6 страв, які не можна готувати на Великдень

новини
5 801
0

Певно, майже кожен на Великдень нестиме до церкви на освячення паски, фарбовані варені яйця - крашанки, а то й навіть м'ясо. Проте не всі звичні продукти можна готувати і тим паче освячувати у Великдень.

Про те, які продукти не можна готувати і освячувати на Великдень, читайте у матеріалі від РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела для підготовки матеріалу: сайт "Локальна Історія", Громадське Радіо, сайт "Автентична Україна", сайт ПЦУ, книга Жайворонка В.В. "Знаки української етнокультури: словник-довідник".



Що не можна готувати у Великдень


Хоча неодмінний атрибут Великодня, паску, і освячують, і їдять, готують її обов'язково заздалегідь - а саме в середу, четвер і суботу. Вважалося, що найбільше підходить для випікання Чистий четвер, адже тоді паска буде вдалою. А от випікати паски в неділю не можна.

Крашанки, які також кладуть до святкового кошика, теж фарбують до неділі, у Великдень їх заборонено варити й розфарбовувати.

Крім цього, Великдень вважається світлим днем, в який слід утриматися від роботи і готування - і, відповідно, всі страви намагалися готувати заздалегідь, щоб в неділю їх лише злегка розігріти або спожити холодними.

Що не можна освячувати і навіть їсти


Шашлик

Традиція робити шашлики до Великодня виникла лише у другій половині 20 століття - проте це світська, аж ніяк не релігійна традиція, його не готували у Великдень.

Та навіть якщо хтось все ж хоче поласувати такою майже літньою стравою, шашлик, на відміну від запеченої шинки, не кладуть до великоднього кошика.

Кров'янка

Попри те, що можна освячувати ковбаси, копчене м'ясо і навіть сало, таку ковбасу не кладуть до святкового кошика, не вживають у їжу і не готують у Великдень.

Причина досить проста - відповідно до церковних заборон, не можна освячувати страви з кров'ю тварин.

Алкоголь

Слід пам'ятати про те, що Великдень - не привід для галасливих святкувань, якими їх може зробити алкоголь. Тож алкоголь, окрім кагору, не освячують і не вживають на Великдень.

Борщ

Борщ, який був ритуальною стравою, могли їсти як у звичайні, так і святкові дні, наприклад, на Святвечір, Різдво - і на Великдень. До того ж саме до свят, завчасно, борщ готували неодмінно м'ясний - зі свининою, з яловичиною, або хоча б з курятиною.

Однак, хоча прямої заборони для цієї традиційної страви нема, до кошика посуд з ним також не ставлять.

Супи

Суп не був такою ритуальною стравою, як борщ - тож перевагу в приготування надавали другому. Хоча суп можна вживати у Великдень, його не освячують.

До того ж готувати суп могли або до Великодня, або після - як от косаш-левеш, який робили на бульйоні з освяченого копченого м'яса.

Салати

Салати, особливо бурячки з хроном, і готують, і їдять у Великдень. Такі страви не забирають багато зусиль, а хрін навіть освячували, пояснюючи це християнськими легендами.

Проте салати, як і інші овочі і фрукти, не освячують - адже такі продукти і страви не були під забороною у період посту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:40
У Чернівецькій громаді планують закрити Коровійське сміттєзвалище
23:20
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними, 22-23 лютого
23:00
У центрі Чернівців облаштують ще дві платні парковки
22:40
Магнітні бурі: прогноз на ці вихідні, 22–23 лютого
22:23
У якій країні ЄС можна оперативно отримати громадянство
22:00
У Чернівцях відремонтують ще один міжбудинковий проїзд
21:38
Гороскоп на 22 лютого для всіх знаків зодіаку
21:20
Медик розповів, що спричиняє 80% випадків інсульту
20:58
Найпопулярніші паролі, які можна зламати за секунди: перевірте, чи є ваш у списку
20:37
Поліцейські попереджають про шахрайство: буковинці втрачають тисячі гривень
20:18
Активізуються інформаційні диверсії: СБУ зробило важливе попередження
19:59
У Чернівцях померла відома рестораторка
19:41
Вдарив відром в обличчя: у Чернівцях побилися водійка та працівник мийки
19:20
Від музичного вечора до вистав для дітей: куди піти на вихідних у Чернівцях - дайджест
19:00
Модернізація пункту пропуску «Порубне»: на якій стадії роботи
18:40
На Буковині податківці створили Консультаційний центр: допомагають розібратися із заблокованими податковими накладними
18:19
У перинатальному центрі Чернівців жінка народила трійню
18:18
Чи дійсно якість телевізорів Xiaomi відповідає їх ціні?*
реклама
17:58
Не "батон" і не "суп": як правильно називати популярні страви українською
17:41
Освіта, промисловість: де в Україні найбільше бракує працівників
17:19
Росіяни продовжують тиснути під Покровськом: Генштаб розповів про ситуацію на фронті
16:59
Чернівецька ОВА рекомендує закладам освіти піти на карантин на 10 днів
16:45
Вчені розповіли, як худнути без дієт: потрібно дотримуватися п’яти правил
16:36
На Буковині попрощалися із захисником Дмитром Олійником
16:17
Каратисти Буковини виступили на молодіжному Чемпіонаті Європи
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм