RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Під час їжі в організмі виробляється лептин, його ще називають гормоном "ситості". Саме він сигналізує мозку, що надійшло достатньо енергії і вже варто перестати їсти. Якщо ж виникає резистентність до цього гормону, то до мозку не надходить "сигнал стоп" і людина просто переїдає, через що йде набір зайвої ваги.

Про це йдеться у публікації дієтолога Олега Швеця у Facebook.



Що треба знати про гормон "ситості"


"Лептин іноді називають "гормоном насичення" або й навіть "гормоном голоду", адже він відіграє важливу роль у регуляції апетиту та важливих компонентів енергетичного балансу", - каже лікар.

Лептин сигналізує мозку, коли організму потрібна їжа або коли настає ситість. Цей гормон також бере участь в інших процесах, як метаболізм, ендокринна регуляція, енергетичний гомеостаз, репродуктивна та імунна функції.

Основна роль лептину - це довгострокове регулювання енергії, враховуючи кількість з’їдених та спалених калорій, а також кількість жиру, який накопичується в організмі. Деякі люди мають резистентність до лептину, через що вчасно не відчувають ситості. Ця особливість істотно збільшує ризик ожиріння.

Лептин має подавати сигнал про те, що в організм надійшло уже достатньо енергії. Якщо тут виникає проблема, можливо, є резистентність до лептину.

Чим небезпечна резистентність до цього гормону


Резистентність до лептину визнана серед основних біологічних факторів ожиріння. Люди з ожирінням мають багато жирових клітин. Оскільки жирові клітини виробляють лептин пропорційно до свого розміру, у таких людей дуже високий рівень лептину.

При резистентності до лептину мозок менш чутливий, не отримує або не розпізнає сигнали, які до нього доходять.

Причиною резистентності можуть бути:

– у мозку менше рецепторів лептину
– рецептори лептину не працюють належним чином
– менша кількість лептину проникає через мозковий гематологічний бар’єр
– мутації гена лептину

"Попри високий рівень лептину в організмі, мозок може його не помічати. Тоді він вважає, що організм голодує, навіть якщо в нього накопичено більш ніж достатньо енергії. Це змушує мозок змінити поведінку, щоб відновити жирові відкладення", - говорить дієтолог.

Як резистентність впливає на харчування


Резистентність до лептину може бути однією з причин того, що дієти не сприяють довгостроковій втраті ваги. При схудненні жирова маса зменшується, що призводить до значного зниження рівня лептину. Однак це може не вплинути на резистентність до лептину.

"Коли продукція лептину знижується, людина відчуває голод чи підвищений апетит, зниження мотивації до занять спортом, зменшується кількість спалених калорій у спокої. Мозок вважає, що людина голодує, і запускає різні потужні механізми, щоб відновити втрачений жир. Це може бути причиною того, що людина спочатку втрачає вагу, а потім знову її набирає", - каже Швець.

Як подолати резистентність до лептину


Щоб уникнути резистентності до інсуліну, потрібно:

– уникайте обробленої їжі. Вживання продуктів із високим ступенем обробки може викликати запалення та підвищити рівень лептину
– вживайте розчинну клітковину
– займайтеся фізичними вправами, вони здатні стабілізувати рівень лептину та відчуття голоду
– спіть достатньо. Занадто короткий сон підвищує рівень лептину в організмі. Це також може призвести до інших захворювань, таких як діабет
– контролюйте рівень тригліцеридів
– вживайте достатньо білку

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-03-2024, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 2 642

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.