Користь від мандарин відома кожному. Саме ці фрукти найчастіше можна побачити на новорічному столі українців. В них містяться різні вітаміни та мінерали. Але корисні властивості мандарина підходять, на жаль, не всім людям.
ТСН.ua розповідає, кому варто відмовитися від їх вживання, а кому — зменшити кількість цих фруктів під час застілля на Новий рік.
Мандарини — корисні властивості
Більшість цитрусових (а мандарини входять до таких) є чудовим джерелом багатьох вітамінів і мінералів: С, Р, А, D, К, В, магній, кальцій, калій. Також в їхньому складі можна знайти ефірні олії, мінеральні солі і фітонциди. Останні відіграють важливу роль в профілактиці простудних захворювань, адже є природними антибіотиками. А ще мандарини допомагають знизити ризик інфаркту та інсульту, покращуючи роботу серця.
Чи корисні мандарини в іншу пору року? Звичайно, що так! В мандаринах містяться речовини, які допомагають покращити кровопостачання до очниць і загалом підвищити гостроту зору. Для роботи шлунка користь від мандарин неймовірно велика. Адже вони беруть участь у перетравлюванні жирів, допомагають нормалізувати роботу кишківника, зменшити запалення в печінці і жовчному міхурі.
Для здоров’я шкіри також важливо їсти мандарини. Корисні властивості цих фруктів проявляються не лише під час вживання в їжу. Їх використовують як косметичний засіб від подразнень, почервонінь, висипань. А ще мандарини — улюблений фрукт тих, хто намагається вести здоровий спосіб життя. Адже в 100 г цього продукту міститься всього 53 Ккал.
Мандарини мають яскраво виражені алергічні властивості, тому ці фрукти варто з обережністю давати дітям. Вони також не рекомендовані людям, які страждають на алергії, адже можуть викликати кропив’янку.
Варто виключити мандарини з раціону, якщо у вас є проблеми з підвищеною кислотністю шлунка, гастритом або маєте виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки.
Мандарини подразнюють слизову оболонку шлунка, а також нирки, тому їх потрібно з обережністю їсти людям, які хворіють на ентерити, коліти та гострі запальні захворювання кишківника.
Медики не рекомендують додавати мандарини в раціон, якщо ви страждаєте на гепатит, холецистит, гострий нефрит.
В шкірці мандаринок є велика кількість ефірних олій, тому її не можна додавати в різні страви, якщо у вас хворі нирки, печінка, підшлункова залоза, жовчовивідні шляхи.
Користь і шкода мандарин: скільки з’їдати на день, щоб не боятися за здоров’я
Здорова доросла людина, за визначенням лікарів, може з’їдати 5-7 фруктів на день без шкоди для здоров’я. В нормі рекомендовано зупинитися на 3-5 мандаринах в день. А ось дітям понад 7 років краще не давати понад 2-3 мандарини. Адже вони можуть спровокувати алергічні реакції.
Щоб користь від мандарин була максимальною, обов’язково мийте фрукти перед вживанням. Перевізники часто вкривають їх хімікатами для кращого збереження своєї продукції. А ці речовини можуть завдати здоров’ю серйозної шкоди.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-12-2024, 22:41
0
10 415