RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях є чимало організацій, які допомагають переселенцям. Одні годують безкоштовними обідами, інші видають продукти, одяг, взуття, засоби гігієни.

Кореспондентка "МБ" пройшлася кількома такими локаціями, йдеться у публікації "МБ" від 16 лютого, пише molbuk.ua



"Умова – приходити тверезими! У нас не "закусочна"

У дворику ЦНАПу на вулиці Героїв Майдану, 7, працює християнська гуманітарна організація In God’s Hand, яку, як розповіли, фінансують громади Румунії та США. Тут у невеликому вагончику щодня, крім неділі, годують безкоштовними обідами.



Також пригощають печивом, гарячими чаєм, кавою.



Поїсти може кожен, безвідносно до місця проживання. Чимало приходить і місцевих – пенсіонерів, соціально незахищених. У їжі не відмовляють нікому, адже розуміють, що зараз важко всім, навіть на мирній території.




Кореспондентка "МБ" познайомилася з двома жінками – Інною та Оксаною. Вони ще навесні переїхали сюди зі сходу України. Дім пані Оксани – поблизу Бахмута. Зараз там тривають інтенсивні бої. Немає практично жодної цілої будівлі. Жінка зі сльозами на очах показує фото руїн школи, в якій ще донедавна навчалася її донька. Каже, перед цим заклад був капітально відремонтований, усі мешканці тішилися, що у них така гарна школа… Щоби не залишатися наодинці зі своїми думками вдома, вона пішла працювати в In God’s Hand. Тут разом з іншими волонтерами готує обіди. Це допомагає почуватися потрібною.




"Ми працюємо щодня, крім неділі. Приходимо сюди о восьмій ранку і готуємо обіди. З полудня починаємо їх видавати. У середньому тут харчуються щодня близько пів тисячі людей. Варимо м’ясні бульйони, борщі, розсольники. Суботами в нас молочна рисова каша, мамалига. Щодня видаємо печиво, чай, каву. Готуємо хот-доги, лаваш. Люди дуже хвалять наші страви. Кажуть, що у нас так смачно, як вдома. На знак вдячності дарують квіти, вітають зі святами", – усміхається пані Оксана.





"Усім допомагаємо: переселенцям, пенсіонерам, людям з інвалідністю, – провадить. – Багато дітей приходить. Особливо запам’ятався хлопчик, теж приїжджий. У нього глибока стадія ДЦП, дуже його шкода. Мама каже, що її син наші супи обожнює… Приходять дуже багато місцевих. Нікому не відмовляємо. Бо і їм важко – світло вимикають, пенсії маленькі. Лише одна обов’язкова умова: щоби були тверезі. Відразу помічаємо тих, хто випив, і відмовляємо їм. Все ж таки у нас їдальня, а не "закусочна". І це спрацьовує. Вже багато хто стримується від алкоголю, йдучи до нас. І з порога хваляться: "Ми тверезі, і руки помили!"




"Розбирають усе "під нуль"

У благодійному фонді "Волонтерський рух Буковини", що на Центральній площі, 9, можна знайти чимало речей першої потреби. Це одяг, взуття, іграшки, дитяче харчування, дитячі та інвалідні візочки, підгузки для малюків та дорослих, засоби гігієни і ще чимало всілякого.



"Ми допомагаємо переселенцям уже дев’ятий рік. Звичайно, з початком повномасштабного вторгнення їх побільшало. Працюємо щодня у будні з 10 до 17-ої години, – розповідає волонтерка Лідія Акімова. – Нам допомагають організації у різних країнах Європи – Італії, Франції, Німеччині. Та найбільше підтримує українська діаспора за кордоном.

Намагаємося, щоби завжди були в наявності все для дітей – підгузки та інші засоби гігієни, харчування. Маємо великий відділ із ліками з Європи. Це і від серцевих захворювань, діабету, жарознижувальні та інші медикаменти. Також із Румунії нам передають сухі корми для тварин. Усе це видаємо щодня".


А от для отримання продуктових наборів, які невдовзі волонтери будуть видавати, буде потрібна електронна реєстрація.

"Ми домовилися з нашими італійськими партнерами, що не будемо закуповувати продукти в Італії, тому що це дуже дорого. Та й хочеться підтримати вітчизняних виробників. Тож на виділені італійцями кошти після тендерів закуповуватимемо в наших підприємців продукти, більш звичні нашим людям: гречку, вівсянку, згущене молоко", – зазначає пані Лідія.

До волонтерського центру щодня приходять сотні людей. Приїжджають з усієї області, віддалених сіл. Чимало літніх людей, багатодітних мам.

"Поїхали без нічого, взяли лише документи"

Волонтерка веде мене на речовий склад. Тут – повні кімнати дитячого та дорослого одягу, взуття. Є милиці, інвалідні візки, інші потрібні речі.




"Дорослого одягу у нас менше, ніж дитячого. Його розбирають "під нуль", – каже співрозмовниця. – Буквально тоннами видаємо. Особливо беруть його люди, які поселилися в селах, їм скрутніше. Вони беруть робочий одяг, будь-який. Люди думали, що виїжджають на місяць-два і майже нічого з речей не брали. У результаті залишилися тут, проте коштів оновити гардероб чи взути всіх дітей не мають".




На складі познайомилася з багатодітною матір’ю Світланою Бузилою. У жінки – семеро дітей, зараз вагітна восьмим. Найстаршому синові – 27 років, наймолодшому – шість. Родина – з Одещини.



"У серпні ми виїхали до Чернівців. Молодший син два місяці відходив від стресу. Плакав, вставав уночі, здригався від гучних звуків, – розповідає пані Світлана. – Слава Богу, з ним успішно попрацювали психологи. У Чернівцях нам допомогли з житлом, речами для діток, за що ми дуже вдячні. Становище у нас справді скрутне. Чоловік після операції. Під час обстрілів у себе на Одещині ми спускалися у підвал, чоловік упав і травмувався. Ми поїхали взагалі без речей, взяли з собою лише документи".



"Дехто по кілька кіл пробігає"

На Соборній площі щодня працює безплатна "польова кухня" від благодійної організації "Ремар" у павільйонах. Тут годують сніданками, обідами та вечерями. В обідню пору можна побачити довгі черги з охочих поїсти. Обідати приходять близько тисячі людей щодня.



Кореспондентка "МБ" навідалася туди близько 16.00. У цей час там саме готували на вечерю суп. І хоча до неї була ще година, відвідувачі вже потроху почали збиратися, щоби зайняти чергу. Серед них – пенсіонери.



Також помітила чимало чоловіків, від яких за версту тхнуло алкоголем та несвіжістю…



Розговорююся з жінками-переселенками, які працюють у павільйоні. Вони видають їжу, прибирають. Готувати не потрібно – все приносять уже готовим із ресторану поряд.

"Усе дуже смачне. Одна порція коштує два євро, щоби ви розуміли. Для організації, а людям усе безкоштовно, – зауважує одна з жінок. – Пропускаємо всіх, не потрібно жодних документів. Кажете прізвище і проходите. У нас два меню. Хто перший прийшов – потрапляє на перше меню. Коли перше закінчилося, далі йде черга на друге. Дали порцію – сідай, їж, а хочеш – із собою забирай. Хто найбільш прудкий, то може декілька таких кіл пробігти".

"Це, мабуть, якісь радянські пережитки, коли все було в дефіциті, тож треба було зробити запас, – припускають співрозмовниці. – Мовляв, зараз наїмся, тому що завтра може вже не бути. Буває, просять, щоб їм у пакети насипали…"



Особистий досвід

Пані Тетяна, пенсіонерка, переселенка з Києва:

"Переважно допомагають церкви та волонтери"

"Я виїхала з Києва в перші дні повномасштабного вторгнення. Мені й досі страшно повертатися додому, тому вирішила, доки є змога, перебувати в Чернівцях. Спочатку жила у селі біля Чернівців. Там допомога була лише двічі. Коли ж перебралася до Чернівців, то допомога стала значно різноманітнішою. Але без реєстрації нічого не давали. Тож я зареєструвалася через "Дію", без допомоги ЦНАПу. Це дуже просто та зручно, до речі.

Потребувала допомоги, бо на свою маленьку пенсію важко прожити. В інтернеті знайшла адреси благодійних фондів. Пішла в Червоний Хрест. Там дуже багато людей, потрібно завчасно зареєструватися і прийти того дня, на коли тебе записали. Поки що видали тільки мінінабори на кілька днів – мило, зубну пасту, одну консерву. Пізніше, пообіцяли, буде більше.

Потім я пішла в церкву "Філадельфія" на вулиці Ковельській. Там після реєстрації дали чимало: паштети, квасолю, борошно, цукор, олію, пластівці для дітей, печиво, макарони.

Казали також, що непогані набори дають на "Кварці". Але там було дуже багато людей. Стояла години дві точно. Нам пояснювали, що це пов’язано з тим, що не було допомоги в січні. А оце зараз знову почали видавати – і всі кинулися. Мене зареєстрували, дали талончик. Сказали, що зможу з ним прийти аж восьмого березня. Тож це буде такий мені подарунок.

Також заходила у "Цар-хліб" на вулиці Головній. Там багато вживаного одягу. До речі, доволі пристойний. Я собі класні джинси взяла, практично новенькі. Через те, що я там уперше, дали ще 4 кг борошна і 4 шматки мила.

Загалом у багатьох фондах, куди зверталася, відзначають, що допомоги стало менше. А чимало фондів почали допомагати лише окремим категоріям: багатодітним, людям з інвалідністю. Цікаво, що практично всі благодійні організації – від церков, за винятком Червоного Хреста".

Де отримати допомогу (за інформацією, наданому Суспільному департаментом соціальної політики Чернівецької міськради):

У місті працює телефон гарячої лінії для ВПО: 0800335047. Також інформацію можна отримати за номерами: 050 222 15 80; 037 258 88 88; 1580.

Продукти

Громадська організація "Карітас Чернівці", вулиця Коломийська, 1М, телефон: 0950213403.
Благодійний фонд "Волонтерський рух Буковини", Центральна площа, 9;
Релігійна організація "Едемський сад", вулиця Коростишівська, 6А, телефон: 0660624936;
Релігійна організація "Дім молитви", вулиця Пумнула, 24А.

Гуманітарна допомога

Громадська організація "Карітас Чернівці", вулиця Коломийська, 1М, телефон: 0950213403.
Благодійний фонд Червоного Хреста, вулиця Дзюби, 31, телефон: (0372) 528009;
Благодійний фонд "Рокада", вулиця Сімовича, 21, телефони: 067338025, 067447053.
Благодійний фонд "Вікторія", вулиця Руська, 263, кв. 43, телефони: 0958398610, 0931686233, 0958398588;
Благодійний фонд "Волонтерський рух Буковини", Центральна площа, 9.
Чернівецьке об’єднання "Захист", вулиця Щербанюка, 48А, телефон: 0959160651.
Церква "Вефіль", вулиця Героїв Майдану, 246.
Благодійний фонд "Я майбутнє України", вулиця Хмельницького, 25.
Благодійний фонд "Руки милості", вулиця Міжнародна, 5.
Благодійна організація "Дім добра", вулиця Річна, 10, телефон: 0975176328.
Садгірська синагога, вулиця Ярослава Мудрого, 192.
Гуманітарна організація "Актед", вулиця Толбухіна, 1, телефон: 0634805339.

Безплатне харчування

Благодійна організація "Ремар", Соборна площа.
Громадська організація "Турецький Червоний Хрест", Соборна площа.
Церква "Вефіль", вулиця Героїв Майдану, 246.
Християнська гуманітарна організація In God’s Hand, вулиця Героїв Майдану, 7 (на території ЦНАПу).
Благодійна організація "Дім добра", вулиця Річна, 10, телефон: 0975176328.

Речі та іграшки:

Чернівецьке товариство людей з інвалідністю "Мрія", вулиця Переяславська, 7Г, телефони: 0992996803, 0683880000;
Громадська організація "Сувеніри", вулиця Кобилянської, телефон: 0506189912.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
18-02-2023, 19:36
Коментарів 0 Переглядів 3 592

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.