На цій олії краще не смажити: поширена помилка багатьох із нас

новини / Новини Чернівців
9 759
0

Рослинні олії найчастіше використовуються для приготування смаженої їжі, але не всі вони однаково корисні. То на якій олії краще не смажити, а яка підходить для такого способу готування?

Про це читайте нижче у матеріалі.



Соняшникова і кукурудзяна олія
Багато хто впевнений, що соняшникова олія – ​​це кращий варіант для приготування їжі, оскільки вона є, дешевою, практично не має запаху і не містить в складі холестерину.

Як пише Fitnesscity, рафінована соняшникова олія є однією з найбільш некорисних для обміну речовин людини й більшість дієтологів рекомендують від неї відмовитися.

Причина цієї шкоди - надзвичайно високий вміст в соняшниковій олії жирів Омега-6. Ці жири, на відміну від Омега-3 (риб’ячий жир) або Омега-9 (оливкова олія), необхідні організму лише в украй невеликих кількостях. При цьому будь-які види соняшникової олії (включаючи нерафіновану) приблизно на 60-80% складаються саме з жирів Омега-6.

Власне, шкідливі не самі Омега-6, а виключно їх вживання у великих кількостях. Саме тому варто обмежити вживання соняшникової олії.

Те ж саме експерти кажуть і про кукурудзяну олію. На жаль, саме ці олії широко використовуються не тільки в напівфабрикатах і фастфуді (саме на них смажать гамбургери та картоплю фрі), але і в більшості звичайних ресторанів.

Чи підходить оливкова олія для смаження?
Безпечною альтернативою шкідливій соняшниковій олії найчастіше стає оливкова. Ця олія переважно складається з мононасичених жирних кислот Омега-9, нейтральних для здоров’я.

І хоча при нагріванні оливкової олії антиоксиданти, що містяться в ній частково втрачають свої властивості, ніяких шкідливих елементів в складі все-таки не з’являється. Іншими словами, оливкова олія безпечна як для приготування їжі, так і для регулярного вживання в розумних кількостях.

Цікаво, що для щоденного смаження нам зовсім не потрібна дорога оливкова олія холодного віджиму – вона підходить скоріше для додавання в салати. Для приготування звичайної їжі ви цілком можете використовувати рафіновану оливкову олію.

Кокосова олія
Ще одним хорошим варіантом для приготування їжі є кокосова олія. Вона відмінно переносить високі температури, володіючи приємним смаком і унікальним профілем жирних кислот у своєму складі.

По суті, кокосова олія є рослинної версією насичених тваринних жирів, проте вона не містить в складі холестерину.

Пам'ятайте про точку димлення
Як кажуть експерти Well+Good, перш ніж смажити на будь-якій олії варто дізнатися більше про точку димлення – температуру, за якої олія починає диміти.

Цей процес не тільки погіршує смак їжі, але й призводить до утворення вільних радикалів, які руйнують клітини та сприяють розвитку захворювань.

Чим нижча точка димлення, тим більш непридатна олія для термічної обробки.

Точки димлення різних олій:
- Олія авокадо: 271°С;
- Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238°C; нерафінована – 178°C;
- Оливкова олія: рафінована – 199-243°C; віджим virgin – 210°C; віджим extra virgin – 160-190 °C.
- Соняшникова олія: рафінована – 232°C; нерафінована – 107°C.
- Кунжутна олія: 210°С;
- Кокосова олія: рафінована – 200°C; нерафінована – 177°C;
- Лляна олія: нерафінована – 107°C.

Коли олія досягає точки димлення, молекули починають руйнуватися. Це означає, що ви отримуєте менш якісний смак та меншу кількість поживних речовин.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

02:00
Розчинна проти заварної: ось яка кава корисніша насправді
01:45
5 неефективних вправ, які варто припинити виконувати у спортзалі
01:30
Її не потрібно дотримуватись щодня. Названо найкращу дієту для схуднення
01:15
Ці 5 горіхів найкорисніші для вашого здоров'я: варто додати їх на тарілку
01:00
Небезпечно для очей: скільки часу можна дивитися телевізор без шкоди?
00:30
Чому корисно пити чай із кориці: названо 7 цілющих властивостей цього напою
00:30
Що станеться з організмом, якщо регулярно їсти насіння чіа: дієтологи дали відповідь
00:15
Як зробити рушники м'якими без кондиціонера: метод шокує простотою

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм