Чим закушувати горілку не можна: багато хто саме цим і заїдає

новини / Здоров'я
87 088
1

Горілку потрібно вміти пити, точніше, закушувати. Багато хто ігнорує цей момент застілля і дуже даремно: неправильна закуска не тільки не рятує від швидкого сп'яніння і похмілля, а й, навпаки, може йому сприяти. Чим не варто закушувати 40-градусну і що найкраще поєднується з горілкою - розповідаємо нижче.

Про це пише УНІАН.



Чим краще закушувати горілку

Перше питання на порядку денному: горілку краще запивати чи закушувати? На думку лікарів, правильно буде і закушувати, і запивати. Коли ми закушуємо, то алкоголь розподіляється в їжі, тобто, не одразу потрапляє в шлунок, і організм не отримує удару. Вода, яку ми п'ємо, розбавляє алкоголь уже в шлунку - тобто, сенс приблизно той самий.

При цьому, кажуть фахівці, якщо запивати горілку, а не закушувати, то сп'яніння настає швидше. Але ось зробити перерву на склянку води посеред застілля дуже навіть потрібно, оскільки спирт сильно зневоднює організм. Тут ідеться якраз про склянку чистої води, а не про солодкі напої або соки - вони лише створять додаткове навантаження на печінку і слизову шлунково-кишкового тракту. Тому, попри популярність коктейлів горілка + сік, на запитання, з яким соком пити горілку, лікарі відповідають однозначно: із соком пити не потрібно, вже краще - закусити.

Як правильно закушувати горілку



Правило перше: горілку потрібно закушувати обов'язково - спиртне на голодний шлунок не тільки спричиняє швидке сп'яніння і важке похмілля, а й проблеми з травленням.

Правило друге: закушувати горілку потрібно правильною їжею, яка не дасть одразу сп'яніти й заробити сильне похмілля. Краще з'їсти її трохи, ніж заштовхати в себе кілограми якоїсь їжі, яку буде важко перетравити.

Чим закушувати горілку, щоб не було похмілля:

нежирні м'ясо, птиця, риба - білки й жири в складі продукту перешкоджають впливу алкоголю на організм і знижують всмоктуваність алкоголю, але (!) жирним продукт не повинен бути, оскільки жири дають навантаження на підшлункову, печінку й жовчний міхур, а в поєднанні з алкоголем це навантаження подвоюється;
квашена капуста та інші ферментовані овочі, наприклад, квашені огірки, буряк, цибуля - пробіотики допомагають травленню і можуть позбавити від ранкового похмілля;
бутерброди з червоною ікрою - ікра містить велику кількість жирів і білків, що знижує всмоктуваність алкоголю в кров, але хліб для такого бутерброда краще брати цільнозерновий, а не білий.

Часто на стіл як закуску ставлять холодець - це теж високобілковий продукт, який вважається корисною закускою, а харчові волокна в м'ясній начинці в поєднанні з желатином доброчинно впливають на стан шкіри. Але з холодцем слід бути обережним людям із підвищеним рівнем холестерину - у страві все-таки підвищений вміст жирів, що може посилити проблему.

Починати застілля лікарі радять зі свіжих овочів - вони містять клітковину, яка сприяє травленню, але будьте обережними зі свіжими помідорами - кислоти, що містяться в них, чинять неабиякий вплив на стінки шлунка, а в поєднанні з горілкою сильно подразнюють стінки його слизової.

Чим закушувати горілку не можна

Цікаво, що серед найпопулярніших закусок під горілку виявилися продукти й страви, якими закушувати якраз не можна:

консервовані огірки, помідори та інші овочі - коли продукти містять багато оцту або ж інші консерванти, то це призводить до подразнення слизової оболонки шлунка;
оселедець, соління і солоні страви - забирають на себе рідину, а горілка також, своєю чергою, зневоднює організм;
сало, жирні та висококалорійні продукти - хоча сало і вважається класичною закускою, але, як уже було зазначено вище, у надлишку жир негативно позначається на роботі підшлункової, жовчного міхура і печінки, а в поєднанні з алкоголем виходить подвійне навантаження, тому, якщо і закушувати салом - то тільки в обмеженій кількості;
печеня та інші гарячі страви - прискорюють всмоктування алкоголю і спричиняють додаткове навантаження на травну систему;
гірчиця, хрін, кетчуп, майонез та інші гострі соуси й страви - шкодять шлунково-кишковому тракту, особливо якщо вже є з ним проблеми, і посилюють вплив горілки;
солодке, зокрема солодкі фрукти та ягоди - взагалі не поєднуються горілкою, якщо говорити про смаковий бік справи, і, крім усього, впливають на підшлункову та гальмують процеси перероблення алкоголю, а фрукти та ягоди також запускають процес бродіння в шлунку.

Щоб не відмовлятися від улюблених салатів, на кшталт олів'є або "шуби", лікарі радять полегшити їх - заправити не майонезом, а, приміром, нежирною сметаною або грецьким йогуртом.

Важливо також пам'ятати: незалежно від того, наскільки правильна закуска стоятиме на вашому столі, не забувайте про міру. Горілка (та інший алкоголь) у помірній кількості - це набагато важливіше, ніж закуска. І, як уже говорили вище, потрібно обов'язково пити достатню кількість рідини (води, несолодких морсів або узвар), щоб уникнути зневоднення.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

1 коментарій

А 17 січня 2025 14:11
Коли добре поїж, то вже пити і нема бажання.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

00:30
Без хлору і за лічені секунди: як ефективно знищити цвіль у ванній
00:15
Шість продуктів, які крадуть роки вашого життя
31 березня, 2025
23:58
Водоліям - прибирання, Рибам - спілкування з рідними. Гороскоп на 1 квітня для всіх знаків зодіаку
23:40
Дощі, прохолода, у горах - мокрий сніг. Яким буде початок квітня на Буковині
23:20
У лісах Буковини вже з'являються делікатесні гриби, але їх легко переплутати із отруйними
23:00
Завтра відбудеться історичний матч "Буковина" - "Вікторія": дорожчі квитки уже розібрали
22:45
У чернівецькому храмі УПЦ релігієзнавця обізвали дурнем за зауваження про зміст молитовників
22:17
Не стало буковинця, який 40 років возив рятувальників гасити пожежі

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
21 179
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
7 072
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
4 580
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 414
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
4 376
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
4 249
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
4 172
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 646
Ґвалтував дочку: на Буковині засудили педофіла
2 677
Спланували цілу спецоперацію, але вона зірвалася: на Буковині прикордонники затримали чоловіків, які тікали до Румунії
2 610

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм