RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Існують сотні міфів, через які збої в жіночому організмі сприймаються як норма, а серйозні проблеми виявляють занадто пізно. Що потрібно знати жінкам?

На 5 важливих запитань про жіноче здоров’я відповідають досвідчені лікарі-гінекологи авторитетних медичних центрів у Чернівцях: "Базисмед", "Волошка", "Панацея".




Порушення менструального циклу (МЦ): про що вони свідчать, на що звертати увагу?


"Перш ніж говорити про порушення, варто сказати, що нормальним вважається менструальний цикл тривалістю від 21 до 38 днів. Є також норми коливання циклу 7-8 днів, які не вважаються відхиленням, – зауважує акушер-гінеколог, УЗД-фахівець, директор МЦ "Панацея" Наталія КАЛЕНЮК. – У нормі менструація має тривати до 7-8 днів. Кількість крові, втраченої під час всього періоду однієї менструації, не повинна перевищувати 80 мл. Якщо менструальний цикл коротший, ніж 21 день або довший, ніж 38 днів, менструація триває більше 8 днів, є надмірна крововтрата або місячні взагалі відсутні (аменорея) – це все є порушеннями менструального циклу.

Причини порушень МЦ можуть бути функціональні й анатомічні. Серед функціональних змін – порушення в роботі щитоподібної залози, яєчників, наднирників, підшлункової залози, печінки, нервової системи, порушення харчової поведінки, психологічні моменти, стресові ситуації, зміна часових поясів. Серед анатомічних причин порушень МЦ – міоми матки, кісти яєчників, поліпи тіла матки, аденоміоз, навіть рак ендометрію. Щоб вчасно запобігти цим проблемам, кожна жінка, яка помітила у себе порушення МЦ, повинна звернутися до свого гінеколога, щоб пройти комплексне обстеження і вчасно виявити причини порушення.

У молодої дівчинки нерегулярні або відсутні тривалий час чи посилені місячні можуть свідчити і про порушення згортання крові, і про інфекції.
З 15 до 47-48 років причиною порушень МЦ у жінок можуть бути ендокринні розлади, порушення в роботі різних органів, позаматкова вагітність, викидень, вагітність, яка не розвивається, міома матки, поліпи тощо.

Коли менструація відсутня протягом одного року, ми говоримо про менопаузу. Час її настання є індивідуальним для кожної жінки. Однак якщо у жінки в менопаузі з’являються кров’янисті виділення, то насамперед варто негайно звернутися до гінеколога, провести УЗД, тому що це може бути загрозливим симптомом злоякісного захворювання.

Слід пам’ятати, що рак шийки матки та рак ендоментрію, як і фіброміома матки, поліпи тіла матки й гіперплазія ендометрію, характерні не тільки для жінок у менопаузі, вони можуть бути навіть у підлітків. Тобто обов’язково на це треба звертати увагу у будь-якому віці".


Наталія Каленюк, акушер-гінеколог, УЗД-фахівець, директор МЦ "Панацея"


Які обстеження варто пройти при порушеннях менструального циклу?


"По-перше, лікар збирає анамнез, проговорює з жінкою її скарги, які препарати приймає пацієнтка тощо. По-друге, обов’язковий огляд на гінекологічному кріслі, – зауважує лікарка-гінекологиня Наталія КАЛЕНЮК. – По-третє, ультразвукове обстеження, яке дасть відповіді на запитання, чи є в матці або яєчниках пухлина, новоутворення тощо.

По-четверте, необхідно зробити обстеження крові. Загальний аналіз крові і коагулограма – обов’язкові при надмірних кровотечах, посилених менструаціях, щоб не пропустити в системі згортання крові виражену анемію, низький гемоглобін і призначити правильні препарати.



Як попередити рак шийки матки?


"Рак шийки матки – один із найбільш поширеніших видів раку серед жінок. 99% випадків цього захворювання пов’язані із зараженням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який є надзвичайно поширеним, – пояснює лікарка-гінекологиня МЦ "Базисмед" Тамара БОДНАР. – Найчастіше він передається під час статевого контакту. Більшість людей інфікуються вірусом папіломи людини невдовзі після початку статевого життя. ВПЛ може не проявляти себе, однак зумовлює зміни в клітинах слизової оболонки шийки матки, що може призвести до розвитку раку. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання.


Тамара Боднар, лікарка-гінекологиня МЦ "Базисмед"


Рак шийки матки може довго не проявляти ознак і симптомів або ж вони можуть бути неочевидними. Найбільш поширені з них:


- зміни вагінальних виділень;

- нетипова вагінальна кровотеча після статевого акту або між регулярними менструаціями, у тому числі після менопаузи;

- біль або дискомфорт під час статевого акту;

- незрозумілий біль у попереку або між тазостегновими кістками.


Важливо пам’ятати, що ці симптоми не означають, що у вас рак. Вони можуть траплятися і з інших причин. Єдиний спосіб пересвідчитися — звернутися до лікаря".

Наразі є ефективні способи профілактики цього захворювання. За словами лікарки-гінекологині Тамари Боднар, це одне з небагатьох злоякісних утворень, виникнення якого можна попередити. Існує декілька способів, аби запобігти розвитку раку шийки матки, а саме – щеплення від ВПЛ та скринінг.



"Щеплення проти ВПЛ – це доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення виконується 3 дозами препарату "Церварикс", цю вакцинацію ви можете пройти у МЦ "Базисмед". Про усі деталі цієї процедури розкаже ваш гінеколог під час консультації", – пояснює Тамара Миколаївна.

Вторинна профілактика включає в себе скринінг раку шийки матки.

"Скринінг – це тестування всіх жінок із групи ризику, у більшості з яких симптоми не проявляються. З його допомогою виявляють передракові зміни, які за відсутності лікування можуть призводити до розвитку раку. Також необхідно виконувати ВПЛ-тестування – тест виявляє найбільш поширені генотипи вірусу папіломи людини високого канцерогенного ризику, що найчастіше є причиною виникнення раку шийки матки. Також потрібно проходити ПАП-тест, його ще називають цитологічним скринінгом. Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки", – додає гінекологиня.

Жінкам віком 30–49 років варто регулярно робити скринінг. Інтервали між такими обстеженнями повинні бути не менше 5 років, рекомендовано робити його раз на 3 роки.



Які аналізи потрібно здати, коли не вдається завагітніти?


"Підготовка до вагітності в ідеалі повинна починатися за три місяці. Для цього необхідно пройти обстеження: виявити розповсюджені хронічні захворювання, наприклад, гіпертонічну хворобу, здати клінічні аналізи крові і сечі, – зазначає лікарка-ендокринологиня МДЦ "Волошка" Марина ОСТАПЧУК. – А також важливо переконатися, що у жінки немає цукрового діабету, хвороб щитоподібної залози, анемії – потрібні аналізи на рівень глюкози, ферритину, тиреотропного гормону.

Перед плануванням вагітності і у випадках, коли не вдається завагітніти жінкам варто здати низку аналізів на такі гормони: фолікулостимулюючий гормон (ФСГ); естрадіол (Е2); лютеїнізуючий гормон (ЛГ); прогестерон; пролактин (ПРЛ); тиреотропний гормон (ТТГ); антимюллерів гормон (АМГ); індекс вільного тестостерону (тестостерон загальний; глобулін, що зв’язує статеві гормони; індекс вільного андрогену) тощо. Це дозволить розпочати лікування і стабілізувати стан жінки до вагітності, а також правильно вести її потім.

Чи можна завагітніти при порушеннях щитоподібної залози?


"Вагітність може настати у жінки з тією чи іншою патологією щитоподібної залози, тому обов’язково, коли жінка стає на облік в жіночій консультації, вона проходить лікаря-ендокринолога, тому що робота щитоподібної залози відіграє важливу роль у перебігу вагітності та розвитку плоду", – розповідає Марина ОСТАПЧУК. – За ефективність роботи складно влаштованої репродуктивної системи відповідають наднирники, щитоподібна залоза, а також гіпоталамус і гіпофіз. При порушенні у будь-яких із складових цієї системи гармонійне функціонування репродуктивної системи порушується. Щитоподібна залоза виробляє гормони, які контролюють частоту серцевих скорочень, обмін речовин, здоров’я шкіри тощо. Однак виявити захворювання щитоподібної залози не так просто, адже його симптоми можуть серйозно варіюватися: втрата або набір ваги, раптові перепади настрою, підвищення або зниження температури тіла, дискомфорт у ділянці горла, сухість шкіри, розлади кишківника, зміни серцевого ритму, сонливість, проблеми з лібідо, неуважність, ламкість нігтів і волосся, біль у м’язах тощо. При виявленні проблем кожен окремий випадок є індивідуальним, і тільки за допомогою лабораторних обстежень, УЗД та консультації лікаря-ендокринолога призначається відповідне лікування".



А що би Ви хотіли запитати у гінеколога?
Редактор: Марія Фернюк
9-02-2022, 13:50
Коментарів 0 Переглядів 8 867

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.