RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Бойовий медик 107-ої окремої бригади Сил ТрО ЗСУ Артем Жук, якого нещодавно обрали заступником голови Чернівецької районної ради, поскаржився на порушення своїх прав та свобод із боку командування бригади.

У своєму дописі у Facebook Артем публічно звернувся до Міноборони, Сил тероборони ЗСУ, Генштабу ЗСУ, Оперативного командування "Захід", Офісу Президента України, Регіонального управління Сил територіальної оборони "Захід", передає molbuk.ua



"24 лютого 2022 року я став до лав Збройних сил України у складі 92 батальйону 107 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на посаду бойового медика стрілецького взводу стрілецької роти. До середини квітня 2023 року брав тривалу участь у підготовці та виконанні завдань під час звільнення Харківщини.

Всередині квітня 2023 року, без пояснення причин, наказом командира бригади за короткий термін мене було переведено до 94 батальйону 107 бригади ТРО, де я приступив до виконання задач у зоні проведення бойових дій на посаді старшого бойового медика роти вогневої підтримки.

Опісля мого переведення і подальшої служби за усною вказівкою командира вказаної бригади командирам підрозділів мені було відмовлено у реєстрації будь-яких рапортів у стройовій частині, наданні щорічної відпустки, наданні посвідчення учасника бойових дій. Крім того, згідно з вимогою законодавства, командир бригади вже 4 місяці як мав би затвердити наказ про моє прикомандирування до Чернівецької районної ради. Проте ця вимога закону і досі грубо ігнорується. Мене ж натомість продовжують переводити з батальйону в батальйон", - описує ситуацію Артем Жук.

27 липня 2023 року на позачерговій ХХ сесії Чернівецької районної ради VIII скликання Артема обрали заступником голови райради.

"Був присутній особисто. Надалі протягом одного дня, без пояснення причин, мене перевели на нижчу посаду у 93 батальйон 107 окремої бригади ТРО.

Відповідно до чинного законодавства України (стаття 5 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"), у разі обрання військовослужбовця на виборну посаду в органи місцевого самоврядування, він має бути прикомандирований до відповідної ради із залишенням на військовій службі. Від Чернівецької районної ради листи-звернення щодо мого прикомандирування неодноразово були надіслані командуванню 107 бригади ТРО та, зокрема, командиру бригади — полковнику Цісаку Андрію Володимировичу, Міністерству оборони України, Генеральному штабу, командуванню Сил територіальної оборони. Проте відповідь із жодної зі структур досі не отримана.

Також мною неодноразово було залишені звернення на гарячі лінії Міністерства оборони України та Сил територіальної оборони ЗСУ. Звернення від народних депутатів та адвокатські запити до найвищих інстанцій щодо цього питання теж задовільнені не були", - зазначає військовий.

За словами Артема, за час майже дворічної служби він не отримував жодної догани чи зауваження, виконував всі накази та доручення. Тому військовий вбачає в цих діях упереджене ставлення щодо нього особисто з боку командира 107 бригади ТРО.

"Припускаю, що причиною цього могло послугувати рішення сесії "Про звернення депутатів Чернівецької районної ради VІІІ скликання до Президента України, Міністерства оборони України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Оперативного командування "Захід" щодо зловживань командуванням 92-го обТрО 107-ї ОБрТрО РУ "Захід" із переліком фактів порушення посадових обов’язків та перевищення повноважень з боку командування в тексті звернення. Зазначу, що участі у підготовці зазначеного проєкту рішення та голосуванні по цьому питанню я не брав", - пише Артем Жук. (Йдеться про звернення, яке Чернівецька районна рада ухвалила у червні 2023 року до президента та Міноборони щодо зловживань командира 92 обТрО підполковника Олександра Марича. Детальніше – у публікації Цензор.НЕТ)

Він зазначає, що командир бригади Андрій Цісак, використовуючи службове становище та власні зв’язки, "в черговий раз готує наказ про переміщення та продовжує ігнорувати наказ про прикомандирування до райради, чим грубо порушує й обмежує права і свободи військовослужбовця, громадянина та працівника органу місцевого самоврядування".

Тож врешті Артем Жук вирішив публічно звернутися до всіх дотичних інстанцій із проханням розглянути питання щодо порушення його прав.

"Прошу забезпечити виконання вимог законодавства щодо прикомандирування до Чернівецької районної ради мене як заступника голови", -закликав А. Жук.

Читайте також: За фактом ймовірного перевищення влади: прокуратура розслідує дії командира батальйону 107-ї бригади ТрО Буковини

У коментарі molbuk.ua він описав у хронологічному порядку всі кроки, зроблені райрадою для вирішення питання щодо його прикомандирування, а також надав у розпорядження molbuk.ua відповідні документи:

"31.07.2023 Чернівецька районна рада звернулась до: Міністерства оборони України; військової частини А7035; 01.08.2023 ЧРР звернулась до командира 107 ОБрТРО ЗСУ, полковника Цісака А.В.; 23.08.2023 ЧРР звернулась до командира 107 ОБрТРО ЗСУ, полковника Цісака А.В.; 04.09.2023 ЧРР звернулась до Міністерства оборони України; 13.10.2023 ЧРР звернулась до Генерального Штабу Збройних Сил України", - розповів військовослужбовець.










Фото документів надав molbuk.ua Артем Жук

Читайте також: У Чернівецькій райраді обрали також заступника голови

Кореспондентка "МБ" звернулася за коментарем до командира 107-ої бригади Андрія Цісака.

-Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію щодо бойового медика Артема Жука. Що відбувається?

- Не в моїх інтересах ставитися до своїх підлеглих погано. Я завжди йду солдатам, та й узагалі всім людям, назустріч. Це моя життєва позиція.

Стосовно пана Жука. Особисто з ним я ніколи не спілкувався, нічим його не образив. Тому, будь ласка, якщо в нього до мене є якісь претензії, що я порушую його права, - нехай звертається у правоохоронні органи. У мене є всі документи, всі відповіді на його листи. Вважаю все це просто політичним хайпом. Нехай політики краще підтримують військових, а не звинувачують їх у чомусь.
Приблизно пів року тому було звернення депутатів Чернівецької райради до президента України. У ньому депутати написали про низку порушень з боку командування, зловживання владою. До нас приїхали 4 перевірки, у тому числі правоохоронні органи з Києва.

Я був присутній під час цих перевірок. Того ж дня, коли вийшло звернення депутатів райради, прибув на схід у вказаний підрозділ, щоби бути присутнім і перевірити, чи справді факти підтверджуються, чи це обман.

Перевернули все – це незважаючи на те, що батальйон виконував завдання на Бахмутському напрямку. Районна рада оприлюднила текст звернення, а результати, які їм потім надали ці 4 перевірки, вони чомусь не оприлюднили. Зокрема, те, що ніяка їхня інформація не підтвердилася. Це все був обман із їхнього боку. Бо за описаними ними фактами когось би вже мали посадити до в’язниці. За результатами перевіряючі направили документи в СБУ про відкриття кримінальної справи відносно дій депутатів Чернівецької райради, оскільки в їхніх діях були виявлені ознаки кримінального правопорушення.

Хочу, щоби районна рада висвітлила перед громадськістю результати цих перевірок. Нехай вони прозвітують. Вони на всю країну облили брудом бойового командира. Далі приїхали перевірки, перевірили – і тишина. Чому? Адже відповіді їм прийшли, причому це офіційні документи. Чому ці документи не були оприлюднені?

Це – рука ворога. Почалося все ще тоді, коли почали розформовувати військові частини. Ну, розформовують чернівецьку дивізію – добре. Розформовують чернівецький полк – теж добре. І всі мовчали. А працювали-то вороги.

-Ви проводите аналогію між Артемом і ворогами?

- Скажу так. Артем Жук робить те, що йому говорять. Є політичні сили, які хочуть змін. Артема просто використовують. Недарма пішли зміни в райраді Чернівців і Артем став заступником.

Нашим військовим треба вклонятися в ноги. Але депутати райради чомусь дивляться на нас по-іншому. Депутати не хочуть воювати, вони хочуть сидіти в райраді і казати, що керівництво якесь не таке. Військові роблять усе, щоби Чернівецька районна рада працювала в Чернівцях, в теплих опалюваних приміщеннях.

У мене служать депутати обласної, міської рад. Чомусь тільки райрада має якісь претензії. Мало того, що вони нічим не допомагають, це їхня справа. Деякі політики забули, що в країні йде війна. Я просто трошки бачу, що відбувається. Змінилося командування сил ТрО. Зараз змінили трьох командувачів угруповань військ тероборони і багатьох командирів бригад. Тобто відбувається заміна командувачів та командирів військових частин сил ТрО. Я думаю, що це не обмине і нашу чернівецьку бригаду.

-У ваших діях військовий вбачає упереджене ставлення. Чи так це?

- Я – командир бригади. Він – молодший сержант. У мене є багато інших справ. Це не рівень командира бригади у чомусь пригнічувати бойового медика. У мене до нього немає жодних претензій. Розумію, що він чомусь грає в політику. Я бачу наслідки політики. Вона призводить до зміни військового керівництва.

Не подобається в нашій частині – будь ласка, є інші частини, де командири будуть до нього прекрасно ставитися.

- Чому Артема не прикомандировують до Чернівецької райради?

- Підніміть положення про проходження громадянами служби, яке затверджене указом президента. (Указ Президента України "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" від 12.09.2018 р. N 277/2018)п.151. Прикомандирування депутатів, які є військовослужбовцями, оформлюється наказами Міністра оборони України на підставі офіційно оприлюднених результатів виборів народних депутатів України або на підставі рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної місцевої ради про обрання їх на виборну посаду, - ред.)

Я як командир частини маю певні обмеження і повинен керуватися цими положеннями і наказом. Тому не можу його відрядити своїми повноваженнями в районну раду. Є визначені посадові особи, які видають наказ. Я в це число не входжу. Порушувати закон чи укази президента я теж не можу.

Те, що від нас залежить – тобто план переміщення – ми відпрацювали. Всі звернення, з якими він звертався на моє ім’я, на ім’я міністра оборони та до командування сил ТрО, ми в нашому підрозділі розглянули і дали йому відповідь, де все чітко прописали.
Я завжди відкритий: є якась проблема – давайте її вирішувати. Є якісь зловживання - давайте розбиратися. Солдати, офіцери втомилися. Хтось хоче зайвий раз у відпустку поїхати, хтось - полікуватися. Але треба виконувати бойові завдання. Ми не можемо всіх відпустити. Завдання бойового медика - витягнути пораненого з поля бою. Якщо бойовий медик перебуває в районній раді, - це завдання доводиться виконувати, до прикладу, кулеметникові чи гранатометнику. При цьому сектор його ураження залишається без вогневого впливу. Але є закон. Ми його будемо виконувати, незважаючи ні на що. Тільки будемо його виконувати так, як це прописано.

Якщо іде бій і в когось сесія районної ради, це не означає, що кулеметник, гранатометник чи бойовий медик має зібрати речі і поїхати на сесію. Звісно, якщо його вже обрано на виборну посаду, він може відрядитися туди. Але відрядитися у законний спосіб.

-З яких причин Артемові Жуку не надають відпустку?

-Пан Артем пише в своєму зверненні, що не мав жодних доган. Я вчора сказав підняти матеріали. І виявилося, що це обман. У нього була догана за те, що він не повернувся вчасно з лікувального закладу, а поїхав додому святкувати Новий рік.

Артем був виписаний 30-го грудня 2022 року з лікувального закладу в місті Харків. І замість того, щоби прибути назад у підрозділ, він поїхав додому. А повернувся приблизно 5 січня. Військовослужбовцям для долання відстані приблизно 800 км надається доба. На те, що більше 800 км, надаються 2 доби. Від Харкова до того місця, де вони на той час стояли, було приблизно до 100 км. Тобто він, грубо кажучи, за 3 години громадським транспортом мав би прибути. Але він не прибув ні на наступний день, ні через день, ні через 3 дні. І командир роти написав рапорт, що даний військовослужбовець не повернувся з лікувального закладу. Було проведене службове розслідування, в результаті якого пану Жуку оголосили дисциплінарне стягнення – догану. Він чомусь про цей факт не написав у своєму зверненні.


Документ, наданий пресслужбою 107 окремої бригади Сил ТрО ЗСУ

Також Артем Жук написав, що його не відпускають у відпустку. Щодо всіх відпусток у підрозділах складений графік. Кожен військовослужбовець хоче поїхати в законну щорічну відпустку, побачити близьких. Але коли військовий отримує відпустку на реабілітацію 30 діб, інші військовослужбовці повинні його дочекатися, бо ми маємо певний відсоток, скільки можемо відпускати.

Ми не можемо всіх одночасно відпустити. Тому є певний графік. Якщо він порушується, наприклад, військовослужбовець хворіє, - йому лікар надає 30 діб відпустки. Тобто це вже не входить у графік. Розумію, кожна людина може захворіти, питань немає. Але Артем у відпустку їздив. І коли він приїжджає з реабілітації і пише рапорт – "дайте мені ще щорічну відпустку", то командири підрозділу йому кажуть: "Тут є ще хлопці, які взагалі не були вдома. Ти поїдеш, але трішки пізніше". Є факти, рапорти, все задокументовано.

Питань немає: вважає, що на нього тиснуть – нехай звертається у правоохоронні органи. Які проблеми? Це ж нікому не заборонено.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
28-11-2023, 21:15
Коментарів 15 Переглядів 60 811

Теги -
Hаписав: Гість Оксана, Коментарів: 0, Новин: 0, 28 листопада 2023 21:28
В новині:
Просто виходить що комусь служити, а комусь в Чернівцях сидіти. Чи є справедливо те, що простий чоловік має бути на передовій, а депутат - в Раді? Можливо варто депутатам бути ближче до народу і бути з ними на передовій?

Hаписав: Гість Володимир, Коментарів: 0, Новин: 0, 28 листопада 2023 22:19
В новині:
Чувак, може хватить косити? бо хтось робить свою роботу, а хтось виїхати боїться. Зрозумів про що я?

Hаписав: навозний, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 листопада 2023 09:41
В новині:
Навозний жук замахав всіх в місті - відправили воювать. Зупиняться не в його інтересах(чи не вміє просто) - заєднав всіх і там - тепер тікає додому. Не раджу, будуть і тут лупцювати тебе, терендло

Hаписав: Максим, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 листопада 2023 14:20
В новині:
Треба служити, а не косити. Мужик, я бігаю з перших днів тут, а ти пробуєш звалити! Якось не нормально. Не думаєш?

Hаписав: Степан, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 листопада 2023 15:43
В новині:
Мужик, тягне службу, коли Батьківщина в небезпеці, а сцикло зматується додому. Ганьба!

Hаписав: Едуард, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 листопада 2023 17:07
В новині:
Боже, яке чортило.
Не так так якось інакше втекти цицьку потримати. Цікаво, а після чого на реабілітацію їздив на 30 діб? Невже після поранення?)

Hаписав: Слухач, Коментарів: 0, Новин: 0, 30 листопада 2023 17:23
В новині:
Ну пан командир бригади дійсно був у підрозділі під час перевірок, але не для контролю, чи для того, щоб у ситуації розібратися.
Ним, командиром проти якого було сформоване звернення та юристом батальйону чинився прямий тиск на підлеглих, які давали покази про направомірні дії командира батальйону. Пан Цісак та двоє фігурантів звернення були особисто присутніми під час дачі показів, частину військовослужбовців, які не піддалися тиску, згодом було переведено в інші підрозділи бригади.
Тому пане полковнику не пиздіть

Hаписав: Микола, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 грудня 2023 00:26
В новині:
Чому журналісти пишуть тільки ту інформацію яка вигідна депутатам? Навіщо журналісти реєструючись як слухачі під своїми статтями пишуть коменти які не відповідають дійсності?Ви не були в нашому баті, і не служили, а ті що числилися на позиції виїжали лише на ті які не обстрілюються, щоб відео засняти для вищестоячого командування, (яке в подальшому до себе їх і забрало в тишу, спокій, комфорт) та своїх друзів депутатів статі про яких Ви пишете та відео про яких знімаєте для піара! Ви говорите про тиск, який? той що НШ підписи командира підробляв, свої прибічників незаконно у Чернівці та в інші населені пункти відпускав, чи може про те як Скорейко за гроші направлення робив у лікарню та на ВЛК, чи про те як НШ зі своїми шістками стройову засрав, та прикривався командиром, а іншим прийшлося потім ночами пахати та все в порядок приводити, чи може про те як ЗНШ з іншими штабниками одного дня пили до всрачки, а на другий день у Скорейка під капельницями лежали бо аж тиск від спиртного підіймався, чи може ви знаєте про нашу роту нийок (рота де ваші депутати, бізнесмени та інші такі ж) на чолі з ротним-депутатом, чи може Ви знаєте про те як Ваші депутати, бізнесмени відмовлялися їхати утримувати позиції, а ми як прокажоні і за себе і за них ходимо, чи може ви знаєте, як деякі наближені до депутатів волонтерські машини собі привласнюють, чи може Ви вкурсі як друзі Ваших депутатів на наркоті сидять, чи може Ви знаєте як бойовий медик з НШ жила, каву йому носила, прибирала, а він за це її в медичному пункті залишив та на позиції не відправляв, чи може Ви знаєте як логісти прострочені сухпайки нам на позиції возили, хліб цвілий, капусту гнилу... бо хотіли собі грошей заробити, чи як начальник логістики по магазинах своїх друзів, кумів у Чернівцях потайки продукти продавав та попереднього логіста згриз щоб той не заважав....... та багато іншого!А коли командир про це узнав та хотів щоб було все чесно законно то що всі хто незаконним займався швиденько по звязках поперезванювали та документи на перевод виклянчили бо побачили що лавочка обривається, та в кінці вирішили все преподнести по своєму щоб командиру відомстити, і юриста приплели під шумок, бо коли коли командир викликав перевірку спеціально то логісти зі злості почав застосовувати силу до командир через що юрист отримав тілесні ушкодження бо поруч стояв та просив не поводитися так з командиром. Ми тут більше знаємо що було в ревльності!Тому не розповідайте нам те чого Ви не знаєте.

Hаписав: Слухач, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 грудня 2023 22:03
В новині:
Миколо, Миколо я якраз служив у "вашому" баті і знаю більше ніж ви можете уявити.
І про "засрану" стройову, і про "побиття" командира внаслідок якого "постраждала" юриста, про що відомо тільки зі слів тієї самої юристки та командира без доказів, знятих побоїв і т.д., і про перевірку логістики і навіть про те, що попередній командир батальйону не знав де його позиції і як висуваються резерви, від чого командувач району оборони був в а**ї, м'яко кажучи.
Але вам на позиціях видніше, що робиться у батальйоні, так само як тим хто закордоном видніше як повинна розвиватися Україна.

Hаписав: Микола, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 грудня 2023 23:36
В новині:
Слухач, ну якщо Ви думаєте що доказів про побиття жінки немає то запитайте наших медиків, замполіта який служебку проводив,
у перевіряючих з Києва, ВСП яким я впевнений що надавали документи, вони Вам скажуть і покажуть! Щодо виїзду на позиції також не розказуйте мені хто до нас приїжав, я бачив і знаю!А саме цікаво, якби Вам не хотілося це чути, але якраз до нас комбат і приїжав та ще й неодноразово і та сама юристка приїжала, вони навіть разом з комбригом серед ночі трактор підбитий витягували, куда ми навіть не дуже хотіли сунутися!А ось зі штабу я не дуже бачив щоб хтось їздив!Замполіт інколи забігав і розказував нам, що у березні війна закінчиться і що місце дислокації нашого бату уже буде в Бурлуку, а не в Чернівцях, з чого ми ржали реально!Ульченко інколи максимум до Вільховатки і бігом назад тікав!Федик (НШ), Жураковський (ЗНШ) та інші то боялися і носа посунути!Хоча ні памятаю один раз приїхали, напевне комбат заставив!

Hаписав: Слухач, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 грудня 2023 01:26
В новині:
Ок, я зрозумів. У кожного буде своя правда і кожен буде її відстоювати. Закінчиться ця м'ясорубка і тоді нас розсудить правда.
Нажаль не можу продовжувати дану цікаву дискусію, адже треба творити історію і захищати рідну землю від ворогів.
Тримайтесь, Миколо, бережіть себе і побратимів. Чув вам зараз не солодко.
Зустрінемося після перемоги.

Hаписав: Гість Дмитро, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 грудня 2023 10:14
В новині:
{text} Доброго ранку ! Не поважаю А. Цісака не як офіцера, не як людину ! Щодо Миколи то відсутність понад 3 доби це СЗЧ і відповідно кримінальна справа ! Проти Миколи нічого немаю проти ! Звісно якщо було саме так як каже А. Цісак !

Hаписав: AlteRnative, Коментарів: 0, Новин: 0, 20 грудня 2023 00:27
В новині:
У цісачка очиці навіть на титульному фото накурені, як і 10 років назад за часів служби.
Хто довірив такому бездарю бригаду - питання таке ж, як і те, чому воно все ще відкупається, хоча вже неодноразово їздили знімати.

Hаписав: AlteRnative, Коментарів: 0, Новин: 0, 20 грудня 2023 00:29
В новині:
Цитата: Микола
Слухач, ну якщо Ви думаєте що доказів про побиття жінки немає то запитайте наших медиків, замполіта який служебку проводив,
у перевіряючих з Києва, ВСП яким я впевнений що надавали документи, вони Вам скажуть і покажуть! Щодо виїзду на позиції також не розказуйте мені хто до нас приїжав, я бачив і знаю!А саме цікаво, якби Вам не хотілося це чути, але якраз до нас комбат і приїжав та ще й неодноразово і та сама юристка приїжала, вони навіть разом з комбригом серед ночі трактор підбитий витягували, куда ми навіть не дуже хотіли сунутися!А ось зі штабу я не дуже бачив щоб хтось їздив!Замполіт інколи забігав і розказував нам, що у березні війна закінчиться і що місце дислокації нашого бату уже буде в Бурлуку, а не в Чернівцях, з чого ми ржали реально!Ульченко інколи максимум до Вільховатки і бігом назад тікав!Федик (НШ), Жураковський (ЗНШ) та інші то боялися і носа посунути!Хоча ні памятаю один раз приїхали, напевне комбат заставив!

Навіщо комусь підроблені за вказівкою марича і цісака службові, якщо є свідки події?

Hаписав: AlteRnative, Коментарів: 0, Новин: 0, 20 грудня 2023 00:59
В новині:
Доречі, а де зараз (ш)Марич і яка його доля??

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.