Куркума або індійський імбир є відомою та дуже корисною спецією. Проте деяким людям не можна вживати куркуму, щоб не спровокувати проблеми зі здоров'ям.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, чим корисна куркума, а також кому вживати її не варто.
При підготовці матеріалу було використано такі джерела: FitoMarket, "Ваше здоров'я".
Користь куркуми для організму
Куркума має гіркуватий присмак і жовтувато-помаранчевий колір. Нині висушений і подрібнений у порошок корінь куркуми популярний не лише в азійській кухні, але й в інших країнах.
Ця лікарська рослина навіть входить до "золотого списку" аюрведи та використовується для зміцнення здоров'я як:
– протизапальний і антибактеріальний засіб
– антиоксидант
– найсильніший очищувач крові та організму від шлаків і токсинів
Проведені науковцями дослідження також визнали протизапальні, противірусні, болезаспокійливі, антимікробні та протиракові властивості куркуми.
В цілому, при регулярному вживанні куркума:
– зміцнює імунітет - активізує зростання лейкоцитів і лімфоцитів (клітин імунної системи, які борються з патогенними мікробами)
– підвищує захисні сили організму під час сезонних інфекцій
– сприяє якнайшвидшому відновленню після хвороби
– має позитивний вплив на роботу печінки та інших внутрішніх органів
– знижує ризик серцево-судинних захворювань
– допомагає в лікуванні суглобів (зокрема полегшує артрит)
– активізує розумову діяльність
Кому не можна вживати куркуму
Щоб уникнути будь-яких негативних наслідків, експерти радять вживати не більше 3 грамів куркуми на добу. Водночас декому цю спецію краще не використовувати зовсім.
Не радять, зокрема, вживати куркуму алергікам, жінкам - у період вагітності та годування груддю, а також дітям - до шестирічного віку.
Крім того, протипоказанням до прийому цієї спеції є:
– постінсультні стани
– захворювання жовчних шляхів
– гіпертонія
– гостра форма захворювань шлунково-кишкового тракту
– запальний процес нирок чи підшлункової залози
– гепатит
– гастрит
– виразка
– захворювання судин
– глаукома
– прийом антикоагулянтів і лікарських препаратів від цукрового діабету
Чому дехто називає куркуму отруйною
Під час проведення низки досліджень вчені виявили, що недобросовісні виробники можуть додавати до пакетованої куркуми (що продається на полицях магазинів і супермаркетів) спеціальний барвник та інші абсолютно не корисні "інгредієнти".
Це має буцімто забезпечити їй красивий впізнаваний колір і здешевити процес виробництва.
У межах одного з досліджень у приправах був виявлений навіть хромат свинцю. Причому "зіпсованими" виявилися сім із дев'яти регіонів країн-постачальників.
З огляду на це вчені наголошують - якщо додати до страви неякісну куркуму, можна отруїтися важкими металами, адже свинець становить небезпеку щонайменше для серця й нервової системи людини та може спричинити різні захворювання у дітей.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-02-2024, 17:59
0
10 615