RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Художники Роман та Марія-Ангеліна з Чернівців співпрацюють із всеукраїнською спільнотою митців та волонтерів. На військовому аукціоні в телеграм-каналі "Тунг Збирає Донати" їх вироби продаються, а вторговані кошти надсилаються на потреби ЗСУ.

Вони – учасники проєкту, який об’єднав багатьох митців з України. Організатором є волонтер Тунг, який у складний час вирішив допомогти українцям, йдеться у публікації "МБ".



Розписані лоти продаються набагато краще

Марія-Ангеліна розповідає, що вони займаються таким волонтерством вже близько чотирьох місяців. За цей час художникам вдалося продати шість експонатів на загальну суму понад 200 тисяч гривень.

– Розписані лоти продаються набагато краще, ніж звичайні військові атрибути. Людям хочеться зберегти щось на згадку. А війна, звичайно, як би сумно це не було, залишає багато сміття. Оскільки використаної військової техніки у нас дуже багато, а військовим потрібні кошти, це чудовий варіант допомоги, – ділиться художниця.



[center]


Роман додає, що використану зброю чи техніку їм надають для проєкту військові через Тунга. Вони пропонують їм на вибір різні речі і те, що з ними можна зробити, а художники адаптують сенс та ідею розпису так, щоб створити унікальні артоб'єкти зі своїми особливими значеннями.

– Саме Тунг знаходить військових, яким потрібна допомога. Це він особисто зібрав митців з різних куточків України та налагодив цю всю "систему" зв'язків, а ми - лише частинка великого проєкту, а саме – один із художніх цехів, який робить розпис. Злагоджено працює вся команда, що складається з митців, дизайнерів, відеографів та помічників, – зауважує. – Але починається все із військових. Коли їм потрібно зібрати кошти на щось, вони пропонують цю всю техніку Тунгу, він вирішує що з цього підійде та дає нам завдання. Ми це все розписуємо, відсилаємо на фотосесію, вироби продають на онлайн-аукціоні, і тоді виручені кошти надсилаються військовим, або Тунг домовляється та купує те, що їм потрібно. Технічно на це витрачаємо не дуже багато часу, більше думаємо над ідеєю.

Наразі художники із Чернівців працюють над кількома артоб’єктами. Готуються до наступного аукціону, який відбудеться в кінці місяця.
Найдорожчий лот продали за 65 тисяч гривень

– На цей аукціон я розмальовую хвостове крило збитої над Києвом російської ракети "Точка У". За кордон такі речі відправляти не можна, бо туди вивіз речей, які колись були зброєю, заборонено. Купують переважно в Україні, але зараз у Тунга триває аукціон, на якому продаємо прапор із підписами наших воїнів та командирів бригад. Такий лот можуть купити й іноземці, – каже Роман.

Зазвичай лоти купують або для особистих колекцій, або музеї, але іноді бувають цікаві випадки.

– У Романа купили розфарбовану техніку для салону краси в Івано-Франківську. Мені минулого разу програмістка надіслала фото роботи, яку купила для свого офісу, – каже Марія-Ангеліна.

Пластина, яка врятувала життя військового, стала артом





Художниця каже, що аби робота мала свою історію, нам надсилають голосові повідомлення від військових та інформацію де або ким техніка була знищена.

– Одна із моїх останній робіт – поєднання вишивки та олійного живопису на бронепластині, що врятувала військовому життя. Він записав мені голосові повідомлення, розповів, як це було. Військовий потрапив у засідку, раптово відчув приліт та сильний біль під ребрами. Виявилося, що куля поцілила в пластину і вона врятувала його. Це керамічна пластина, і влучання було скраєчку, тож якби куля влучила на два сантиметри нижче – пластина розкололася б і його справді могло поранити, – каже дівчина. – Я вирішила, що тут буде барвінок. Українці асоціюються в мене з квітами, тому-що для мене вони символ живої людської душі під плитами броні, яка тріснула, але не зламалася. Саме людяність, це те що відрізняє нас від росіян. Ця робота - про українців, бо як виявилось після початку повномасштабного вторгнення - під плитами нашої броні тільки краса і квіти. Я не просто так обрала барвінок. Зобразила тут саме його, тому-що барвінок - символ життя.

З одного боку – Залужний, а з іншого – палаючий Кремль

Ще одна робота, над якою працюють художники, це розпис шматка ракети. Вона була зігнута у формі ракушки, а вирівнювали її гідравлічним пресом та нагріванням.





– Питали в експертів, ніхто не знає що це за тип ракети. Всі кажуть, що цей шматок – частина чогось великого та потужного. Ми провели опитування в групі у Тунга, і вирішили, що на виробі з одного боку буде портрет Залужного, а з іншого – палаючий Кремль. Цей шматочок надіслали нам зігнутим, і в нас навіть є відео, де ми переїжджали його вантажівкою, тому що він ніяк не хотів вирівнюватись. Роман нагрівав його до температури 1400 градусів раз за разом, і після методичної праці ковальським молотком –шматок все-таки вирівнявся, – додає Марія-Ангеліна.

Роман каже, що вони не знають особисто військових, яким допомагають. Але бувають і винятки.

– Нещодавно мені написав військовий у соцмережі і запропонував розмалювати два тубуси. Я з радістю погодився: хапаємося за будь-яку можливість, намагаємося якнайбільше зробити для військових. Тому інколи навіть ночую у майстерні. Доки війна триває, ми будемо допомагати, як зможемо, – додає художник.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
24-03-2023, 12:16
Коментарів 0 Переглядів 2 302


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!