Згідно з новим дослідженням, випивання трьох чашок чаю щодня може сприяти уповільненню процесу біологічного старіння.
Про це
пише The Lancet.
Чорний чай відомий, зокрема, зміцненням здоров’я серця, кишківника та мозку. Крім того, дослідження на тваринах показали, що флавоноїди, які у великій кількості містяться в чаї, потенційно можуть збільшити тривалість життя організмів, починаючи від черв’яків і мух до мишей.
Вивчення впливу чаю на старіння
Комплексне дослідження, проведене експертами Сичуанського університету в Ченду, Китай, включало аналіз даних 5998 британців віком від 37 до 73 років і 7931 китайця віком від 30 до 79 років. Учасники надали детальну інформацію про свої звички щодо споживання чаю, включаючи вид (зелений, чорний, жовтий або улун), і середню кількість чашок, які вони споживали щодня. Потім дослідники оцінили різні маркери старіння, такі як артеріальний тиск, холестерин і відсоток жиру в організмі, щоб визначити біологічний вік учасників.
Чай уповільнює біологічне старіння
Висновки, опубліковані в журналі показали, що люди, які п’ють чай, старіють повільніше.
"Співвідношення „вплив-реакція“ свідчить про те, що споживання приблизно трьох чашок чаю або шести-восьми грамів чайного листя на день може мати найбільш очевидні переваги проти старіння", — пишуть автори.
Цікаво, що ті, хто відмовився від чаювання, мали ознаки прискорення біологічного старіння.
Потужні поліфеноли
Дослідники пояснили переваги проти старіння поліфенолами — основними біологічно активними речовинами в чаї, які, як вважають, суттєво впливають на кишкову мікробіоту. Це, своєю чергою, впливає на вікові зміни імунітету, метаболізму та когнітивних функцій. Хоча дослідження не заглиблювалося в конкретні типи чаю, воно не виявило суттєвих відмінностей між британцями, які п’ють чорний чай, і китайськими поціновувачами зеленого чаю. Температура самого напою також не вплинула на результати. Проте не було враховано розміру чашок, які використовували учасники.
Оскільки дослідження було спостережним, воно не могло остаточно ствердити, що вживання чаю безпосередньо відповідає за уповільнення біологічного старіння.
А ось ще кілька цікавих фактів про чай
— Зелений чай, чорний чай, білий чай і чай улун походять із рослини Camellia sinensis, але їхні унікальні характеристики є результатом різних методів обробки.
Чаї багаті антиоксидантами, які відіграють важливу роль у захисті організму від вільних радикалів.
— Зелений чай відомий високою концентрацією катехінів, типу антиоксиданту. Дослідження пов’язують регулярне вживання зеленого чаю зі зниженням ризику серцевих захворювань, оскільки він може допомогти знизити рівень холестерину і покращити функцію артерій.
— Чорний чай, найпоширеніший вид у всьому світі, має багато сполук, які називаються флавоноїдами. Вони можуть покращити здоров’я серця. Вживання чорного чаю пов’язують зі зниженням ризику інсульту, артеріального тиску та рівня холестерину ЛПНЩ.
— Білий чай найменше піддається обробці й тому зберігає велику кількість антиоксидантів. Вважається, що він може мати найсильніші протиракові властивості порівняно з більш обробленими видами.
— Чай улун, бувши частково ферментованим, поєднує в собі властивості чорного та зеленого чаїв. Він особливо відомий своєю здатністю активувати ферменти, які знижують рівень тригліцеридів — типу жиру, який міститься в крові.
— Чай відомий своїми перевагами для розумової активності, що в основному пояснюється вмістом кофеїну. Однак L-теанін, що міститься в чаї, може пом’якшити дію кофеїну, знизити тривожність і нервозність, і вважається, що він покращує роботу мозку.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-02-2024, 00:15
0
1 812