RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » 6 страв, які не можна готувати на Великдень


Певно, майже кожен на Великдень нестиме до церкви на освячення паски, фарбовані варені яйця - крашанки, а то й навіть м'ясо. Проте не всі звичні продукти можна готувати і тим паче освячувати у Великдень.

Про те, які продукти не можна готувати і освячувати на Великдень, читайте у матеріалі від РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела для підготовки матеріалу: сайт "Локальна Історія", Громадське Радіо, сайт "Автентична Україна", сайт ПЦУ, книга Жайворонка В.В. "Знаки української етнокультури: словник-довідник".



Що не можна готувати у Великдень


Хоча неодмінний атрибут Великодня, паску, і освячують, і їдять, готують її обов'язково заздалегідь - а саме в середу, четвер і суботу. Вважалося, що найбільше підходить для випікання Чистий четвер, адже тоді паска буде вдалою. А от випікати паски в неділю не можна.

Крашанки, які також кладуть до святкового кошика, теж фарбують до неділі, у Великдень їх заборонено варити й розфарбовувати.

Крім цього, Великдень вважається світлим днем, в який слід утриматися від роботи і готування - і, відповідно, всі страви намагалися готувати заздалегідь, щоб в неділю їх лише злегка розігріти або спожити холодними.

Що не можна освячувати і навіть їсти


Шашлик

Традиція робити шашлики до Великодня виникла лише у другій половині 20 століття - проте це світська, аж ніяк не релігійна традиція, його не готували у Великдень.

Та навіть якщо хтось все ж хоче поласувати такою майже літньою стравою, шашлик, на відміну від запеченої шинки, не кладуть до великоднього кошика.

Кров'янка

Попри те, що можна освячувати ковбаси, копчене м'ясо і навіть сало, таку ковбасу не кладуть до святкового кошика, не вживають у їжу і не готують у Великдень.

Причина досить проста - відповідно до церковних заборон, не можна освячувати страви з кров'ю тварин.

Алкоголь

Слід пам'ятати про те, що Великдень - не привід для галасливих святкувань, якими їх може зробити алкоголь. Тож алкоголь, окрім кагору, не освячують і не вживають на Великдень.

Борщ

Борщ, який був ритуальною стравою, могли їсти як у звичайні, так і святкові дні, наприклад, на Святвечір, Різдво - і на Великдень. До того ж саме до свят, завчасно, борщ готували неодмінно м'ясний - зі свининою, з яловичиною, або хоча б з курятиною.

Однак, хоча прямої заборони для цієї традиційної страви нема, до кошика посуд з ним також не ставлять.

Супи

Суп не був такою ритуальною стравою, як борщ - тож перевагу в приготування надавали другому. Хоча суп можна вживати у Великдень, його не освячують.

До того ж готувати суп могли або до Великодня, або після - як от косаш-левеш, який робили на бульйоні з освяченого копченого м'яса.

Салати

Салати, особливо бурячки з хроном, і готують, і їдять у Великдень. Такі страви не забирають багато зусиль, а хрін навіть освячували, пояснюючи це християнськими легендами.

Проте салати, як і інші овочі і фрукти, не освячують - адже такі продукти і страви не були під забороною у період посту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-05-2024, 00:15
Коментарів 1 Переглядів 5 482

Hаписав: creator, Коментарів: 12, Новин: 0, 1 травня 2024 20:39
В новині:
Освячення вина на Пасху не український звичай.Серед буковинців взагалі не практикується. М"ясо та м"ясні вироби можна освячувати, але їх не можна заносити до церковного приміщення (храму), тому з таким кошиком не можна заходити до церкви(можна не класти м"ясо до кошика).


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.