RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

* На правах реклами

У сучасному світі ключем до щасливого і спокійного майбутнього вважають здоровий спосіб життя. Збалансована дієта, щоденна активність та фізична витривалість – це основні компоненти, які дозволяють нам підтримувати оптимальний фізичний та емоційний стан. Звісно, перший аспект – правильне харчування – має чи не найбільший вплив на наше здоров’я. Чи знали ви, що одним із найбільш корисних продуктів, які обов’язково треба внести до раціону є спаржа. У цій статті ми детально розповімо, що це за овоч, наскільки він корисний та як приготувати спаржу, аби вона точно посмакувала всім.



Чи справді корисна спаржа?


Спаржа – це дуже цінний продукт, що походить з родини холодкових і використовується в кулінарії та медицині, будучи важливим елементом здорового харчування. Включення її до раціону сприяє збалансованій дієті і підтримує загальне здоров'я, адже овоч вирізняється не лише відмінним смаком, але і великою кількістю корисних властивостей, що сприяють зміцненню імунітету та підтримці здоров'я серця. Загалом спаржа багата на:
1. Вітаміни та мінерали: овоч містить вітаміни групи B (зокрема фолієву кислоту), вітаміни К, С, Е та А, а також мінерали – як калій, магній, цинк та залізо.
2. Антиоксиданти: ця рослина є джерелом антиоксидантів – рутіну та глютатіону, які допомагають боротися зі стресом вільних радикалів в організмі.
3. Антиспектичні властивості: деякі речовини, що містяться в спаржі, мають потенційні антиспектичні властивості, які можуть захищати від певних захворювань.

Ці властивості позитивно впливають на самопочуття людини. Насамперед варто відзначити, що:
• Вміст калію і фоліїєвої кислоти сприяє здоров'ю серця та зниженню рівня холестерину.
• Вітамін C допомагає зміцнити імунітет та боротися з інфекціями.
• Вітаміни A та E покращують стан шкіри, сприяючи регенерації клітин.
• Фолієва кислота є важливою для вагітних жінок, оскільки вона сприяє нормальному розвитку плода та запобігає вадам трубчастого нерву у новонароджених.
• Аспарагін та амінокислота, які містяться в овочі, мають заспокійливий ефект.

Секрети приготування спаржі


Додавання спаржі до вашого щоденного раціону – прекрасний спосіб збагатити ваш стіл корисними речовинами. Овоч можна приготувати різними способами – зварити, запекти, посмажити тощо. Варто відзначити, що це дуже простий і швидкий процес. Ось кілька базових методів, які будуть корисними для тих, хто хоче смакувати стравами зі спаржі:

Варіння


- Обріжте кінці спаржі (приблизно 2 см) або зламайте їх.
- Підготуйте каструлю з водою та додайте трошки солі.
- Доведіть воду до кипіння і покладіть спаржу в киплячу воду.
- Варіть овоч 3-5 хвилин, залежно від товщини стебел.
- Відцідіть і покладіть спаржу в холодну воду, щоб зупинити приготування.

Запікання або гриль


- Помийте та обсушіть спаржу.
- Змішайте її з оливковою олією, сіллю і перцем.
- Запекти в духовці при температурі до 200 градусів або виготовте на грилі протягом 5-7 хвилин, часто повертаючи.

Смаження


- Помийте та обсушіть спаржу, обріжте кінці.
- Розігрійте сковоріду з оливковою олією на середньому вогні.
- Спаржу обсмажте протягом 5-7 хвилин, часто повертаючи.

Спаржа в пароварці


- Використовуйте пароварку та варіть спаржу в паровій частині протягом 5-7 хвилин.

Збалансоване харчування зі спаржею в раціоні може сприяти зміцненню організму. Пам'ятайте, про індивідуальну реакцію організму на продукти, особливо якщо ви на дієті. Тож завжди краще консультуватися з лікарем чи фахівцем з харчування перед внесенням значних змін до щоденного раціону.
Редактор: Марія Фернюк
21-02-2024, 17:42
Коментарів 0 Переглядів 5 548

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.