RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрили виставку колекції нині покійного Миколи Джуряка, який родом із Путильщини.

Кореспондент molbuk.ua відвідав музей та поспілкувався із завідувачкою відділу новітньої історії краєзнавчого музею Марією Унгурян.



"Ця людина – борець за Україну"

"Ця людина була борцем за Україну – державником. Микола не з тих, хто одягав вишиванку і бив себе в груди. Це людина, яка 20 років ходила і збирала свідчення про боротьбу українських націоналістів. Він безкоштовно передав музею цінні експонати минулих століть. Це справді людина, яка дбала про державу. У нас буде створено фонд, куди ввійдуть усі речі, які він нам передав", – зазначила М. Унгурян.

Микола Джуряк юнаком був у підпільних структурах національно-визвольного руху на Буковини. За що і був засланий до Сибіру. Наприкінці 50-х років минулого століття повернувся в Україну, але дістатися рідної оселі чоловікові не вдалось. Марія Унгурян знала особисто пана Миколу та розповідає, що він був людиною зі складним характером, але слів на вітер ніколи не кидав.

"Я його знала, бо перевозила його колекцію до Чернівців. За рік до своєї смерті він зателефонував до нас і повідомив, що хоче передати весь свій доробок. Він був дуже специфічним. Наприклад, казав: або забираєте всі речі, або нічого, – розповідає пані Марія. – Були складнощі, але те, що він передав – безцінне".



Про те, де діставав свої експонати, Джуряк ніколи не розповідав.

"Колекціонери, як правило, не говорять, де дістають свої експонати. І пан Микола не сказав. Щодо церковних експонатів, то, можливо, в часи войовничого атеїзму закривали церкви, і таким чином люди мусили зберігати книги та інші церковні речі, але це тільки здогади", – зазначає завідувачка.

Збирався в монастир, тому й колекціонував церковні речі

У колекції дуже багато церковних експонатів іще 19 сторіччя. За словами пані Марії, у 90-х роках він мав намір піти в монастир, тому й збирав такі речі.

З цікавих екземплярів є "Напрестольне Євангеліє" в металевому окладі 1900 року. Дуже цінна книга, написана ще старослов’янською мовою. Також у нас є оригінальні ілюстрації до Біблії відомого французького художника Гюстава Доре. Тут ілюстровано багато картин Святого Письма", – розповідає М.Унгурян.

Також ще є церковні книги 19-20 століть. Як-от, "Пояснення недільних та святкових Євангелій" (1899), книга "Настанова в Законі Божому" (1915), книга французької письменниці Марі Монлор "Світло світові" (1904), кишеньковий саморобний молитовник з варіантами народних молитов.

"До того ж є давні книги 1900 років, а в деяких навіть не можна зрозуміти, що за рік видання, адже дата написана по-старослов’янськи, як і сама книга", – зазначає пані Марія.

Окрім книг, пан Микола подарував музею ще й церковні речі.

"Багато цікавих церковних екземплярів. Як-от, напрестольний хрест, потир, чаша для причастя, дискос, на який священник укладає частини проскури. Ймовірно, це срібні речі, виготовлені в кінці 19 століття. Однак точно ми ще не знаємо, адже не здали їх на апробацію, щоб перевірити", – каже завідувачка.



"Віддав близько чотирьох тисяч експонатів"

Одним із найцінніших експонатів, які передав буковинський колекціонер, є "Кобзар" Тараса Шевченка, виданий у 1886 році.

"Це ілюстрований "Кобзар". Своїм коштом, зі своєї пенсії Джуряк перевидав його. За роки моєї роботи це було вперше, щоб людина так багато подарувала музею. Він віддав близько чотирьох тисяч експонатів", – розповідає пані Марія.

Микола Джуряк написав та видав три томи книг про діяльність ОУН та УПА на Буковині, окрім цього, залишились ще матеріали, які він не встиг видати.

"Цікавим експонатом є його неукладені в книги матеріали про людей, які боролися проти радянської влади. Він ходив від хутора до хутора і брав свідчення в них. Це все написала людина, яка мала початкову освіту. Він приходив додому і на друкарській машинці це все набирав. Таким чином зібрав цілі томи про діяльність УПА та ОУН на Буковині. Це надзвичайно велика робота, адже цьому він присвятив 20 років життя. Три томи пан Микола видав, але є ще матеріали, які не встиг опрацювати", – говорить М. Унгурян.

"Ще не вся колекція опрацьована"

За словами пані Марії, більша частина колекції ще не була представлена та опрацьовуються. Є там і експонати початку 19 століття.
"Найдавніші експонати колекції датуються першою половиною 19 сторіччя. Це церковні книги, які поки що перебувають у фондах. Науковим працівникам потрібно їх описати, встановити рік, перекласти, – каже завідувачка. – Тут навіть проблема з тим, щоб встановити рік, адже вони записані старослов’янською, тож це потрібно робити за таблицею. Тому ще не вся колекція опрацьована".

Опрацьовувати всі експонати науковці будуть декілька років.

"Це подвижницька праця. Щоб визначити цінність цієї колекції, музей має опрацьовувати її кілька років. Я вважаю, що пан Микола зробив дуже
багато тож заслуговує на те, щоб його згадати", – каже М. Унгурян.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-08-2022, 17:35
Коментарів 1 Переглядів 2 895

Теги -
Hаписав: Гість Орест, Коментарів: 0, Новин: 0, 17 серпня 2022 21:32
В новині:
А я буковинську старовину на віоліті зазвичай купую, мені більш за все подобається коли унікальне і є у мене.


Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.