Нутриціолог назвала продукти, які покращують травлення та імунітет. Вони доступні всім

новини / Здоров'я
27 004
0

Ферментовані продукти збагачують мікробіом людини, тим самим покращуючи травлення. Вони також відіграють важливу роль у зміцненні імунітету і зниженні ризику виникнення серцево-судинних хвороб.

Про це йдеться у публікації нутриціолога Анастасії Голобородько у Telegram.



Що таке ферментація і чим вона для нас корисна


"Ферментація - це давня техніка збереження продуктів. Процес використовують досі при виробництві вина, сидрів, сиру, квашеної капусти та кімчі, йогуртів та комбучі. Раніше довго зберігати продукти люди не могли, їм доводилося обробляти їх за допомогою мікробів: з молока робили сир або кисле молоко, з винограду - вино, капусту квасили, м'ясо в'ялили", - каже нутриціолог.

Під час ферментації відбувається бродіння, за допомогою якого дріжджі та бактерії перетворюють вуглеводи, такі як крохмаль і цукор, спирт або кислоти. Алкоголь чи кислоти діють як природний консервант і надають ферментованим продуктам виразний смак та терпкість.

"Ферментація сприяє зростанню корисних бактерій, які називають пробіотики. Найчастіше - біфідобактерії або бактерії Lactobacillus. Молочнокислі бактерії - практично єдине, що може вижити в сильнокислому середовищі, що створюється в результаті ферментації, тому процес діє як природний консервант, що захищає овочі від гниття. Пробіотики покращують імунну функцію, а також травну систему та здоров'я серця", - пояснює Голобородько.

Вона називає головні переваги ферментованої продукції.

Контроль здоров'я органів травлення


Пробіотики, що виробляються під час ферментації, можуть допомогти відновити баланс корисних бактерій у кишківнику та полегшити деякі проблеми із травленням.

"Мікробіом - це ціла екосистема всередині нас, близько 3-4 кг бактерій, які безпосередньо впливають на ряд процесів усередині: від настрою та контролю бажання з'їсти солодке до поділу та розмноження імунних клітин. Пробіотики зменшують неприємні симптоми синдрому подразненого кишківника - поширеного розладу травлення сучасності, включаючи здуття та частоту випорожнень", - говорить нутриціолог.

На відміну від тваринних продуктів (йогурт, кефір), рослинні пробіотики в дослідженнях показують себе в рази ефективніше.

Контроль мікробіому


Мікроби відіграють фундаментальну роль у системі постачання поживних речовин, які ми не можемо синтезувати самі або забирати з їжі. "Видобувають" вітаміни та мінерали їжі саме вони.

Пребіотики в їжі створюють комфортні умови для життя колоній корисних мікробів. Відповідно, від цього покращується метаболізм.

"У передостанньому відділі шлунково-кишкового тракту мешкає приблизно в 10 разів більше мікробів, ніж наших власних клітин. Вони продукують деякі сполуки, схожі на нейромедіатори, які регулюють нашу поведінку: радість, стан гармонії, агресію чи дискомфорт. Тобто бактерії впливають на нашу поведінку", - зазначає Голобородько.

Контроль імунітету, здоров'я серця і ментальної рівноваги


Бактерії, які живуть у кишківнику, значно впливають на імунну систему. Крім дружніх бактерій, багато ферментованих продуктів багаті на вітамін С і цинк, на яких будується фундаментальна база імунітету.

"Ряд досліджень пов'язує пробіотичні штами Lactobacillus helveticus та Bifidobacterium longum зі зменшенням симптомів тривоги та депресії. Обидва пробіотики перебувають у зброджених продуктах. І, нарешті, ферментовані продукти пов'язані з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань. Пробіотики вміють незначно знижувати артеріальний тиск та сприяти зниженню загального та "поганого" холестерину низької щільності", - наголошує нутриціолог.

Найкорисніші ферментовані продукти


До найкорисніших продуктів ферментації зараховують:

– хліб на заквасці
– натуральний йогурт та кефір
– сири
– квашена капуста
– інші квашені овочі та оливки
– соєвий сир темпе
– ферментована соя натто
– місо паста (місо-суп)
– кімчі
– комбуча (симбіотична культура живих дріжджів та бактерій)
– веган кефір (рослинний пробіотик на основі симбіотичної культури бактерій тибікос)

Кому протипоказані ферментовані продукти


Ферментовані продукти протипоказані при недолікованих гострих станах шлунково-кишкового тракту - і шлунка, і кишківника, і органів черевної порожнини. Їх не можна споживати при синдромі надмірного бактеріального росту і ферментативних розладах.

Ферментовані продукти можуть викликати деякі побічні ефекти, найчастіше підвищене газоутворення та здуття живота, які посилюються при високому споживанні клітковини: кімчі, квашена капуста. Або в поєднанні з цукром - підсолоджена комбуча, квашена капуста з цукром.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

22:06
Всесвіт подарує крила щастя лише цим знакам Зодіаку
21:43
"Окупанти хотіли розстріляти, але забрали в полон": історія звільненого військового Дмитра Чучка
21:22
Перевищив норму у майже 8 разів: у Чернівцях затримали п'яного водія
20:58
Як три роки повномасштабного вторгнення вплинули на життя чернівчан - відео
20:39
Шмигаль запропонував посилити інтеграцію України до ринку Європи
20:20
Генасамблея ООН проголосувала резолюцію з засудженням РФ
19:57
В Україні додали нову причину для встановлення інвалідності
19:36
Президент відзначив захисника з Буковини орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня
19:19
НБУ випустив пам’ятну монету «Тримаймо стрій!» до річниці вторгнення РФ
18:59
Чим замінити каву: п'ять бадьорливих напоїв, які підвищать вашу енергію
18:48
За три роки в Чернівецькому перинатальному центрі народилося понад 600 дітей від переселенців
18:33
На Буковині рятувальники фіксують різке зростання пожеж на відкритих територіях
18:17
Повітряні Сили ЗСУ знищили понад 26 тисяч ворожих цілей з початку повномасштабної війни
17:59
Уряд запровадив нові правила для обслуговування гуманітарних авто ЗСУ
17:54
У Чернівцях на декількох вулицях не буде води: перелік
17:41
Росіяни 20 разів атакували позиції ЗСУ під Покровськом: яка ситуація на фронті
17:19
Масниця-2025: яке її значення, чи є релігійним святом, головні традиції та обряди
16:59
Чернівецькі каратисти здобули кубок "Malanka cup 2025"
16:47
Чернівецький кардіоцентр - лідер в Україні за кількістю кардіовтручань
16:35
Вогонь знищив автомобіль: на Буковині за добу сталося чотири пожежі
16:17
Був мером одного з найбільших міст Канади: історія вихідця з Буковини
15:59
Уночі в горах - до мінус 13 градусів: погода на Буковині до кінця тижня
15:47
Захисника з Буковини Вадима Шевчука посмертно нагородили орденом «За мужність»
15:27
Тролейбус зіткнувся з автомобілем: у центрі Чернівців сталася ДТП
15:21
У поліції розповіли деталі стрілянини на вулиці Вокзальній у Чернівцях
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм