RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Фото надав Аскольд Смогоржевський

"В Ізраїлі є дуже багато людей – вихідців із пострадянських країн, є "ватники", "промиті" телевізором, російською пропагандою. Є й чимало таких, яких ця війна не сильно турбує. Ізраїль – це країна, в якій 70 років триває своя війна. І для них це не в новину. Тут все неоднозначно, але все ж більша частина ізраїльтян підтримує українців, розгорнули волонтерський рух.

У мене є друзі, які воюють за Україну. Тобто в будь-якому випадку вони проти Росії", – розповідає військовий Аскольд СМОГОРЖЕВСЬКИЙ, який народився і виріс у Чернівцях, але понад 10 років живе і працює в Ізраїлі. Жив і працював, доки не почалася війна…



У Чернівцях у 27-річного військового залишилося багато рідних, знайомих. Коли Аскольд був у 10-му класі, разом із мамою вони переїхали до Ізраїлю. Там він отримав громадянство. Хлопець каже: хоча раніше не мав військового досвіду, але після початку війни Росії проти України навіть не роздумував, що робити. Зібрав речі й повернувся в Україну воювати.

"МБ" поспілкувався з військовим про його життя до війни, інтернаціональний легіон, ситуацію на фронті та російську пропаганду, яка його вже "полюбила".

– Закінчив 10-й клас Чернівецької гімназії №5, яку тепер перейменували на ліцей "Оріяна". Тут я не був відтоді, як переїхав. У мене досі є дім в Україні, у мами – бізнес. Я планував на Буковині будувати туристичний комплекс. Ідея була така: ще кілька років попрацювати в Ізраїлі, назбирати грошей, а потім розпочинати тут власну справу. Коли почалася війна, було дивно не приєднатися до людей, які борються за моє майбутнє, а потім лише приїхати на все готове. Тож я був в Україні вже другого березня, – розповідає Аскольд.

"Громадянство отримав пізно, тому в армію не взяли"

– Досі я не мав жодного військового досвіду. Грав у страйкбол шість років, але це навряд чи можна назвати досвідом. Громадянство в Ізраїлі отримав досить пізно, тому мене не взяли в їхню армію, хоча був готовий служити, – каже хлопець.

В Україні Аскольд спочатку приєднався до інтернаціонального легіону, але через певні обставини всередині військового формування, перейшов до батальйону "Свобода", який тоді набирав добровольців.

– В інтернаціональному легіоні були спочатку, здається, військові з 52 країн. Через деякі обставини, а саме розбіжність моїх поглядів з поглядами офіцерів, я вирішив покинути його. Почав шукати, куди зможу приєднатися, і дорога привела мене до батальйону "Свобода". Зараз у нас там є ще один військовий з Ізраїлю, – каже доброволець.

Легіон "Свобода" від початку був об’єднанням, яке допомагало бійцям, що приходили на військову службу в АТО.

"З початку воєнних дій вже у 2022 році "Свобода" в Києві почала організовувати батальйон на основі легіону. Зібрали ветеранів. Почали формувати загін із людей, які готові були захищати Київщину. "Свобода" перебуває у складі Національної гвардії України. Наша оперативна ділянка знаходиться на території Луганської області.

Чоловік наводив ворожу артилерію на своє село

Зараз батальйон вивели у тил на ротацію. Перед цим бійці воювали у найгарячіших точках – Рубіжне, Сєвєродонецьк. Бої у цьому напрямку складні. Їм, як й іншим військовим, не вистачає важкого озброєння.



– Ситуація на фронті непроста, але загалом контрольована. Нічого не змінюється. Ми стоїмо, воюємо досить добре тим, що в нас є. Просто ворог переважає в артилерії, авіації. Нам дуже не вистачає важкого озброєння. З автоматами воювати проти артилерії складно, яким би ти хорошим піхотинцем не був, які б окопи не рив. Коли по тобі гатять цілодобово снарядами, автомат не врятує, – каже Аскольд. – Сподіватися, що ця війна буде нетривалою, не варто. Крім того, нам ще потрібно отримати й опанувати досить велику кількість техніки, щоб мати паритет. Потім розпочнеться складна і кропітка робота "вибиття" окупантів до їхніх кордонів. Але настрій у всіх нормальний. Бойовий дух високий. Люди здавати позиції не хочуть і не збираються. Ми всі стоїмо на своїй землі. Вдається виконувати досить круті маневри навіть у таких умовах. Мотивація – це дуже важливо, тому в цьому плані ми перемагаємо.

Аскольд каже, що у Сєвєродонецьку, де він довго воював, все ж залишилися цивільні. Їх небагато. Не виїхали або літні люди, або ті, кому "промила" голову пропаганда. Однак таких дуже мало.

– Людям, яким "промив" мізки телевізор, цю дурню не так просто з голови вибити. На одній із позицій ми спіймали коригувальника, який наводив ворожу артилерію на своє село. Дуже багато з тих, хто не виїхав, це люди невисокого матеріального статку або літні, яким просто нікуди їхати. Вони бояться податися в нікуди, і їм важко щось довести. Ми намагалися допомагати їм водою, їжею, якщо була така можливість. Але в останні тижні й волонтери не могли доїхати до нас, логістика була втрачена, – додає військовий.

Зі зв’язком там теж було проблемно. Якесь повідомлення рідним, що з ними все добре, могли передавати офіцери на вежі. "Часу на "посидіти у соцмережах" не було", – каже Аскольд.



Ім’я ізраїльського добровольця часто з’являється на сторінках російських пропагандистських ЗМІ через його фото із прапором УПА. Пропагандисти РФ тепер прозвали Аскольда "неонацистом з Ізраїлю".

– Ну, що я вам скажу, усі, хто воює за Україну, – це для них "неонацисти". Наш батальйон належить до націоналістичного руху. А для них націоналізм, любов до своєї землі – це "неонацизм". Вони ж там, у РФ, поширювали моє фото з прапором УПА. Хоча заявили, що це символ Правого сектору. А різниці ж не розуміють. Москалів деталі не цікавлять. Їм треба картинку створити.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-07-2022, 14:18
Коментарів 0 Переглядів 4 009

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги