Спаржа: у чому її користь та як правильно приготувати цей овоч*

новини / Здоров'я
5 580
0
* На правах реклами

У сучасному світі ключем до щасливого і спокійного майбутнього вважають здоровий спосіб життя. Збалансована дієта, щоденна активність та фізична витривалість – це основні компоненти, які дозволяють нам підтримувати оптимальний фізичний та емоційний стан. Звісно, перший аспект – правильне харчування – має чи не найбільший вплив на наше здоров’я. Чи знали ви, що одним із найбільш корисних продуктів, які обов’язково треба внести до раціону є спаржа. У цій статті ми детально розповімо, що це за овоч, наскільки він корисний та як приготувати спаржу, аби вона точно посмакувала всім.



Чи справді корисна спаржа?


Спаржа – це дуже цінний продукт, що походить з родини холодкових і використовується в кулінарії та медицині, будучи важливим елементом здорового харчування. Включення її до раціону сприяє збалансованій дієті і підтримує загальне здоров'я, адже овоч вирізняється не лише відмінним смаком, але і великою кількістю корисних властивостей, що сприяють зміцненню імунітету та підтримці здоров'я серця. Загалом спаржа багата на:
1. Вітаміни та мінерали: овоч містить вітаміни групи B (зокрема фолієву кислоту), вітаміни К, С, Е та А, а також мінерали – як калій, магній, цинк та залізо.
2. Антиоксиданти: ця рослина є джерелом антиоксидантів – рутіну та глютатіону, які допомагають боротися зі стресом вільних радикалів в організмі.
3. Антиспектичні властивості: деякі речовини, що містяться в спаржі, мають потенційні антиспектичні властивості, які можуть захищати від певних захворювань.

Ці властивості позитивно впливають на самопочуття людини. Насамперед варто відзначити, що:
• Вміст калію і фоліїєвої кислоти сприяє здоров'ю серця та зниженню рівня холестерину.
• Вітамін C допомагає зміцнити імунітет та боротися з інфекціями.
• Вітаміни A та E покращують стан шкіри, сприяючи регенерації клітин.
• Фолієва кислота є важливою для вагітних жінок, оскільки вона сприяє нормальному розвитку плода та запобігає вадам трубчастого нерву у новонароджених.
• Аспарагін та амінокислота, які містяться в овочі, мають заспокійливий ефект.

Секрети приготування спаржі


Додавання спаржі до вашого щоденного раціону – прекрасний спосіб збагатити ваш стіл корисними речовинами. Овоч можна приготувати різними способами – зварити, запекти, посмажити тощо. Варто відзначити, що це дуже простий і швидкий процес. Ось кілька базових методів, які будуть корисними для тих, хто хоче смакувати стравами зі спаржі:

Варіння


- Обріжте кінці спаржі (приблизно 2 см) або зламайте їх.
- Підготуйте каструлю з водою та додайте трошки солі.
- Доведіть воду до кипіння і покладіть спаржу в киплячу воду.
- Варіть овоч 3-5 хвилин, залежно від товщини стебел.
- Відцідіть і покладіть спаржу в холодну воду, щоб зупинити приготування.

Запікання або гриль


- Помийте та обсушіть спаржу.
- Змішайте її з оливковою олією, сіллю і перцем.
- Запекти в духовці при температурі до 200 градусів або виготовте на грилі протягом 5-7 хвилин, часто повертаючи.

Смаження


- Помийте та обсушіть спаржу, обріжте кінці.
- Розігрійте сковоріду з оливковою олією на середньому вогні.
- Спаржу обсмажте протягом 5-7 хвилин, часто повертаючи.

Спаржа в пароварці


- Використовуйте пароварку та варіть спаржу в паровій частині протягом 5-7 хвилин.

Збалансоване харчування зі спаржею в раціоні може сприяти зміцненню організму. Пам'ятайте, про індивідуальну реакцію організму на продукти, особливо якщо ви на дієті. Тож завжди краще консультуватися з лікарем чи фахівцем з харчування перед внесенням значних змін до щоденного раціону.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

22:06
Всесвіт подарує крила щастя лише цим знакам Зодіаку
21:43
"Окупанти хотіли розстріляти, але забрали в полон": історія звільненого військового Дмитра Чучка
21:22
Перевищив норму у майже 8 разів: у Чернівцях затримали п'яного водія
20:58
Як три роки повномасштабного вторгнення вплинули на життя чернівчан - відео
20:39
Шмигаль запропонував посилити інтеграцію України до ринку Європи
20:20
Генасамблея ООН проголосувала резолюцію з засудженням РФ
19:57
В Україні додали нову причину для встановлення інвалідності
19:36
Президент відзначив захисника з Буковини орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня
19:19
НБУ випустив пам’ятну монету «Тримаймо стрій!» до річниці вторгнення РФ
18:59
Чим замінити каву: п'ять бадьорливих напоїв, які підвищать вашу енергію
18:48
За три роки в Чернівецькому перинатальному центрі народилося понад 600 дітей від переселенців
18:33
На Буковині рятувальники фіксують різке зростання пожеж на відкритих територіях
18:17
Повітряні Сили ЗСУ знищили понад 26 тисяч ворожих цілей з початку повномасштабної війни
17:59
Уряд запровадив нові правила для обслуговування гуманітарних авто ЗСУ
17:54
У Чернівцях на декількох вулицях не буде води: перелік
17:41
Росіяни 20 разів атакували позиції ЗСУ під Покровськом: яка ситуація на фронті
17:19
Масниця-2025: яке її значення, чи є релігійним святом, головні традиції та обряди
16:59
Чернівецькі каратисти здобули кубок "Malanka cup 2025"
16:47
Чернівецький кардіоцентр - лідер в Україні за кількістю кардіовтручань
16:35
Вогонь знищив автомобіль: на Буковині за добу сталося чотири пожежі
16:17
Був мером одного з найбільших міст Канади: історія вихідця з Буковини
15:59
Уночі в горах - до мінус 13 градусів: погода на Буковині до кінця тижня
15:47
Захисника з Буковини Вадима Шевчука посмертно нагородили орденом «За мужність»
15:27
Тролейбус зіткнувся з автомобілем: у центрі Чернівців сталася ДТП
15:21
У поліції розповіли деталі стрілянини на вулиці Вокзальній у Чернівцях
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм