RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У мерії представили ескіз майбутнього пам'ятника Сидору Воробкевичу, який встановлять у сквері поблизу ЧНУ.

Чернівчани по-різному відреагували на монумент та на обране для його встановлення місця, пише molbuk.ua



Багатьом новий пам'ятник і місце для нього припали до вподоби:

"Цікаве місце вибрали для встановлення пам'ятника. Має бути гарний фон для фотографування біля нього. Можливо, з часом цей пам'ятник навіть стане найулюбленішим місцем для фотографування"

"Згадалось про тіпочка, який влаштував зовсім неподалік корегування кованої брами, влаштувавши автоперегони. Так ми можемо втратити й Воробкевича",

"Чудово, як на мене",

"Ну, симпатично. І це краще місце, ніж було в глибині. А можна ввесь варіант композиції? Має ж бути табличка з описом, кому пам'ятник і на скільки ця постать важлива для українців. Вона ж буде двома мовами? Може, і зі шрифтом Брайля",

"Знала, що буде дуже круто, але вам вдалося навіть перевершити мої сподівання!"

"Людяний пам'ятник. Добре, що без постаменту",

"Дуже гарно, буде видно навіть із транспорту, молодці!"

"Дійсно гарно та атмосферно"

"Дуже схоже на копію цісаря в скверику біля костелу, тому прохання до цього проекту залучити більше фахівців"

"Так детально продумано: і місце, і рух скульптури. Він як живий...Круто!"

"Крутий задум і дуже вдале місце. Чекаємо, коли Сидір Іванович зайде у сквер)
", - пишуть захоплені відгуки містяни.

Проте є й ті, хто розкритикував ідею. Зокрема, голова товариства "Український народний дім у Чернівцях" Володимир Старик зазначає, що Сидір Воробкевич у житті виглядав кремезним чоловіком, натомість на монументі він "дистрофічно худий".



"Чернівці - столиця буковинської Швейцарії! Роздуми за результатами архітектурного конкурсу на облаштування пам'ятника Воробкевичу. Чому Швейцарії, запитаєте ви? А тому, що пам'ятники всім буковинським класикам - Ю. Федьковичу, М. Емінеску, а тепер вже й С. Воробкевичу міська рада встановлює в позі швейцарів біля ліпших чи гірших ресторанів на потіху веселим компаніям.

Юрія Федьковича навіть посунули на 6 метрів далі, щоб не загороджував собою входу до ресторану, самі знаєте якого.

Найсумніша доля спіткала Сидора Воробкевича, якому за результатами дивовижного "архітектурного конкурсу на облаштування пам'ятника Воробкевичу" доведеться стояти без найменшого сліду постаменту і без підпису в позі ресторанного заганяйла до незаконно встановленого кафе в принизливому місці "гайда на вихід" біля виходу зі скверу попівського дому", - обурений Володимир Старик.



Він переконаний, що пам'ятник мав виглядати так само, як попередній, якийй демонтували, його мали лише відновити. А також встановити на тому ж місці, де він був.

"Те, що журі конкурсу порушило вимогу рішення сесії міської ради про відновлення пам'ятника С. Воробкевичу на його історичному місці в центрі скверу, нікого тепер не цікавить. Хто платить, той і замовляє музику!" - пише голова товариства.



Не таким має бути і одяг Воробкевича.

"Не знати, звідки взявся в Чернівцях той скульптор, який зобразив С. Воробкевича у вигляді виголодженого хорта, якогось гнаного долею попа-розстриги. А насправді С. Воробкевич був не лише генієм, але й дуже гарним чоловіком, скоріше огрядним, аніж таким дистрофічно худим.



Над входом до теперішнього географічного корпусу ЧНУ збереглася прижиттєва повнофігурна фреска С. Воробкевича, на яку не мали часу глянути ані цей скульптор, ані наш грошовитий замовник. Додам, що С. Воробкевич мав один з найвищих в православній церкві сан архіпресвітера-ставрофора, і зображати його в замизканому підряснику - це виявляти верх неповаги!" - наголошує В. Старик.



Також Володимир Старик пообіцяв, що продовжить "боротьбу за достойний монумент Сидору Воробкевичу в Чернівцях".

Раніше повідомлялося, що у Чернівцях під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу Чернівецького національного університету демонтували пам’ятник Сидору Воробкевичу.

Громадська організація "Товариство "Український народний дім в Чернівцях" виступила з вимогою до міської ради відновити пам’ятник українському письменникові, композитору Сидору Воробкевича, що був раніше демонтований під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу ЧНУ.

Пізніше конкурс на кращий проєкт пам’ятника Воробкевичу таки провели, проте переможця на ньому так і не обрали.

Пізніше у Чернівцях оголосили повторний конкурс на кращий проєкт пам’ятника Воробкевичу.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
6-05-2023, 13:46
Коментарів 0 Переглядів 1 123

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.