RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Святвечір - особливий день у році для українців. Це свято перед Різдвом, коли готують 12 страв, які символізують 12 апостолів. Святвечір 100 років тому був не менш особливим, ніж зараз. Традиції були схожими, але усе ж були деякі відмінності.

Що їли на Святвечір 100 років тому.

Під час написання матеріалу було використано джерела: ТСН, Вікіпедія, BBC.

Які 12 страв готували у минулому

Кутя. Це найголовніша з 12 страв на Святвечір, з якої починали частування. Раніше кутю робили з пшениці, також її готували з рису або ячменю. Обов'язково у кашу додавали сухофрукти, мед та горіхи.

Узвар. Окрім куті, на столі обов'язково мав бути цей напій. Його готували з чистої води та сухофруктів, іноді додавали мед.

Борщ. Одним із варіантів пісних перших страв на Святвечір був борщ. Він варився без м'яса, лише з овочами. Іноді готували борщ пісний з карасями та грибами.

Пампушки, хліб. До борщу та інших став обов'язково пекли вироби з борошна. Найпопулярніші - пампухи з часником, або ж запашний хліб.

Риба. На Святвечір обов'язково подавали рибу. Вона могла бути смаженою або запеченою. Також були популярними смачні страви з риби, такі як маринований оселедець або ж печений короп.

Горох та квасоля. Варені або тушковані бобові були обов'язковою стравою на Святвечір. До гороху та квасолі також подавали різні вироби з борошна.

Голубці. Звісно ж, ця страва також була пісною. Замість м'ясо у голубці клали пшоно.

Гриби. Вони могли бути не тільки складовою інших страв, а й окремим частуванням. Мариновані, тушковані - гриби були традиційним "гостем" стола на Святвечір.

Вареники. Їх готували по-різному. З картоплею, або вишнями, з черешнями або сливами. Ця страва була однієї з 12 основних.

Пшоняна каша. Її подавали у якості гарніру або ж як повноцінну страву, з грибами. Пшоно було дуже популярною крупою, без неї не обходився жоден Святвечір.

Тушкована капуста. Ця смачна та корисна страва подавалася з грибами аби просто так.

Святковий калач. Звісно, випічка була пісною, але не менш смачною. За традиціями, калач готували у вигляді кола з отвором посередині.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
24-12-2023, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 1 448

Теги -

Уламки ворожого БПЛА впали на сусідню область

Цього року премію отримають четверо діячів культури

На місці працюють всі профільні служби
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

У Install Pro, крім теплових насосів, можна також підібрати будь-які види сантехнічного обладнання й трубопровідної арматури, системи водоочищення, насосне обладнання, опалювальні прилади та котельні установки, внутрішні й вуличні інженерні системи та багато іншого.

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".