RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Куркума або індійський імбир є відомою та дуже корисною спецією. Проте деяким людям не можна вживати куркуму, щоб не спровокувати проблеми зі здоров'ям.

РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, чим корисна куркума, а також кому вживати її не варто.

При підготовці матеріалу було використано такі джерела: FitoMarket, "Ваше здоров'я".



Користь куркуми для організму


Куркума має гіркуватий присмак і жовтувато-помаранчевий колір. Нині висушений і подрібнений у порошок корінь куркуми популярний не лише в азійській кухні, але й в інших країнах.

Ця лікарська рослина навіть входить до "золотого списку" аюрведи та використовується для зміцнення здоров'я як:

– протизапальний і антибактеріальний засіб
– антиоксидант
– найсильніший очищувач крові та організму від шлаків і токсинів

Проведені науковцями дослідження також визнали протизапальні, противірусні, болезаспокійливі, антимікробні та протиракові властивості куркуми.

В цілому, при регулярному вживанні куркума:

– зміцнює імунітет - активізує зростання лейкоцитів і лімфоцитів (клітин імунної системи, які борються з патогенними мікробами)
– підвищує захисні сили організму під час сезонних інфекцій
– сприяє якнайшвидшому відновленню після хвороби
– має позитивний вплив на роботу печінки та інших внутрішніх органів
– знижує ризик серцево-судинних захворювань
– допомагає в лікуванні суглобів (зокрема полегшує артрит)
– активізує розумову діяльність

Кому не можна вживати куркуму


Щоб уникнути будь-яких негативних наслідків, експерти радять вживати не більше 3 грамів куркуми на добу. Водночас декому цю спецію краще не використовувати зовсім.

Не радять, зокрема, вживати куркуму алергікам, жінкам - у період вагітності та годування груддю, а також дітям - до шестирічного віку.

Крім того, протипоказанням до прийому цієї спеції є:

– постінсультні стани
– захворювання жовчних шляхів
– гіпертонія
– гостра форма захворювань шлунково-кишкового тракту
– запальний процес нирок чи підшлункової залози
– гепатит
– гастрит
– виразка
– захворювання судин
– глаукома
– прийом антикоагулянтів і лікарських препаратів від цукрового діабету

Чому дехто називає куркуму отруйною


Під час проведення низки досліджень вчені виявили, що недобросовісні виробники можуть додавати до пакетованої куркуми (що продається на полицях магазинів і супермаркетів) спеціальний барвник та інші абсолютно не корисні "інгредієнти".

Це має буцімто забезпечити їй красивий впізнаваний колір і здешевити процес виробництва.

У межах одного з досліджень у приправах був виявлений навіть хромат свинцю. Причому "зіпсованими" виявилися сім із дев'яти регіонів країн-постачальників.

З огляду на це вчені наголошують - якщо додати до страви неякісну куркуму, можна отруїтися важкими металами, адже свинець становить небезпеку щонайменше для серця й нервової системи людини та може спричинити різні захворювання у дітей.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
17-02-2024, 17:59
Коментарів 0 Переглядів 11 695

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.