RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Чернівецький міський голова Роман Клічук пообіцяв створити робочу групу, яка вивчить питання щодо того, чи потрібно скасовувати рішення про найменування скверу навпроти корпусу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича сквером імені Дня вишиванки.

Про це Клічук заявив на сесії міськради під час обговорення петиції активіста Тараса Полатайка про скасування назви скверу, пише molbuk.ua



Обговорення тривали більше години і викликали бурхливу дискусію серед депутатів. Висловили свої позиції кожна з фракції, і ці позиції розділилися.

"Шляхом грубих маніпуляцій порядком денним сесії та примітивною підміною документів був створений конфлікт у громаді. Були грубо порушені мої права як громадянина як автора петиції та права на чесний розгляд питань", - сказав автор петиції Тарас Полатайко.



"Є аргументи – збирайте широкі громадські слухання. Треба залучити спеціалістів з історії, митців. Зараз можна почати з чистого листа і зробити це спокійно без збурювання громади, щоби не залишалося неприємних відчуттів. Скасувати прийняті рішення і почати з чистого листа. Треба дотримуватися процедури. Якщо скасуємо це рішення – це варто зробити хоча би з поваги до автора петиції", - переконана депутатка від "ЄА" Наталія Дембіцька.

"Наша фракція ухвалила поспішне рішення і не знали, що воно може викликати таке обурення в громадськості. Вважаю, що зараз неправильно буде скасовувати, треба провести громадські слухання і нехай громадськість визначається, як бути з назвою скверу", - зазначає депутат від "НК" Михайло Яринич.

"Закликаю колег не підтримувати рішення про скасування перейменування. Адже в інших містах теж планують назвати вулиці та сквери на честь Дня вишиванки. А ми своєю чергою будемо працювати над облаштуванням цього скверу", - вважає депутат від "ЄС" Сергій Бостан.

"Є петиція, і вона набрала достатню кількість голосів. Ми зобов’язані прислухатися до думки чернівчан. Для мене незвично звучить "сквер імені Дня вишиванки", краще "сквер вишиванки". Я за те, щоби назвати один зі скверів таку назву – до прикладу, сквер через дорогу, поряд", - переконана депутатка від "КМ" Антоніна Бабюк".

"Сквер треба облаштувати у дворі корпусу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича, зробити його відкритим для людей. Я підтримую автора петиції", - зазначив лідер фракції "КМ" Віталій Михайлішин.

"Цей сквер до того моменту в жодних документах пори української незалежності не мав жодної назви. Колись за Австро-Угорщини він мав свою назву. На топонімічній комісії запропонували дати назву скверу імені Дня вишиванки і це було обгрунтовано. Опісля з’явилася петиція і виникло непорозуміння. У період російсько-української війни чи маємо ми себе ідентифікувати українцями? Давайте шанувати своє, відзначати і увіковічнювати сучасну історію", - закликала депутатка віж "ЄА" Галина Абрам'юк.

"Давайте підтримаємо автора петиції, якщо таке громадське збурення. Ми маємо визнати помилку, скасувати її, виставити на обговорення і йти далі", - запропонував депутат від "Пропозиції" Михайло Шкурей.

Утім, петицію про скасування назви підтримали лише 12 депутатів. Тоді до трибуни вийшов лідер фракції "Пропозиція" Олексій Каспрук і закликав створити робочу групу та вивчити питання.

"Ми чітко бачимо, що це питання роз’єднало громаду, депутатський корпус, деякі фракції мають роз’єднані позиції, наша фракція у тому числі. Тому я би просив створити робочу групу і продовжити це питання вивчати".

Міський голова Роман Клічук погодився і пообіцяв, що таку групу створить.

Що відомо


25 листопада під час сесії депутати міськради прийняли рішення назвати територію позаду монументу на Соборній площі Сквером Дня вишиванки. Проголосували за проєкт рішення депутатки Галини Абрам'юк. На сесії на честь Дня вишиванки також назвали сад 14 корпусу ЧНУ.

Тоді ж розглядали петицію Полатайка, який пропонував повернути історичну назву скверу — площа Франца Йосифа. Йому відмовили у задоволені петиції, бо топонімічна комісія рекомендувала назвати територію Сквером Дня вишиванки.

День вишиванки започаткували 15 років тому започаткували студенти історичного факультету Чернівецького національного університету імені Федьковича. Зараз свято відзначають по всьому світу. Метою є збереження українських традицій.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
27-01-2022, 17:16
Коментарів 0 Переглядів 2 142

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.