RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях люди активно здають кров в обласному центрі служби крові. Сьогодні там зареєстровано майже 50 тисяч донорів.

Кореспондентка molbuk.ua вперше долучилася до донорства і поцікавилася, кров якої групи потрібна зараз найбільше та як відбувається ця процедура.



Перед здаванням крові – дієта!


До здачі крові я готувалася завчасно. За три дні до цього не вживала жирну, смажену, копчену, молочну їжу та будь-які соління. Дотримуючись порад, у день здачі крові, вранці, випила склянку води та поснідала. До речі, перед здаванням крові снідати варто легкою їжею: дієтичне печиво, вівсяна каша на воді та солодкий чай.

Обласний центр служби крові знаходиться на вулиці Українській, 36. На вході до центру зустріла працівницю, яка скерувала до реєстратури на другому поверсі. Там мене привітно зустріла дівчина, яка заповнювала анкету донора. Щоби подати на донорство, потрібно мати документ, що посвідчує особу – паспорт/Дію. Працівниця центру поцікавилася, чи я раніше здавала кров, а чи були протипоказання лікарів. Після реєстрації мене відправили до лабораторії, де встановили мою групу крові. Як виявилося, в мене IV позитивна – доволі рідкісна група серед донорів.





Після цього іду до терапевтки, завіряючи анкету підписом. В анкеті відповіла на всі запитання щодо стану здоров’я. Терапевтка Оксана Смандич перед погодженням поцікавилася моїм самопочуття: чи не має ознобу, запаморочення, головного болю. Після того виміряла мені тиск.

"110 на 80. Нормальний тиск, щоб стати сьогодні донором", – усміхаючись, каже пані Оксана.

Приходять близько 50 донорів на день


Перед здаванням крові всіх донорів запрошують випити теплого солодкого чаю зі смачним печивом. Йду до донаційної, де здають кров. Лягаю на зручне крісло, джгутистка затягує джгут – і вже за мить починається процес. Оскільки я робила це вперше, то здала лише 350 мілілітрів крові. Лікарі цікавляться самопочуттям. Попереджають, що після здавання крові потрібно відпочити 10–15 хвилин, не поспішати підніматися з крісла. Якщо ж відчуваєте запаморочення або почуваєтеся погано, обов’язково потрібно повідомити медиків.

Минуло 15 хвилин. Кров здала. Мені накладають бинтову пов’язку, лікарі наголошують зняти її через дві години. Також порадили рукою, з якої брали кров, не піднімати нічого важкого впродовж 12 годин. Поступово треба відновлювати повноцінне харчування. Наступні два дні не забувати пити рідину – соки, чаї, воду.

До центру я прийшла о 08:00. Вранці, окрім мене та хлопчини, не було нікого. Він поділився, що кров здає не вперше, для нього це стало звичним.

Анжеліка Каланча, генеральна директорка Чернівецького обласного центру служби крові, запевняє, що стабільно центр має по 50 донорів щодня.

"В онлайн-режимі ми слідкуємо, скільки людей долучається до донорства. У нас, можна сказати, сформувалася вже велика донорська родина", – каже Анжеліка Каланча.



Вийшовши в коридор, побачила невелику чергу донорів. Пані Анжеліка вітається з людьми, які тут вже не вперше. Директорка каже, що наразі в області є чотири заслужені донори України, що здали кров понад 100 разів. Донорами у центрі стає як молодь, так і старші.
Виходжу з центру, почувалася добре. Запаморочення не було, тому, думаю, що це був не останній мій похід сюди. Проте повторити процедуру можна тільки через два місяці, щоби не нашкодити свому ж здоров’ю.

Сьогодні центр дуже потребує донорів, що мають кров з негативним резус-фактором.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Чернівцях оновили відділення обласного центру служби крові.

Довідка
До Чернівецького обласного центру служби крові приходити можна в будні з 08:00 до 12:00 за адресою: вулиця Українська, 36.
Телефон "гарячої лінії": 095 49 80 155

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
13-03-2023, 19:30
Коментарів 0 Переглядів 1 748

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.