На цій олії краще не смажити: поширена помилка багатьох із нас

новини / Новини Чернівців
9 735
0

Рослинні олії найчастіше використовуються для приготування смаженої їжі, але не всі вони однаково корисні. То на якій олії краще не смажити, а яка підходить для такого способу готування?

Про це читайте нижче у матеріалі.



Соняшникова і кукурудзяна олія
Багато хто впевнений, що соняшникова олія – ​​це кращий варіант для приготування їжі, оскільки вона є, дешевою, практично не має запаху і не містить в складі холестерину.

Як пише Fitnesscity, рафінована соняшникова олія є однією з найбільш некорисних для обміну речовин людини й більшість дієтологів рекомендують від неї відмовитися.

Причина цієї шкоди - надзвичайно високий вміст в соняшниковій олії жирів Омега-6. Ці жири, на відміну від Омега-3 (риб’ячий жир) або Омега-9 (оливкова олія), необхідні організму лише в украй невеликих кількостях. При цьому будь-які види соняшникової олії (включаючи нерафіновану) приблизно на 60-80% складаються саме з жирів Омега-6.

Власне, шкідливі не самі Омега-6, а виключно їх вживання у великих кількостях. Саме тому варто обмежити вживання соняшникової олії.

Те ж саме експерти кажуть і про кукурудзяну олію. На жаль, саме ці олії широко використовуються не тільки в напівфабрикатах і фастфуді (саме на них смажать гамбургери та картоплю фрі), але і в більшості звичайних ресторанів.

Чи підходить оливкова олія для смаження?
Безпечною альтернативою шкідливій соняшниковій олії найчастіше стає оливкова. Ця олія переважно складається з мононасичених жирних кислот Омега-9, нейтральних для здоров’я.

І хоча при нагріванні оливкової олії антиоксиданти, що містяться в ній частково втрачають свої властивості, ніяких шкідливих елементів в складі все-таки не з’являється. Іншими словами, оливкова олія безпечна як для приготування їжі, так і для регулярного вживання в розумних кількостях.

Цікаво, що для щоденного смаження нам зовсім не потрібна дорога оливкова олія холодного віджиму – вона підходить скоріше для додавання в салати. Для приготування звичайної їжі ви цілком можете використовувати рафіновану оливкову олію.

Кокосова олія
Ще одним хорошим варіантом для приготування їжі є кокосова олія. Вона відмінно переносить високі температури, володіючи приємним смаком і унікальним профілем жирних кислот у своєму складі.

По суті, кокосова олія є рослинної версією насичених тваринних жирів, проте вона не містить в складі холестерину.

Пам'ятайте про точку димлення
Як кажуть експерти Well+Good, перш ніж смажити на будь-якій олії варто дізнатися більше про точку димлення – температуру, за якої олія починає диміти.

Цей процес не тільки погіршує смак їжі, але й призводить до утворення вільних радикалів, які руйнують клітини та сприяють розвитку захворювань.

Чим нижча точка димлення, тим більш непридатна олія для термічної обробки.

Точки димлення різних олій:
- Олія авокадо: 271°С;
- Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238°C; нерафінована – 178°C;
- Оливкова олія: рафінована – 199-243°C; віджим virgin – 210°C; віджим extra virgin – 160-190 °C.
- Соняшникова олія: рафінована – 232°C; нерафінована – 107°C.
- Кунжутна олія: 210°С;
- Кокосова олія: рафінована – 200°C; нерафінована – 177°C;
- Лляна олія: нерафінована – 107°C.

Коли олія досягає точки димлення, молекули починають руйнуватися. Це означає, що ви отримуєте менш якісний смак та меншу кількість поживних речовин.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:05
Україна розробляє аналог Patriot — Зеленський
22:44
Курський напрямок за інтенсивністю ворожих атак майже наздогнав Покровський – Генштаб
22:23
Чи можна митися при температурі та коли хворієте
22:04
5 пар знаків Зодіаку, які знайшли кохання всього свого життя
21:46
Стан Папи Римського залишається критичним, але він при свідомості - Ватикан
21:23
Минулого року Україна виготовила 2,2 млн FPV-дронів, цього року виробимо більше - Зеленський
20:45
Замінять каву: 5 напоїв, що швидко наповнять енергією
20:22
Україна втратила 3,5 мільйони робочих місць з 2022 року
20:05
Україна та США більше не розглядають створення фонду на $500 мільярдів - Зеленський
19:44
Атака російського дрона на ЧАЕС: рятувальники виявили нові осередки тління
19:23
6 найкорисніших видів соків, які варто обирати в магазині
19:05
«Треба нагадувати про війну»: у Чернівцях відбувся автопробіг на підтримку військовополонених та безвісти зниклих - фото та відео
18:45
Українські дрони успішно вражають росіян, а балістика готується до цього – Зеленський
18:25
Готується швидко! Названо десерт, який їдять довгожителі світу
17:59
У місті на Буковині планують облаштувати алею Слави
17:39
Епідемія ГРВІ та грипу на Буковині: за тиждень кількість хворих дітей значно зросла
17:20
Зеленський сказав, за яких умов готовий залишити пост президента
17:01
"У пам'яті її світлий образ назавжди": завтра на Буковині попрощаються із відомою медикинею
16:42
Умєров оголосив про реформу ВЛК: що зміниться для військовозобов'язаних
16:20
"Люди плакали від щастя": ще одна громада на Буковині підтримала перехід до ПЦУ - відео
16:00
«Маємо гуртуватися, інакше втратимо країну»: ситуація на фронтах критична, кажуть бійці із Буковини
ексклюзив
15:39
На Буковині з-під землі вже пробилися підсніжники, але через мороз "завмерли"
15:20
Ще одна громада села на Буковині проголосувала за перехід до ПЦУ - відео
15:00
Вночі ще мінуси, зате вдень тепло: погода на Буковині наступного тижня
14:40
Чому у Чернівцях немає паркомісць для учасників бойових дій?
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм