DataLife Engine > новини / Їжа / Здоров'я > Корисні, але не для всіх. Кому можуть нашкодити мандарини

Корисні, але не для всіх. Кому можуть нашкодити мандарини



Користь від мандарин відома кожному. Саме ці фрукти найчастіше можна побачити на новорічному столі українців. В них містяться різні вітаміни та мінерали. Але корисні властивості мандарина підходять, на жаль, не всім людям.

ТСН.ua розповідає, кому варто відмовитися від їх вживання, а кому — зменшити кількість цих фруктів під час застілля на Новий рік.

{reklama}

Мандарини — корисні властивості

Більшість цитрусових (а мандарини входять до таких) є чудовим джерелом багатьох вітамінів і мінералів: С, Р, А, D, К, В, магній, кальцій, калій. Також в їхньому складі можна знайти ефірні олії, мінеральні солі і фітонциди. Останні відіграють важливу роль в профілактиці простудних захворювань, адже є природними антибіотиками. А ще мандарини допомагають знизити ризик інфаркту та інсульту, покращуючи роботу серця.

Чи корисні мандарини в іншу пору року? Звичайно, що так! В мандаринах містяться речовини, які допомагають покращити кровопостачання до очниць і загалом підвищити гостроту зору. Для роботи шлунка користь від мандарин неймовірно велика. Адже вони беруть участь у перетравлюванні жирів, допомагають нормалізувати роботу кишківника, зменшити запалення в печінці і жовчному міхурі.

Для здоров’я шкіри також важливо їсти мандарини. Корисні властивості цих фруктів проявляються не лише під час вживання в їжу. Їх використовують як косметичний засіб від подразнень, почервонінь, висипань. А ще мандарини — улюблений фрукт тих, хто намагається вести здоровий спосіб життя. Адже в 100 г цього продукту міститься всього 53 Ккал.

Мандарини мають яскраво виражені алергічні властивості, тому ці фрукти варто з обережністю давати дітям. Вони також не рекомендовані людям, які страждають на алергії, адже можуть викликати кропив’янку.

Варто виключити мандарини з раціону, якщо у вас є проблеми з підвищеною кислотністю шлунка, гастритом або маєте виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки.

Мандарини подразнюють слизову оболонку шлунка, а також нирки, тому їх потрібно з обережністю їсти людям, які хворіють на ентерити, коліти та гострі запальні захворювання кишківника.

Медики не рекомендують додавати мандарини в раціон, якщо ви страждаєте на гепатит, холецистит, гострий нефрит.
В шкірці мандаринок є велика кількість ефірних олій, тому її не можна додавати в різні страви, якщо у вас хворі нирки, печінка, підшлункова залоза, жовчовивідні шляхи.

Користь і шкода мандарин: скільки з’їдати на день, щоб не боятися за здоров’я

Здорова доросла людина, за визначенням лікарів, може з’їдати 5-7 фруктів на день без шкоди для здоров’я. В нормі рекомендовано зупинитися на 3-5 мандаринах в день. А ось дітям понад 7 років краще не давати понад 2-3 мандарини. Адже вони можуть спровокувати алергічні реакції.

Щоб користь від мандарин була максимальною, обов’язково мийте фрукти перед вживанням. Перевізники часто вкривають їх хімікатами для кращого збереження своєї продукції. А ці речовини можуть завдати здоров’ю серйозної шкоди.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад