RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У січні дошкільним закладам Чернівців передали інверторні генератори від німецької організація Blau-Gelbes-Kreuz e.V. Наш край отримав їх за підтримки клубу підприємців CBG у співпраці з ОВА.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 9 лютого, пише molbuk.ua



Далі постало питання: за чиї кошти мають закуповувати пальне та мастило для них – міста чи батьків?

"Люди надихують, тому не дуже холодно"

На запитання кореспондентки "МБ", хто все ж таки повинен на це давати гроші, міський голова Роман Клічук запевнив: "Пальним для генераторів повністю забезпечує міська рада. Тому звертаюся до батьків, які збирають з цією метою кошти, щоби не робили цього. Адже на будь-який запит керівника школи чи садочка ми видаємо їм пальне для генераторів".

Коли ж ми поцікавилися, що робити, якщо потреба у пальному буде більшою, ніж освітньому закладу виділили з міського бюджету, мер пообіцяв, що дадуть, скільки потрібно, головне – звернутися із запитом.

"Принаймні сьогодні я не чув, щоби будь-який запит від керівника установи не задовільнявся", - зауважив.

Водночас у дитсадках такі слова викликали подив. Адже там про кошти на пальне для генераторів із міського бюджету, передбачені на цей рік, нічого не чули, і ніхто з посадовців та профільного управління їм нічого такого не обіцяв.

До прикладу, у садок №50 на вулиці Вокзальній (колишній Гагаріна) лише днями волонтери передали генератор. До нього тепер потрібно пальне та мастило. Але де його брати, у дитсадку не знають. Сподіваються, що місто таки вирішить проблему.

"У нас газові котли. Отож відключення не дуже впливає на температуру повітря в приміщенні, - зазначають у дошкільному закладі. - Бо за ті три години сильно не вистуджується, тож не сильно холодно. Але є насоси на електриці, які ганяють воду по системі. Коли відключається світло, насоси не працюють, і батареї поступово стають холодними.

Щодо генератора, то ми його тільки отримали, і то від волонтерів. Ще потрібно десь дістати шнури до нього, і бензин, і масло. За які кошти – невідомо. Пального нам ніхто не дав, його у нас узагалі немає. Втім, знаємо, що зараз управління освіти займається цим питанням. Сподіваємося, щось будуть вирішувати".

У закладі зараз немає діток, тут мешкають родини переселенців.

"Температура – до 20 градусів. У кімнатах – по вісім людей, багато, тож "надихують", - запевнили у дитсадку.

Генератор "не тягне" навіть духовку

Дитсадку №6, що на вулиці Главки, міська влада надала генератор, подарований благодійниками. Проте він занадто малої потужності, тому просто стоїть. На щастя, великої потреби його вмикати немає: приміщення не встигає вихолоджуватися, запевняє мати одного з вихованців закладу.

"У нашому дитсадку майже щоденні відключення світла згідно з графіком 16-ої групи, - зазначає співрозмовниця. - Генератор дали на садок двокіловатний, але його немає куди підключити, він ні до чого нам. Не тягне ні електроплиту, ні духовку на кухні. Але за час відключення кімнати не встигають дуже вихолоджуватися. Якби вимикали на шість-вісім годин, тоді так, було би холодно.

Голови батьківських комітетів раз на кілька днів замірюють температуру в групах. Вона коливається в межах 19-20 градусів. Комусь, може, це видасться замало. Проте для нашої родини така температура є прийнятною, у нас і вдома так. Дитина спить у садку під теплим покривалом тільки у трусиках та футболочці і каже, що їй навіть спекотно".

А от у садку №53 днями придбали за виділені з міського бюджету кошти значно потужніший генератор - 8,5 кВт, який вироблятиме електрику для трьох вікових груп. Тепер у закладі потребують пального, щоби вмикати його. Батьки готові самі зібрати кошти, щоби дітям не було холодно. Проте адміністрація все ж сподівається на допомогу міста.

І процес справді пішов. Відразу після брифінгу міського голови, на якому він публічно запевнив, що місто всім забезпечує, управління освіти розпорядилося, щоби керівники дошкільних закладів терміново подали розрахунки щодо орієнтовної суми коштів на придбання пального та мастила для обслуговування генераторів. Як пояснили, це потрібно для розуміння потреб у коштах.

"Те, що можна дати відразу, дамо"

Як запевнив заступник мера Юрій Лесюк, гроші будуть.

"Місто дасть те, що можна дати, вже. Можливо, це на декілька днів. Потім ще дамо. Питань немає, ми забезпечимо. Як казав міський голова, так і буде", - сказав посадовець.

На запитання, чи не надійдуть кошти вже тоді, коли закінчиться зима, пан Лесюк запевнив: "Це все буде набагато швидше. Але це бюджетні кошти, так що не можемо дати вже і зараз. Є казначейство, свої нюанси. Але це буде зроблено. Кошти надійдуть на декілька днів на перший період. Це дозволить завершити процедуру і надалі також забезпечувати фінансами. Те, що можна дати відразу, дамо. Усе в процесі", - пообіцяв чиновник.

А Роман Клічук запевнив: якщо виділені від міста генератори виявляться занадто малої потужності, мерія їх замінить.

"Ми складали списки відповідно до запиту керівника школи чи дитсадка. Якщо відбулася якась помилка, у найкоротший термін замінимо ці генератори", - пообіцяв Клічук.

Як стало відомо у вівторок, сьомого лютого, місто виділило котельні на вулиці Дарвіна, яка обігріває декілька дитсадків та шкіл, генератор потужністю 20 кВт. Його Чернівцям надав благодійник із Німеччини. Генератор уже запрацював у котельні, завдяки чому у дошкільному закладі тепло.

А на садочок №53 "Віночок" на тій же вулиці Дарвіна з міського бюджету виділили на закупівлю пального і мастила 74 тисячі гривень.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
11-02-2023, 20:14
Коментарів 0 Переглядів 917

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Якщо йтимуть теплі дощі, він для любителів тихого полювання буде вдалим


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.