RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Хоч до початку опалювального сезону ще більше трьох місяців, про його умови не перестаємо думати від весни. Через війну та нестабільність у державі ніхто не знає, як відбуватиметься постачання газу, чи буде він взагалі та скільки коштуватиме. Варіантів розвитку подій безліч, тож діяти потрібно зараз. Аби зимові холоди не лякали, треба уже сьогодні почати підготовку до опалювального сезону. А особливо добре подумати про альтернативні джерела обігріву – пелетні чи електричні котли, кондиціонери та теплу підлогу, а також подбати про енергоефективність будинку – утеплення фасадів та встановлення металопластикових вікон і дверей. Як це зробити, нам допомогли розібратися фахівці провідних чернівецьких компаній.



Поки не пізно – займіться енергоефективністю будинку


Літо та рання осінь чудово підходять для будівельних і ремонтних робіт. Зокрема тих, що сприяють збільшенню енергоефективності будівлі. Утеплювати фасади фахівці радять восени, коли спека трохи спаде, а от замінювати вікна доцільно зараз. Хоча якщо не встигнете, то при температурі до -5 теж дозволяється здійснювати монтаж конструкцій.

Щоб економити на опаленні до 25-30% – треба почати з фасадів


– Якщо минулої зими ви помітили, що ваші стіни холодні і відповідно дуже повільно нагріваюся навіть від найбільших потужностей котла, це ознака того, що фасад потрібно утеплити, – говорить Сергій Пух, фахівець з утеплення фасадів. – Раніше ця тема не була такою актуально, оскільки питання збереження енергоресурсів не було таким гострим. Зараз кожен думає про майбутні витрати. Тож якщо ви хочете зекономити на опаленні – подбайте про утеплення фасадів. Це допомагатиме вам не лише цього року, а завжди. І як показує досвід, розхід енергії буде нижчим на 25-30%. Навіть у щойно зведеному, ще не поштукатуреному але утепленому, будинку буде відчутна різниця.

Що робити, якщо не буде газу? Фахівці Чернівців розповіли, які альтернативні джерела обігріву і заходи допоможуть пережити зиму*


Правильно підібрані матеріали для утеплення – запорука комфорту!


– Найчастіше будинки утеплюють мінватою або пінопластом. Перший матеріал вважається дещо кращим через те, що він циркулює повітря, як ми кажемо – "дихає", має добру звукоізоляцію, не горить і в ньому не заводяться шкідники. Звичайний пінопласт трохи поступається своєю якістю, але якщо для роботи обирати дорожчий варіант цього матеріалу, зокрема екструдований, який характеризується високою теплопровідністю. Дуже важливо зважати на стан будівлі. Ми не рекомендуємо використовувати мінвату для аварійних будинків та тих, які мають старий фон. У першому випадку матеріал ще більше навантажуватиме стіни, а в другому – потрібно буде знімати стару штукатурку, наносити нову, і тільки потім утеплювати. А це багато зайвих втрат, – пояснює Сергій Пух. –

Також немале значення має і товщина фасаду. У нас прийнято використовувати 8-сантеметрове утеплення. Але, як показує досвід, більш довговічними є роботи з 10,12 і навіть 15 см матеріалом. Чим меншою буде товщина пінопласту, тим більше шанси, що кинеться грибок з початком зими. При сильному морозі піде його промерзання, через що між теплою стіною та пінопластом утвориться конденсат.



– Якщо будинок правильно утеплений, то взимку обігрівачі на мінімальних температурах забезпечуватимуть комфортні умови. А влітку, до речі, завдяки захищеним стінам, у кімнатах не буде спекотно, що навіть не доведеться використовувати кондиціонер, – додає фахівець з утеплення фасадів Сергій.

Аби тепло не тікало з приміщення – перевірте вікна та двері!


– Зараз тема енергоефективності – одна із найбільш актуальних, оскільки на носі – найскладніша зима для українців. Тож сьогодні ми шукаємо всі шляхи і способи, як покращити умови вдома. Якщо раніше питання якості віконних і дверних конструкцій було не таким важливим, то тепер навіть не треба пояснювати, що сучасні склопакети та профіль, якісна фурнітура і правильний монтаж забезпечують високу енергоефективність, – говорять у ТМ Болена. – І це саме той параметр, який найкраще характеризує металопластикові вироби високої якості. Зокрема, ми для виробництва використовуємо лише ПВХ-профіль німецького концерну REHAU, продукція якого заслужено визнана на європейському ринку вже понад 50 років.



Герметичність як ознака енергоефективності вікон


– Добрі віконні конструкції не дозволяють холодному повітрю проникати в оселю, а тепло зберігають всередині приміщення. Щоб вікно було енергоефективним, воно обов’язково повинно бути герметичним. А таким воно є лише тоді, коли має по периметру два контури герметизації, – розповідає фахівець виробництва металопластикових вікон і дверей. – Важливо, аби шари герметизації були суцільними та нерозривними, а герметик ні в якому разі не потрапляв всередину склопакету. Як правило, у виробників із гарною репутацією таких інцидентів не трапляється, навпаки ж – вони надають велику гарантію на вироби. Наприклад, металопластикові вікна від ТМ Болена мають спеціальний паспорт, який підтверджує їхню якість та є офіційним гарантійним документом, що дійсний 12 років.



Продумуємо систему обігріву помешкання


Коли із зовнішніми роботами закінчили і точно переконалися, що тепло знадвору не потрапить до оселі, варто подумати, якими джерелами обігріву користуватиметеся, коли не буде газу чи якщо він буде надто дорогим. Найбільш популярними альтернативними варіантами зараз є тепла підлога, кондиціонери та пелетні або електричні котли.

Тепла підлога може бути основним джерелом обігріву


– Якщо раніше теплу підлогу вважали розкішшю, то тепер це перш за все комфорт і добрий мікроклімат у приміщенні. Сьогодні вона навіть може слугувати основним джерелом обігріву помешкання. І на мою думку, це найбільш зручний та економічний варіант отоплення кімнат, де кожна із них матиме свій термостат та режим обігріву, – говорить Олексій Зайчковський, директор компанії "Формула тепла". – До того ж, зараз технології дозволяють дистанційно управляти температурою теплої підлоги та створити певний режим її роботи. Звісно, такі програми потребують додаткових коштів. Але якщо розібратися, то система "розумний будинок" дозволяє зекономити до 30% ваших коштів. З її допомогою використання енергії буде більш раціональним: відповідно до вашого графіку перебування вдома система регулюватиме температуру в будинку таким чином, щоб до часу вашого повернення з роботи в кімнатах стало тепло і комфортно. Однаково популярними зараз є два варіанти теплої підлоги – електрична та водяна. Якщо перша працює лише від електромережі, то джерелом енергії для другої можна використовувати як електрику, так і газовий чи твердопаливний котли, а також водонагрів. Такі підлоги, як правило, мають швидшу теплопередачу.



Коли краще встановлювати теплу підлогу?


– Звісно, найкраще встановлювати теплу підлогу на початкових етапах ремонту. Адже тоді можна зробити повноцінну стяжку над кабелем, що нагріватиме акумулятор тепла – бетонну стяжку – яка і віддаватиме у майбутньому енергію. Чим акумуляції тепла буде більше – тим комфортніше потім буде в приміщенні. Оптимальна стяжка над кабелем або трубою для теплої підлоги має бути 5-7 см. Що стосується підлогового покриття, то на стяжку можна класти будь-який бажаний матеріал – плитку, ламінат, паркет, ПВХ, ковролін тощо. Але монтажників теплої підлоги потрібно буде повідомити, якою саме буде поверхня, бо від матеріалу залежатиме крок укладання кабелів. Також важливо зазначити, де розташовуватимуться великі меблі, і якщо вони торкатимуться підлоги, там кабелі не будуть монтувати, адже вони не мають тепловіддачі. До того ж, варто бути обачними, адже в певний момент вони можуть перенагрітися, – пояснює директор "Формули тепла". – Та якщо ремонт капітальний уже зроблено, теплу підлогу також можна встановлювати. Але тут краще використовувати спеціальні електричні мати, а не проводити кабелі. Такий варіант зручніший тим, що відразу можна накладати бажану поверхню, не заливаючи бетонну стяжку.



Кондиціонер подвійного призначення може забезпечити оптимальну температуру взимку


– До цього року на ринку популярними були лише кондиціонери для охолодження приміщень. Однак зараз найбільш актуальним і затребуваним є обладнання із функцією обігріву чи опалення приміщення. Їхньою особливою перевагою є можливість утеплювати приміщення незалежно від його розміру. А низькотемпературні комплекти в мульти-спліт системі дозволяють обігрівати кілька кімнат одночасно. Важливо, що у кондиціонері є вбудований фільтр, завдяки якому він видуває вже очищене повітря і таким чином, позитивно впливає на здоров’я тих, хто перебуває у приміщенні, – пояснюють у компанії "Клімат Буковини", яка ще з 2014 року допомагає чернівчанам боротися зі спекою та холодом у приміщеннях, створюючи максимально комфортні й затишні умови для роботи, побуту, відпочинку та розваг.



Кліматичне обладнання зменшує витрати електроенергії на 70%


– Головна перевага кондиціонера подвійного призначення – це те, що він використовується майже цілий рік. Вам не потрібно вкладати кошти в додаткове обладнання: одного пристрою достатньо, щоб регулювати температуру в будинку чи квартирі під поточні потреби,говорить консультант компанії "Клімат Буковини".Використання кліматичного обладнання для обігріву приміщення зменшує експлуатаційні витрати приблизно на 70% для електричного опалення. Тепло, яке виробляється з нього, значно дешевше, ніж від портативних нагрівачів і традиційних установок. Це означає, що в перехідний період, наприклад, восени чи навесні, обігрів кондиціонером, безумовно, окупається фінансово. До того ж, він не потребує придбання та зберігання палива тощо. Не переймайтеся, якщо не знаєте, яка модель вам потрібна, експерти фірми допоможуть підібрати такий кондиціонер, який підійде не тільки за вартістю, а й буде ефективно та економно кондиціонувати ваше житло чи робоче приміщення.



Якщо більш сучасні варіанти обігріву не для вас, придивіться до котлів, тільки не газових, а електричних або пелетних


– Деякі нові системи обігріву викликають багато сумнівів, а от електричні екологічні котли завжди користувалися великою популярністю. Зараз же – поготів, у цьому сезоні все більше людей їх встановлюють у своїх будинках. Звичайно, це пов'язано з деякими особливостями цих агрегатів, які необхідні для опалення будинків, – розповідають у магазині InstallPro. – Перш за все вони характеризуються енергоефективністю та високим коефіцієнтом корисної дії – у теплову енергію переробляється понад 95% електроенергії, а за наявності двозонного лічильника вдається зекономити ще й до 50% електроенергії. Також приваблює те, що електричні котли прості в монтажі та зручні в користуванні, а невеликі розміри дозволяють встановлювати їх у малих приміщеннях, під час роботи вони не шумлять, є абсолютно безпечними для здоров’я, адже не виділяють різних продуктів горіння, сажі чи інших відходів. До того ж, якщо з’єднання з мережею із певних причин буде відсутнім, котел автоматично відключиться, чим унеможливить виникнення аварійних ситуацій.



А якщо думаєте, що і на електроенергію зросте ціна, придивіться до пелетних котлів


– Обладнання, не потребує газопостачання, а працює від електроенергії, тепер теж особливо актуальне. Безперечно, для квартир цей варіант не дуже підходить, а от для приватних будинків – те, що треба. Пелетний котел – це опалювальне устаткування, в камері згоряння якого згоряють деревні гранули, пелети, – пояснює консультант магазину. – Такий вид теплового генератора стає уже прямим конкурентом твердопаливному котлу, адже має ряд значних переваг. По-перше, гранули в буржуйці згоряють повністю. А незначна кількість залишків горіння видаляється автоматично, не частіше, ніж 1-2 рази на місяць. По-друге, подача пелет та генерація тепла та гарячої води автоматизовані. У сучасних моделях також є можливість дистанційно керувати роботою котла. По-третє, вартість пелет значно нижча, ніж вугілля чи дрова.



Тепловий насос – передове рішення в обігріві приміщень


– Новим для нашого ринку альтернативним генератором теплової енергії, який уже успішно замінює традиційні джерела обігріву, є тепловий насос. Він чудово підходить для отоплення житлових будинків, комерційних приміщень та офісів, – розповідають у InstallPro. – Принцип роботи насосів дуже цікавий. Таке опалювальне обладнання використовує теплову енергію навколишнього середовища для обігріву приміщень. Воно відбирає низькопотенційне тепло з землі, повітря, води і перетворює його в високопотенційне, необхідне для нагрівання теплоносія системи опалення. А найбільшою перевагою теплових насосів є те, що вони можуть не лише обігрівати будинок взимку чи охолоджувати влітку, а й повністю задовольнити потреби в гарячій воді. Для цього варто обирати моделі із функцією revers.

Ми перерахували найбільш популярні та доступні варіанти альтернативного обігріву помешкань та заходів, як дозволять зробити будинок більш енергоефективним. Можливо, саме ці поради допоможуть створити вам комфортні умови і підготуватися до зими, якої ми так боїмося.
Редактор: Марія Фернюк
2-08-2022, 12:16
Коментарів 0 Переглядів 8 809

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.