RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


"Повідомлення про притягнення до відповідальності" – дуже багато водіїв може знайти такий папірець на лобовому склі, якщо вони порушили правила паркування.

Інспекція з паркування працює вже три роки. У 2022 році за порушення правил паркування оштрафували 32 тисячі водіїв на суму 13 мільйонів гривень. Цього року вже оштрафували 3700 водіїв на 1,5 мільйона.



Кореспондентка "МБ" їздила разом з інспекторами Чернівцями. Побачили, чи можна "вирішити" проблему зі штрафом і як реагують водії на повідомлення та такі повідомлення.

Водії сваряться і погрожують

В інспекції з паркування працює сім інспекторів. Щодня вони на роботі, проходять по 10-15 кілометрів, а їхня автівка наїжджає по 50 кілометрів містом. Інспектори вже добре знають місця, де порушують водії. Постійно там працюють і дивуються, що, попри це, водії все одно правила порушують.



Інспектор з паркування Сергій МИХАЙЛОВ працює в інспекції від початку її створення. Розповідає, що робота ця досить складна.

– Мене якось навіть машиною збивали, – каже Сергій. – Водій зупинився у недозволеному місці, я попросив від’їхати, але він не зробив цього. Тоді я виписав штраф. Коли я клав повідомлення на лобове скло, водій натиснув на газ – і я на капоті проїхав кілька метрів. Дуже часто доводиться спілкуватися з неадекватним водіями. Тому на чергування ходить по двоє інспекторів. Мали чимало випадків, що і поліцію доводилося викликати, і погрози від водіїв чули. Ми вже до цього звикли. Маємо боді-камери, тож у разі конфлікту маємо докази. Хоча багато водіїв нормально реагує на покарання.



Уже за кілька хвилин змогла переконатися у тому, що водії справді не завжди адекватно реагують на штраф.

Зупиняємося неподалік діагностичного центру, що на вулиці Небесної Сотні.

– Подивіться, є знаки про заборону стоянки з одного та іншого боку вулиці, жовта смуга на бордюрі, але, попри це, водії тут завжди паркуються, – каже другий інспектор з паркування Ігор. – Якщо у машині сидить водій, ми кажемо йому про порушення, просимо від’їхати і не штрафуємо. Більшість реагує нормально, але є й такі, які відсварюються.

Доки Ігор мені пояснює, Сергій підходить до водіїв у двох машинах, які стали під знаком "Стоянка заборонена", і попереджає про порушення. За кілька секунд вони від’їжджають від жовтої лінії. На переднє скло машини без водія інспектори кладуть повідомлення про штраф.

"Порішати" штраф не вийде"

Перш ніж виписати штраф, інспектор через спеціальну систему в телефоні фотографує заборонювальний знак, потім – машину, номерний знак. Вся інформація одразу скеровується у базу. Обирається порушення – і за кілька хвилин термопринтер, який інспектор носить на поясі, виводить повідомлення про порушення. Все відбувається автоматично, тож вплинути не систему немає можливості.



Інспектор підходить до джипа "Фольксваген", який припаркувався на виїзді з повороту на вулиці Небесної Сотні. Мені пояснюють, що це порушення, адже паркуватися за 10 метрів до повороту заборонено, адже це створить перешкоди для інших водіїв. Коли інспектор закладав на переднє скло повідомлення про штраф, підбіг водій. Чоловік вихопив квитанцію, кинув її й почав сваритися з інспектором. Той розвернувся і пішов геть.

– Таких прикладів поведінки бачимо багато, – пояснює Сергій. – Водій порушив правила – зафіксували порушення в програмі. І вже неважливо, чи викинули паперове повідомлення, чи розірвали, штраф все одно існує, і його потрібно сплатити. Штраф складає 340 гривень, якщо його сплатити до 10 днів — вийде лише 170 гривень. Це ж невелика сума, щоб так поводитися.



Інспектори констатують, що порушень паркування у місті дуже багато.

– Ми розуміємо, що в місті є проблеми з парковками, і на деяких вулицях це складно зробити. Але маємо дуже багато прикладів, коли водії паркуються на тротуарі, а газонів на деяких вулицях немає взагалі, бо там ставлять машини. Часто люди так роблять, бо лінуються поставити машину трохи далі і пройтися кілька метрів пішки, – розповідає Сергій. – Щодня у середньому виписуємо по 50 повідомлень. Мій рекорд – 77 повідомлень.

Реагують на скарги мешканців

Наступна вулиця, куди поїхали інспектори, – вулиця Целана. Тут мешканці поскаржилися, що машини зупиняються на тротуарі. В інспекції з паркування запевняють, що на звернення людей реагують.

На вулиці справді бачимо автівки, які чотирма колесами заїхали на тротуар. В одній з автівок сидів водій, його попередили про порушення, і він від’їхав. Ще одна автівка була без водія.

– Тут є перешкоди для інших учасників руху, – каже інспектор Ігор. – Подивіться, людям доведеться вийти на дорогу, бо машина повністю перекрила тротуар.



Водій не з’явився, тож за шість хвилин на передньому склі автівки з’явилося повідомлення про штраф.

За дві години оштрафували майже десять водіїв.

Що треба знати про штраф за паркування

Сергій СТУС, начальник інспекції з паркування Чернівецької міської ради

"За порушення паркування штраф складає 340 гривень. (це за порушення жовтої розмітки, знаків "Зупинка заборонена", "Стоянка заборонена". 680 гривень — за порушення зупинки на перехресті чи повороті.

Якщо сплатити штраф до десяти днів – сума буде на 50% менша.

Є випадки, коли водії запевняють, що вони не бачили повідомлення про штраф: його забрав хтось чи здуло вітром. Але це не виправдання щодо несплати штрафу, адже він занесений до системи на конкретний номер автівки. Якщо впродовж десяти днів штраф не оплачується, скеровується постанова на адресу, зафіксовану в державному реєстрі транспортних засобів та в техпаспорті.

Якщо у місячний термін не оплачується постанова, штраф стягується у примусовому порядку Державною виконавчою службою уже в подвійному розмірі. Можуть бути заблоковані банківська картка, рахунки.

У повідомленні про порушення, які інспектори кладуть на лобове скло автівки, вказують, за яке порушення оштрафували. Через QR-код можна подивитися фотофіксацію порушення і сплатити порушення.



На сайті Чернівецької міської ради у рубриці "Інспекція з паркування" (нижній лівий кут) кожен водій за номером машини може перевірити, чи зафіксовано порушення з паркування.

Якщо водій не погоджується з повідомленням про штраф, він може звернутися в управління порядку та благоустрою із заявою. Цю заяву розглядають і ухвалюють рішення.

В інспекції з паркування просять квитанції про сплати надсилати на вотсап, щоб прослідкувати правильність надання даних про оплату. Іноді з цим помиляються, і платіж ідентифікувати неможливо. Тому просимо, щоб люди, які оплатили штраф, зв’язалися з інспекцію з паркування, щоб пересвідчилися, чи платіж пройшов. Контактний номер телефону: (095) 001-78-66.

Майже 95% водіїв сплачують штраф у десятиденний термін.




Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
25-02-2023, 21:38
Коментарів 1 Переглядів 5 011

Теги -
Hаписав: Кто-то, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 травня 2023 16:48
В новині:
Джип "Фольксваген"? Вы серьёзно? Почему не Опель "БМВ"?

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.