RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Наприкінці травня розпочали реконструкцію скверу на вулиці Кордуби у Чернівцях. У мерії анонсували, що його оновлять за меценатські кошти, з міського бюджету не витратять ані копійки. Роботи планують завершити до 24 серпня.

Про це йдеться у публікації "Молодого буковинця" від 16 червня, пише molbuk.ua



Тут встановлять майже пів сотні лавок, смітники, відеокамери, освітлення. Пішохідні доріжки вимостять новою плиткою та розширять до трьох метрів. Облаштують пандуси та поручні для маломобільних.

"Тут зможуть їздити на електросамокатах"

Кореспондентка "МБ" навідалася до скверика 14 червня. Там тривають роботи. Працівники розмішують бетон для тротуарів. Кажуть, уже незабаром довкола всього скверу будуть гладенькі тротуари з гранітною плиткою та новими бордюрами.

"Робимо все так, щоби тут могли їздити навіть на електросамокатах, у нас же місто розвивається. У Європі так не буде, як у нас, – обіцяє представник субпідрядної організації "Тієрра груп" Іван Шилипенда. – Маємо все встигнути до 24 серпня, щоби діти пішли до школи вже оновленим сквером. Єдине, що нас затримує, – порушена логістика через війну. Тож не знаємо, як швидко нам привезуть необхідні матеріали.













(Наразі, станом на 18 червня, тротуар частково завершений і навіть викладений у формі вишиванки перед входом до ліцею №5 "Оріяна", - ред.)



У сквер уже повернули пам’ятник цісарю Францові Йосифу, який став подарунком Чернівцям до 601-ої річниці. Наразі вся стара бруківка знята, тож його поки що поставили просто на ґрунт.



Вдалося зустріти у сквері й автора проєкту, архітектора Віталія Стрільчука. Він запевнив, що реконструкція буде виключно за меценатські кошти. Щодо суми, то її може назвати лише приблизно.



"Яка сума, мені невідомо. Але можна порахувати за аналогією до скверика ЧНУ: той обійшовся у чотири мільйони. Там дуже дорогими вийшли нержавіючі конструкції, будівництво. Тут же будівництва не буде, проте у півтора раза більша площа. До того ж оновимо тротуар довкола скверу, постелимо асфальт на вулиці перед ліцеєм тощо. Загалом 1200 квадратів – замощення і 4 тисячі метрів квадратних – озеленення території. Тож сума вийде вищою, ніж чотири мільйони, і це ще за старими цінами", – зауважує В. Стрільчук.

Розширять доріжки й посадять кущі

У сквері планують демонтувати всі сходинки. Замість них облаштувати пандуси під правильним кутом, щоби зробити вхід максимально доступним.

Основна ідея проєкту, каже його автор, – простота та доступність території для всіх, хто там відпочиває або проходить повз.
"Усі входи розширять, зроблять більш доступними. Оновлять також всі садово-паркові меблі (лавки, урни тощо) і освітлення", – зазначив автор проєкту.

Лавки будуть індивідуального дизайну. А ввечері вмикатиметься кольорове підсвітлювання під звуковий супровід – тихий спів пташок. У центрі території буде безкоштовний вай-фай.

"Практика щодо звукового супроводу підсвітки застосовується у багатьох парках за кордоном. Звісно, це працюватиме не всю ніч, лунатиме тихо і ненав’язливо", – запевняє Віталій Стрільчук.

Доріжки стануть ширшими. Дерева обіцяють не чіпати – лише обстежать їхній стан і будуть вирішувати, що робити з трухлявими або гнилими. Досадять кущі.




"Зараз тут переважають низькорослі кущі й високі дерева. Не вистачає рослин середньої висоти. Сформуємо нові композиції зелені", – каже архітектор.





Облаштують також дитячу зону.

"З готових елементів виробника встановимо сертифіковані прості дерев’яні конструкції. Учні школи часто виходять у скверик, тож треба подбати про їхнє дозвілля", – зауважує Віталій Стрільчук.

Огорожу приведуть до ладу, проте замінювати не будуть.

"Ця огорожа разом із фундаментом не є автентичною, вона радянської доби. Проте під нею є й старіший фундамент, вочевидь, ще австрійський, – каже пан Віталій. – Він вужчий і нижчий за радянський, проте міцніший, якісніший, не осипається. Огорожа поки що залишається, бо вона потрібна".




"Які хрести у сквері?"

В оновленому за кошти меценатів скверику на Кордуби залишиться пам’ятник австрійському цісарю Францові Йосифу. А от встановлений при вході на територію хрест заберуть.

"Пам’ятник цісарю залишиться, він гарно світиться ввечері. А всі хрести позабирають. Ну, бо які хрести у скверику?" – прокоментував Чернівецький міський голова Роман Клічук.



Раніше заступник мера Василь Зазуляк розповів ЗМІ, що одним із меценатів є сам мер Роман Клічук.

"Основний меценат ремонту – це наш міський голова. Можна сказати, що це "мерський" скверик. Долучаться будівельні фірми, які працюватимуть у "нуль". Також проситимуть фінансово спроможних випускників ліцею "Оріяна" долучитися до допомоги.
Кошторис робіт складає 4,5 мільйона гривень, але ціни ростуть щодня, тому у таку вартість ми не вкладемось", – зазначив Василь Зазуляк.

Він запевнив, що буде не гірше, ніж на інших оновлених локаціях.

"Роботи з відновлення елементів благоустрою будуть проведені на належному рівні. Не гірше, як у сквері біля ЧНУ. Паркові меблі та світло суттєво змінять вигляд скверу. Завершити роботи плануємо до Дня Незалежності. Найголовніше – ця зелена зона має стати доступною для всіх", – додав Зазуляк.

Так виглядатиме сквер після реконструкції:





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
18-06-2022, 23:13
Коментарів 0 Переглядів 3 795

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!