RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Потяг до солодкого може бути не лише поганою звичкою, але й сигналом вашого організму про те, що йому не вистачає певних вітамінів та мікроелементів. Часто люди неправильно розшифровують такі сигнали і починають додавати до раціону солодощі або випічку, від яких лише підвищується рівень глюкози в крові.

Щоб знайти правильне рішення, потрібно навчитися прислухатися до потреб організму та відрізняти фізичну нестачу від психологічної.



Тож, чому нас тягне на солодке? Серед основних причин дієтологи називають:

- неправильна харчова поведінка;
- нерегулярне харчування;
- великі фізичні навантаження;
- активна робота головного мозку;
- нестача вуглеводів;
- депресія;
- цукровий діабет.

Основною причиною потягу до солодкого все ж є неправильне харчування. Якщо робити великі проміжки часу між прийманням їжі, це призведе до того, що організм буде довго терпіти відчуття голоду. В такі моменти хочеться лише швидко поповнити енергією і з'їсти печиво, шоколадку чи цукерку.

Найчастіше неправильна харчова поведінка формується в дитинстві, коли батьки заохочують дитину до виконання певних завдань за солодощі. В дорослому віці людина продовжує винагороджувати себе цукерками за різні досягнення. Щоб навчитися контролювати цей процес, потрібно звернутися до психотерапевта чи психолога.

Через активну роботу головного мозку та фізичні навантаження організм втрачає велику кількість енергії, а солодощі та борошняне є найпростішим способом її поповнення. Також багато хто починає зловживати солодощами в стані депресії, тому що ці продукти сприяють виробленню гормону радості, якого організм несвідомо прагне. В такому разі спробуйте переключитися на сухофрукти чи банани.

У солодкому переважають прості вуглеводи і їхня нестача особливо відчутна під час дієти. Худнучи, людина намагається виключити з раціону вуглеводи, щоб швидше зменшити вагу тіла, але на думку лікарки-дієтологині Ненсі Мелвілл, таке голодування лише посилює потяг до солодкого. В такому разі краще створити збалансований раціон.

За цукрового діабету потяг до солодкого і випічки пояснюється тим, що відбувається різке падіння рівня глюкози. Гіпоглікемія призводить до слабкості, дієтичної коми, запаморочення, тому в такі моменти організм вимагає цукру. Ендокринолог може назначити лікарські препарати, які будуть купірувати подібні стани.

Чого не вистачає, якщо хочеться солодкого
Потяг до солодкого також може означати нестачу в організмі певних мікроелементів і вітамінів: магнію, фосфору, магнію, заліза, кальцію, вітамінів A, D, K, E. Знаючи, яких саме речовин вам не вистачає, можна замінити шкідливий вуглевод на корисний продукт.

Якщо хочеться з'їсти шматок торту, це говорить про нестачу жиророзчинних вітамінів A, D, E, К. Вони потрібні нам для нормального метаболізму, згортання крові, правильної роботи ферментних систем та окислювально-відновних процесів. Містяться вони у шпинаті, помідорах, яєчному жовтку, печінці і засвоюються разом з олією.

Не можете встояти перед шоколадом? В організмі є дефіцит магнію. Це важливий елемент, який допомагає синтезу білкових молекул, утворенню ферментів, енергетичному обміну, регулює рівень глюкози та нормалізує серцевий ритм. А у комплексі з кальцієм він також відновлює кісткову тканину. Магній у великій кількості міститься в горіхах, бобах, броколі, бананах, листових овочах та куразі.

Бажання з'їсти порцію морозива може вказувати на нестачу заліза, триптофану та кальцію. Кальцій потрібен для міцності зубів і кісток, він допомагає м'язам скорочуватися і передавати нервові імпульси. Кальцій можна знайти у горіхах, морепродуктах, бобових, молочних продуктах, капусті.

Що може означати потяг до борошняного
Якщо вам хочеться з'їсти пончик чи булочку, це насамперед говорить про нестачу в організмі енергії і низький рівень глюкози. Також таке бажання свідчить про дефіцит азоту і хрому. Хром сприяє підтриманню оптимального рівня глюкози, знижує резистентність до інсуліну. Азот міститься у нуклеїнових кислотах та білках, а тому регулює процеси у імунній, нервовій і серцево-судинній системах. Хром можна відшукати у великих кількостях в червоній та білій рибі, перепелиних яйцях, яловичій печінці, броколі, кукурудзі, буряках. Азот, в свою чергу, міститься у цибулі, листовій зелені та буряках.

Запас вуглеводів, якими багаті борошняні вироби, можна також поповнити медом, свіжими солодкими фруктами, сухофруктами. А ось через надлишок простих вуглеводів разом з жиром і цукром значно підвищує ризик цукрового діабету, атеросклерозу, хвороб серця та судин. Також порушується процес обміну речовин, від чого зростає маса тіла. А клейковина, яка також міститься у борошняних виробах, уповільнює доступ кисню до клітин і призводить до збільшення бактеріального середовища.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
13-03-2024, 02:00
Коментарів 0 Переглядів 18 145

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.