RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Ціна обіду в школах міста цьогоріч підвищилася на 10 гривень та вартує 60-70. Нещодавно це питання навіть обговорювали у міській раді.

Проте управління освіти міської ради з цим вдіяти нічого не може, пише molbuk.ua.



"Ми розуміємо, що ціни зависокі, але ми не можемо вплинути на ринок та на ціну, яку пропонують підприємці, що годують дітей у школах. Ми моніторимо їх, можемо обговорити з ними, але в умовах ринкової економіки ціну формують тільки попит і пропозиція", – зазначили в управлінні.

"Ціна залежить від економічної ситуації"

Для пільгових категорій ціна за обід така: 1-4 класи – 35,06 грн, 5-9 класи – 42,59 грн, 9-11 класи – 48,25 грн. Це меню на осінній період, а на зимовий, говорять в управлінні, буде дорожче. Щодо груп продовженого дня, то кожен заклад освіти складає сам меню. В середньому ціна обіду – 60 грн. Де немає першої страви – 50 грн. Для пільговиків ціна незмінна, і її затверджує виконком міськради, а для груп продовженого дня ціну регулюють школи та підприємці.

"Коли йдеться про зміну меню чи ціни для обідів пільгової категорії, ні управління, ні сам заклад, їх змінювати не можуть. Ціни та меню для груп продовженого дня заклади можуть змінювати. Управління освіти не може регулювати ціни. Ціна залежить від економічної ситуації", – кажуть в управлінні освіти.

Не всіх батьків влаштовує такий стан справ, але й мало хто бере комплексні обіди, адже немає сенсу переплачувати, якщо дитина не їсть.

"В середньому я витрачаю на шкільні обіди 50 гривень на день. Усе залежить від того, що мої діти беруть їсти: котлету з макаронами чи відбивну з кашею. Враховуючи проїзд у громадському транспорті, це вже недорого. Та й обіди добротні, діти наїдаються", – каже пані Ірина, матір дітей – учнів 6 та 8 класів.

"Зі слів дітей, у нашій школі харчування покращилось, адже змінився підрядник. У мене дитина не бере повний комплексний обід, який коштує 60 гривень. Бере те, що хоче", – зазначає пані Тетяна, дитина якої ходить у 6 клас.

"Мене не все влаштовує. Для молодших класів замовляють комплексні обіди, які вартують 60 гривень, але я точно знаю, що моя дитина не буде їсти перше, тоді чому я маю платити повну суму?" – говорить пані Людмила, діти якої ходять у 3 та 8 класи.

Обіди пільговиків оплачує держава

За словами директорки ліцею №19 імені Ольги Кобилянської Уляни Легусової, ціна на обіди зросла, адже в період війни дорожчає все.

"Звичайно, що ціна зараз вища, ніж минулими роками, адже продукти та всі інші послуги дорожчають. Єдина відмінність у тому, що зараз ціна обіду для початкової школи нижча, ніж для старшої, адже там більші порції. Раніше було однаково. У нашій школі закладена гранична ціна обіду: 35 гривень – для початкової та 48 – для старшої, але підприємець може робити націнку. Наприклад, обід по 50 чи 70 гривень. Звичайно, це немала сума. Минулого року, звісно, було дешевше, але й до 50 гривень доходило теж", – зазначає директорка.

Як каже пані Уляна, діти можуть і не брати комплексний обід, а лише те, що хочуть. Тоді сума буде меншою.

"Для дітей пільгових категорій обіди оплачує держава. Якщо дитина харчується за власний кошт і не має ніяких пільг, то вона може й не купувати весь комплексний обід, а може обрати собі, що захоче. Тут вже можна обирати на будь-яку суму. Також у нас є постійний вибір – по два-три види каш, салатів, м’ясного", – зазначає У. Легусова.

Як каже освітянка, скарги від батьків були, але школа до цього не має стосунку і не може вплинути на ціну.

"Батьки, буває, скаржаться, але говорять більше про хлібобулочні вироби, бо вони теж подорожчали. Проблема в тому, що діти швидше візьмуть якусь булочку чи піцу, а не борщ чи суп. Зрозуміло, що це не дешево. Але тут вже ціну встановлює підприємець, і він має право націнки. Школа ніяк не може впливати на ціну, а лише на тендерну процедуру. Коли ми готуємо договір з ним, то можемо вказувати свої вимоги, але граничну вартість обідів встановлює виконком", – каже директорка.

Загалом же діти в їдальню ходять і харчуються.

"Є такі, що не харчуються в шкільній їдальні, а беруть, наприклад, з собою їжу. Багато пільговиків у нас, переселенців тільки близько 100. У цілому ж більшість дітей ходить в їдальню. Магазинів поряд зі школою також вистачає, але ми з батьками домовились, щоб мінімізувати походи дітей у магазини, бо там вони здебільшого купують не дуже корисне: каву, швидкоїжу тощо", – каже пані Уляна.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
22-10-2022, 18:34
Коментарів 1 Переглядів 2 443

Теги -
Hаписав: Батько, Коментарів: 0, Новин: 0, 22 жовтня 2022 20:07
В новині:
Ця стаття - лише симуляція того, що школи м. Чернівці працюють.
Почнемо з самого початку.
ДСНС по жалості видали акти на укриття навіть там, де не може бути ніякого укриття.
На той час трохи було безпечно і ніхто не думав, що буде гірше.
Тепер, коли ракети не один раз почали літати над нашим регіоном усі за голову хапнулися. Бо зрозуміли, що накоїли лиха.
Переважно і тому зупиняли навчання. Та можливо ще будуть зупиняти. Адже ніхто на себе не хоче брати відповідальність за наслідки.
Я особисто не докоряю ні ДСНС, ні ДОН.
Все робилося з найкращих побажань.
Але напевно прийшов час, по іншому дивитися на світ. ДСНС має повторно оглянути укриття. А педагоги та батьки повинні зрозуміти те, що для них саме краще - дистанційка чи змішана форма, якщо укриття мале.
Особисто я і багато наших батьків тільки за очну форму навчання. Але допускаємо різний поворот ситуації.
Ми вважаємо, що під час тривог учні не повинні переставати вчитися. Можливо асинхронно, але не переставали вчитися.
І ще знаєте є один аргумент за очне чи змішане навчання.
Наша Буковина повністю залежна у плані електропостачання від інших регіонів.
Якщо не має електрики, яке може бути дистанційне навчання? Якщо мобільні оператори генератори закуплять, то онлайн навчання буде. Десь синхронно важливі предмети, десь асинхронно, але буде.
А якщо нічого! Ні електрики, ні зв'язку!
Йти писати на міністерських сайтах і робити крайнім чиновників - це не моє.
У мене і решта батьків є лише одне прохання. Докладіть максимум зусиль і там де можна забезпечте очне, змішане, чи онлайн навчання. Бо якщо діти йдуть в школу чи вчяться дома, є віра у майбутнє.
У протилежному випадку. Якось все байдуже.
Чиновники з ДОН звісно турбуються через великі тривоги. Але не варто! Шахи, шашки, доміно, ребуси, кросворди, загадки і т.д.
Діти змістовно проводять час!

Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.