Ось такими кущі лохини були 3 роки тому
Громадський діяч, голова товариства "Український народний дім у Чернівцях" Володимир Старик вирощує на своєму обійсті у селі поблизу Чернівців лохину.
На своїй фб-сторінці Володимир Старик
поділився досвідом, як виростити гарні кущі, які дадуть рясний урожай, пише molbuk.ua
"Сьогодні минає рівно три роки, відколи я посадив десять кущиків лохини різних сортів на моєму обійсті в сонячному Кучурові.
Тоді я не мав зеленого поняття, як вирощувати цю делікатну і примхливу ягідну культуру, але досвід прийшов до мене в процесі боротьби за виживання лохини в цілком невідповідному для неї чорноземному буковинському ґрунті", - зізнався голова товариства.
Він також дав поради, як доглядати за цією рослиною, яка дає дуже смачні та корисні плоди.
"Головна моя порада тим майбутнім вирощувачам лохини, які щойно придивляються до реклами і готуються стати лохиноводами - не робіть це так, як я, тобто бездумно, а ознайомтеся попередньо з вимогами агротехніки і слідуйте ним.
А найголовніше - не пошкодуйте грошей, і купіть для кожного кущика по мішку кислого торфу. Підготуйте для посадки лохини ями з торфом, де вона буде чудово себе почувати. І будьте готові двічі на тиждень поливати посаджені кущі, а також підживлювати їх відповідно до схеми.
Тоді й у вас через три роки виростуть такі кущі- красені, які доженуть за зростом сусідський двохметровий паркан і тішитимуть вас гарним урожаєм!" - зазначив Володимир Старик, додавши фото куща лохини, який за три роки справді виріс вищим за огорожу.
Довідка
Лохи́на — ягоди, забарвлені в колір індиго з сизуватим нальотом. Комерційна лохина — як дика (низький кущ), так і культивована (висококущовий) — походить із Північної Америки. Високорослі сорти були завезені в Європу в 1930-х роках.
Тривалий час чорниця була відома як "Європейська лохина", оскільки лохина не вирощувалася в Європі до 1930-х років. Відрізнити лохину від схожої на вигляд чорниці легко, розрізавши ягоду навпіл. У лохини світло-зелена середина, в той час як у чорниці червона або фіолетова. Ягоди лохини ніжніші на смак.
Лохина росте на кущах від 10 см до 4 м заввишки. У виробництві нижчі кущі лохини мають назву "лохина низькоросла" або ж "лохина дика". Високі кущі відомі як "лохина високоросла".
Лохина вважається дієтичним продуктом. Її ягоди складаються на 88 % з води, 7,9 % — цукру, 1,1 % — білків, 1,4 % — органічних кислот, 1,2 % — клітковини і 0,3 % — дубильних речовин і пектинів.
Лохина корисна майбутнім мамам як джерело фолієвої кислоти, необхідної для правильного розвитку плоду, зокрема системи кровотворення. Ягоди містять багато антиоксидантів, що запобігають розвитку онкологічних, серцево-судинних, очних, шкірних захворювань.
Також лохина є низькоалергенною ягодою. Її можна вживати навіть маленьким дітям.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
25-09-2022, 17:23
0
2 056