Діабет: причини та профілактика*

новини
2 725
0
* На правах реклами

Цукровий діабет – досить серйозне захворювання, на яке, на жаль, може захворіти кожен з нас. Щороку від нього помирає понад мільйон людей і при цьому тенденція захворюваності невпинно зростає. На сьогоднішній день у світі приблизно вчетверо більше діабетиків, ніж було ще 40 років тому. Але незважаючи на серйозну загрозу для здоров'я і життя людини, більша половина тих, хто страждають на цю недугу, навіть не підозрюють про її наявність. Розберемося, що таке діабет, які причини його виникнення та які методи профілактики існують.



Що таке діабет


Діабет виникає у випадкуі, коли організм людини не може самостійно впоратися з рівнем цукру в крові. Кров згущується, що згодом може призвести до інфаркту, інсульту, проблем із нирками та іншим неприємностям. Коли ми вживаємо їжу, організм переробляє вуглеводи, які з нею надходять всередину. За його засвоєння відповідає гормон підшлункової залози – інсулін. Він відправляє клітинам певний сигнал про поглинання розчиненої в крові глюкози та можливості використання її як джерело енергії. У випадку, коли інсулін не виконує своєї функції як раніше, або його виробництво припиняється зовсім, цукор починає накопичуватися в крові. Для того щоб мати можливість самостійно контролювати рівень цукру в крові у будь-який час та будь-де, потрібно придбати глюкометр. Наприклад, в інтернет-аптеці "Здравиця" його можна замовити з доставкою за приємною ціною. Маючи цей апарат, можна вчасно помітити збільшення рівня глюкози, за потреби звернутися до лікаря та розпочати лікування.

Типи захворювання


Цукровий діабет поділяється на кілька типів. При діабеті першого типу підшлункова залоза перестає виробляти гормон інсулін, сприяючи цим накопиченню цукру в крові. Такий процес може статися навіть у дитячому чи підлітковому віці. Навіть вчені по всьому світу досі не можу сказати точно, з якої конкретної причини це відбувається. Імовірно, це залежить в першу чергу від генетичної схильності або вірусної інфекції, яка пошкоджує клітини підшлункової залози. З такою проблемою найчастіше стикаються вже в середньому віці, але й молодих людей з ожирінням та малорухомим способом життя може вражати цей тип хвороби. Також лікарі виділяють стан, який називається "предіабет". Це коли у людини спостерігається підвищений рівень глюкози в крові, що може стати причиною розвитку повноцінного захворювання надалі.

Причини та симптоми діабету


Як ми вже говорили вище, вчені та медики не можуть зійтися в єдиній думці про те, чому виникає діабет. Але існує кілька теорій його виникнення, і всі вони пов'язані з порушенням вуглеводного обміну та проблемами з інсуліном. Також велику роль відіграє спадковість. Серед найбільш популярних причин, які підвищують ризик захворіти на діабет, можна виділити:
  • неправильне харчування, в якому переважають легкі вуглеводи, фаст-фуд, насичені жири;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • ендокринні порушення;
  • хронічний стрес;
  • травми живота в області підшлункової залози;
  • ускладнення після інфекційних захворювань (вітрянка, кір)
  • будь-які хронічні запальні процеси у організмі.
На початкових етапах розвитку діабету, хворого практично не турбують якісь неприємні симптоми. Самі собою ознаки діабету можуть бути схожими до інших захворювань, але у комбінації вони чітко свідчать про його наявність. Серед яскраво виражених ознак цукрового діабету виділяють:
  • сухість у роті, постійну спрагу;
  • часте сечовипускання;
  • сухість шкіри, свербіж кінцівок;
  • стрибки ваги;
  • постійне почуття голоду, навіть після прийому їжі;
  • повільне загоєння ран;
  • постійна втома, сонливість, низька
  • працездатність.

Профілактичні заходи


Незважаючи на те, що ризик захворіти на цукровий діабет підвищується за наявності генетичних факторів та умов навколишнього середовища, людина може підтримувати рівень цукру в крові на прийнятному рівні завдяки правильному харчуванню та веденню активного способу життя. Насамперед необхідно скоротити вживання кондитерських виробів, випічки, солодких газованих напоїв та інших продуктів, що містять білий цукор. До здорового раціону варто включати свіжі овочі, фрукти, бобові, горіхи, рослинну олію та жирну рибу. Потрібно уважно стежити за водним балансом та вживати достатньо рідини на день. Важливо дотримуватися правильного інтервалу прийому їжі, щоб уникнути переїдання. Також лікарі рекомендують підтримувати нормальний рівень цукру в крові за допомогою фізичної активності, під час якої поглинання глюкози організмом збільшується у кілька разів. Причому сюди відносяться не лише складні заняття на тренажерах, а й прибирання квартири, відмова від ліфта та навіть звичайна щоденна прогулянка пішки. Не варто також забувати про контроль своєї ваги та регулярну оцінку показників вуглеводного та ліпідного обміну.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують