RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Михайло ТКАЧУК та Павло СОФРОНЮК з перших днів війни служать в одному з підрозділів 107-ї бригади ТРО ЗСУ.

Під час перебування на Харківщині вони навчали діток у деокупованих селах, йдеться в публікації "МБ".



"Займалися математикою близько п’яти місяців"

Михайло Ткачук 16 років пропрацював у БДМУ на посаді асистента кафедри медичної та фармацевтичної хімії.

– На початку війни викладачі нашої кафедри, ті, що підходили за станом здоров’я і за віком, записувалися добровольцями в тероборону. До того я служив протитанковій бригаді в ЗСУ, був солдатом. Тож мене взяли, адже солдати були необхідні. У вересні минулого року ми потрапили на Харківський напрямок, де перебували до червня цього року. Потім нас перекинули на Бахмутський напрямок, де й досі перебуваємо, – розповідає військовий.



Каже, що пристосуватися до нових умов життя було нелегко, але батальйон мав достатньо часу на навчання на полігонах, а потім тривалий час перебував на Харківському напрямку, де були менш інтенсивні бойові дії.

– Це допомогло нам поступово звикнути до обстрілів. Тож коли нас перевели на Бахмутський напрямок, ми вже були психологічно "підковані", добре навчені. Там я служив у мінометній батареї командиром відділення управління, – каже Михайло Ткачук.

Військовий допомагав із математикою школярам у деокупованому селі на Харківщині.

– Люди перебували під окупацією фактично від початку війни аж до вересня 2022 року. Серед них були діти всіх вікових категорій: від зовсім маленьких до підлітків. У кожному класі – від чотирьох до шести дітей. Вони об’єднувалися і навчалися дистанційно. У когось був інтернет, а в когось він працював з перебоями. Я погодився допомогти Сашкові, у якого були проблеми з деяких предметів. Ми займалися математикою близько п’яти місяців. Підтягували алгебру та геометрію за восьмий клас. Я пропонував ще хімію та фізику підтягнути, але він впорався самотужки. Згодом він поїхав у Харків до родичів. Я пропонував й іншим діткам підтягнути навчання, але не було охочих, – каже чоловік.

Після закінчення війни Михайло Ткачук планує займатися репетиторством.

Вдома на захисника чекає дружина. Вона викладає у БДМУ та інституті післядипломної медичної освіти.

"Зібралося близько 10-12 дітей"

Павло Софронюк служить з Михайлом Ткачуком в одному підрозділі. Він у деокупованому селі на Харківщині навчав дітей боротьби.
До війни Павло разом із дружиною мали невеличкий бізнес: орендували пекарню та випікали хлібобулочні вироби. Та з перших днів війни чоловік вступив до тероборони.



– Я був військовослужбовцем у 2016 році, мобілізувався в АТО. Тому я не чекав на повістку. Сам зібрав речі та прийшов до частини, – каже чоловік.

Павло раніше займався боротьбою, він кандидат у майстри спорту. Тож коли перебував на Харківському напрямку, організував для діток заняття із боротьби.

– Ми перебували в одному із прикордонних населених пунктів, який звільнили. Шукали з хлопцями місце, де можна займатися боротьбою, щоб тримати себе в формі. І побачили, що є багато дітей, яким також цікавий цей вид спорту. Я вирішив, коли отримаю зарплату, куплю своїм коштом татамі і запрошу діток на заняття. Так і зробив. Зібралося 10-12 дітей віком від 10 до 16 років. Вони зі мною вивчали різні прийоми. Заняття не завжди були систематичні, тому що в нас були свої виїзди, наряди. Ми домовлялися наперед, на котру годину збираємось. Все залежало від графіка нарядів на службі, – каже військовий.

Військовий тренував дітей близько чотирьох місяців.

– Це такий вид спорту, що потребує часу, дисципліни, регулярного повторення. Я показав їм все, що встиг. Сподіваюся, вони і далі будуть цим займатися та розвиватися. Нашою метою було прив’язати дітям любов до ЗСУ, щоб у них була асоціація з нашою армією, як із спортивними, культурними, правильними та вихованими людьми. Щоб вони розуміли, що Україна – це одна держава. Майже у всіх цих дітей були українські пісні на телефоні, багато нових і популярних. Вони спілкувалися російською мовою, але завжди були за Україну. Вони свідомі українці, це вже не таке покоління, як їхні батьки, – каже захисник.

Павло розповідає, що все вдається пройти завдяки вірним побратимам та моральній підтримці рідних.

– Коли є хороші, адекватні, побратими поруч, усе можна пережити і психологічно, і морально. Хлопці всі зрілі, всі знали, куди ми їдемо і для чого. Переважна більшість у моєму підрозділі, за власним бажанням у перші дні прийшли до військкоматів. Були різні ситуації. Та в нас була хороша підтримка від побратимів і рідних, котрі чекають вдома. Мене вдома чекає дружина і син, батьки, сестра, племінник, – каже чоловік.

Після війни Павло Софронюк планує разом із дружиною розвивати свою справу. Це виробництво швидкої їжі.

– Ми будемо створювати нові робочі місця, будемо наповнювати бюджет за рахунок податків. Будемо здобувати ім’я для нашого бренду, для нашого міста, – розповідає чоловік.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
24-09-2023, 15:18
Коментарів 0 Переглядів 4 405

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.