню і можуть позбавити від ранкового похмілля;
бутерброди з червоною ікрою - ікра містить велику кількість жирів і білків, що знижує всмоктуваність алкоголю в кров, але хліб для такого бутерброда краще брати цільнозерновий, а не білий.

Часто на стіл як закуску ставлять холодець - це теж високобілковий продукт, який вважається корисною закускою, а харчові волокна в м'ясній начинці в поєднанні з желатином доброчинно впливають на стан шкіри. Але з холодцем слід бути обережним людям із підвищеним рівнем холестерину - у страві все-таки підвищений вміст жирів, що може посилити проблему.

Починати застілля лікарі радять зі свіжих овочів - вони містять клітковину, яка сприяє травленню, але будьте обережними зі свіжими помідорами - кислоти, що містяться в них, чинять неабиякий вплив на стінки шлунка, а в поєднанні з горілкою сильно подразнюють стінки його слизової.

Чим закушувати горілку не можна

Цікаво, що серед найпопулярніших закусок під горілку виявилися продукти й страви, якими закушувати якраз не можна:

консервовані огірки, помідори та інші овочі - коли продукти містять багато оцту або ж інші консерванти, то це призводить до подразнення слизової оболонки шлунка;
оселедець, соління і солоні страви - забирають на себе рідину, а горілка також, своєю чергою, зневоднює організм;
сало, жирні та висококалорійні продукти - хоча сало і вважається класичною закускою, але, як уже було зазначено вище, у надлишку жир негативно позначається на роботі підшлункової, жовчного міхура і печінки, а в поєднанні з алкоголем виходить подвійне навантаження, тому, якщо і закушувати салом - то тільки в обмеженій кількості;
печеня та інші гарячі страви - прискорюють всмоктування алкоголю і спричиняють додаткове навантаження на травну систему;
гірчиця, хрін, кетчуп, майонез та інші гострі соуси й страви - шкодять шлунково-кишковому тракту, особливо якщо вже є з ним проблеми, і посилюють вплив горілки;
солодке, зокрема солодкі фрукти та ягоди - взагалі не поєднуються горілкою, якщо говорити про смаковий бік справи, і, крім усього, впливають на підшлункову та гальмують процеси перероблення алкоголю, а фрукти та ягоди також запускають процес бродіння в шлунку.

Щоб не відмовлятися від улюблених салатів, на кшталт олів'є або "шуби", лікарі радять полегшити їх - заправити не майонезом, а, приміром, нежирною сметаною або грецьким йогуртом.

Важливо також пам'ятати: незалежно від того, наскільки правильна закуска стоятиме на вашому столі, не забувайте про міру. Горілка (та інший алкоголь) у помірній кількості - це набагато важливіше, ніж закуска. І, як уже говорили вище, потрібно обов'язково пити достатню кількість рідини (води, несолодких морсів або узвар), щоб уникнути зневоднення.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 405

[/center]

Укриття обладнано вентиляційною системою, замінено електромережу, двері та світильники
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.