RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Певно, майже кожен на Великдень нестиме до церкви на освячення паски, фарбовані варені яйця - крашанки, а то й навіть м'ясо. Проте не всі звичні продукти можна готувати і тим паче освячувати у Великдень.

Про те, які продукти не можна готувати і освячувати на Великдень, читайте у матеріалі від РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела для підготовки матеріалу: сайт "Локальна Історія", Громадське Радіо, сайт "Автентична Україна", сайт ПЦУ, книга Жайворонка В.В. "Знаки української етнокультури: словник-довідник".



Що не можна готувати у Великдень


Хоча неодмінний атрибут Великодня, паску, і освячують, і їдять, готують її обов'язково заздалегідь - а саме в середу, четвер і суботу. Вважалося, що найбільше підходить для випікання Чистий четвер, адже тоді паска буде вдалою. А от випікати паски в неділю не можна.

Крашанки, які також кладуть до святкового кошика, теж фарбують до неділі, у Великдень їх заборонено варити й розфарбовувати.

Крім цього, Великдень вважається світлим днем, в який слід утриматися від роботи і готування - і, відповідно, всі страви намагалися готувати заздалегідь, щоб в неділю їх лише злегка розігріти або спожити холодними.

Що не можна освячувати і навіть їсти


Шашлик

Традиція робити шашлики до Великодня виникла лише у другій половині 20 століття - проте це світська, аж ніяк не релігійна традиція, його не готували у Великдень.

Та навіть якщо хтось все ж хоче поласувати такою майже літньою стравою, шашлик, на відміну від запеченої шинки, не кладуть до великоднього кошика.

Кров'янка

Попри те, що можна освячувати ковбаси, копчене м'ясо і навіть сало, таку ковбасу не кладуть до святкового кошика, не вживають у їжу і не готують у Великдень.

Причина досить проста - відповідно до церковних заборон, не можна освячувати страви з кров'ю тварин.

Алкоголь

Слід пам'ятати про те, що Великдень - не привід для галасливих святкувань, якими їх може зробити алкоголь. Тож алкоголь, окрім кагору, не освячують і не вживають на Великдень.

Борщ

Борщ, який був ритуальною стравою, могли їсти як у звичайні, так і святкові дні, наприклад, на Святвечір, Різдво - і на Великдень. До того ж саме до свят, завчасно, борщ готували неодмінно м'ясний - зі свининою, з яловичиною, або хоча б з курятиною.

Однак, хоча прямої заборони для цієї традиційної страви нема, до кошика посуд з ним також не ставлять.

Супи

Суп не був такою ритуальною стравою, як борщ - тож перевагу в приготування надавали другому. Хоча суп можна вживати у Великдень, його не освячують.

До того ж готувати суп могли або до Великодня, або після - як от косаш-левеш, який робили на бульйоні з освяченого копченого м'яса.

Салати

Салати, особливо бурячки з хроном, і готують, і їдять у Великдень. Такі страви не забирають багато зусиль, а хрін навіть освячували, пояснюючи це християнськими легендами.

Проте салати, як і інші овочі і фрукти, не освячують - адже такі продукти і страви не були під забороною у період посту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-05-2024, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 5 664


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.